din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4297 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Participarea Secretarului de Stat, Lidia Barac, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne

Participarea Secretarului de Stat, Lidia Barac, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne

  Publicat: 13 Jun 2011       1496 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Vineri, 10 iunie 2011, Secretarul de Stat din Ministerul Justitiei, Lidia BARAC, a participat la Consiliul Justitie si Afaceri Interne, organizat la Luxemburg.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Infractiuni al caror subiect activ nemijlocit trebuie sa aiba o anumita calitate ceruta de lege.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Luarea de masuri � de exemplu, furnizarea de sprijin profesional, trimitere rapida la medic si diagnosticul rapid, adaptarea mediului de lucru � de indata ce apar simptomele.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.

Dezbaterile ministrilor de Justitie din Statele Membre ale Uniunii Europene s-au concentrat asupra unor propuneri legislative extrem de importante pentru cetatenii europeni si Statele Membre.


Proiectul de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind atacurile impotriva sistemelor informatice, in raport cu provocarile din ultimii ani in ceea ce priveste tipurile de infractiuni din domeniul criminalitatii informatice, a permis demnitarului roman sa sustina textul actual al propunerii si sa evoce legislatia nationala - cu referire expresa la viitorul Cod Penal, care cuprinde o sectiune destinata reglementarii infractiunilor din domeniul informatic, in deplin acord cu conceptia care a stat la baza instrumentului european.

In aceeasi sesiune, ministrii au agreat o abordare generala asupra primelor trei capitole ale Propunerii de Directiva privind Ordinul European de Ancheta in cadrul procedurilor penale.

Un subiect de interes pentru Romania in raport cu noul Cod Civil, a fost reprezentat de Proiectul de Regulament al Parlamentului si al Consiliului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni si crearea unui Certificat European de Mostenitor, cu privire la care a fost avansat un Pachet de compromis in atentia Statelor Membre.

Totodata, s-a luat act de acordul obtinut asupra propunerii de Regulament al Consiliului privind publicarea electronica a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, un instrument ce va permite cetatenilor europeni accesul la legislatia Uniunii, rapid si gratuit.

Deosebit de importante au fost deliberarile legislative asupra Pachetului de masuri privind consolidarea dreptului victimelor in Uniunea Europeana. Reamintim, in acest context, preocuparile recente de tip legislativ ale Romaniei privind dezvoltarea instrumentelor de protejare a victimelor criminalitatii, consolidarea profesiei de consilier de probatiune si diversificarea metodelor de interventie pentru o protectie si o consiliere efectiva a victimelor criminalitatii.

Agenda Consiliului JAI a cuprins si o serie de probleme nonlegislative, si anume: extinderea portalului e-Justice, Acordul de aderare a Uniunii Europene la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aflat in curs de negociere, Comunicarea Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE prin mijloace de drept privat si Pachetul anticoruptie al Comisiei.

Un subiect extrem de important pentru Romania a fost reprezentat de Proiectul de concluzii al Consiliului privind memoria crimelor comise de regimurile totalitare in Europa, context in care oficialul roman a sustinut necesitatea identificarii unor masuri in vederea reconcilierii cu trecutul, incurajand Comisia Europeana ca, prin intermediul programelor sale financiare, sa sprijine initiativele statelor membre de sustinere si promovare a memoriei crimelor comise de regimurile totalitare.


Citeşte mai multe despre:    Lidia Barac    Consiliul Justitie si Afaceri Interne    Sisteme informatice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Termenul de implementare a noului Cod de procedura civila a fost amanat de la 1 iunie la 1 septembrie 2012
25 Apr 2012 | 2351

Lidia Barac s-a intalnit cu directorul Agentiei UE pentru Drepturi Fundamentale
29 Mar 2012 | 1959

Reprezentantii MJLC s-au intalnit cu expertii Comisiei Europene pentru evaluzarea angajamentelor asumate prin MCV
19 Mar 2012 | 2575

85 notari publici au depus juramantul la Ministerul Justitiei
13 Mar 2012 | 2453

10 ani de la infiintarea Eurojust
29 Feb 2012 | 2171

Intalnirea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, si a secretarului de stat, Lidia Barac, cu presedintii Curtilor de Apel
16 Dec 2011 | 3544