din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1918 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romania a fost aleasa membru al Comitetului de Implementare al Conventiei de la Espoo

Romania a fost aleasa membru al Comitetului de Implementare al Conventiei de la Espoo

  Publicat: 24 Jun 2011       2040 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cuantificarea efectelor activitatilor umane si a proceselor naturale asupra mediului, a sanatatii si securitatii omului, precum si a bunurilor de orice fel.
In perioada 20-23 iunie 2011 a avut loc la Geneva cea de-a 5-a sesiune a Reuniunii Partilor la Conventia privind Evaluarea Impactului asupra Mediului in context transfrontier (Conventia de la Espoo).

Din punctul de vedere al dreptului civil, actul juridic prin care o persoana (delegant) insarcineaza o alta persoana (delegat) sa execute o anumita prestatie in favoarea unei terte persoane (delegatar), cu consimtamantul acesteia.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.

Din partea Romaniei a participat la lucrarile reuniunii o delegatie condusa de domnul Cristian Apostol, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor.

In urma sesizarii de catre Romania a Comitetului de Implementare al Conventiei privind nerespectarea de catre Ucraina a obligatiilor care ii revin in temeiul Conventiei referitor la proiectul canalului Bastroe, Reuniunea Partilor a confirmat faptul ca Ucraina incalca in continuare prevederile Conventiei de la Espoo in ceea ce priveste acest proiect, si a considerat ca avertismentul adresat Ucrainei in acest sens, inca din anul 2008, trebuie sa ramana in continuare in vigoare.

Reuniunea Partilor a incurajat in acelasi timp Ucraina sa continue demersurile incepute in vederea respectarii Conventiei de la Espoo. De asemenea, guvernului ucrainean i s-a cerut sa respecte concluziile Raportului elaborat de mai multi experti independenti, avand ca obiect masurile pe care acesta trebuie sa le ia pentru respectarea Conventiei, inclusiv in ceea ce priveste proiectul Bastroe. Astfel, urmare a Deciziei adoptate la cea de-a 5-a Reuniune a Partilor, Ucraina are obligatia de a raporta Comitetului de Implementare a Conventiei, la sfarsitul fiecarui an, masurile luate pentru a asigura conformitatea proiectului cu prevederile Conventiei.

De asemenea, cu ocazia celei de-a 5-a Reuniuni a Partilor, Romania a fost aleasa membru al Comitetului de Implementare al Conventiei. Aceasta alegere confirma aprecierea practicii Romaniei de respectare a prevederilor Conventiei. Conventia de la Espoo reglementeaza realizarea evaluarii impactului asupra mediului in situatia in care un anumit proiect poate avea impact transfrontier. Romania a sesizat Comitetul de Implementare al acestei Conventii sustinand ca Ucraina nu isi respecta obligatiile care ii revin, in temeiul Conventiei, privind proiectul canalului Bastroe. Comitetul si, incepand cu anul 2008, Reuniunea Partilor, considera ca Ucraina nu respecta prevederile Conventiei de la Espoo. Reuniunea Partilor este organul de decizie al Conventiei de la Espoo si se intruneste o data la 3 ani. Reuniunea din 2008 a Conventiei a avut loc la Bucuresti, iar cea din 2014 se va desfasura in Ucraina.



Citeşte mai multe despre:    Conventia de la Espoo    Ministerul Mediului    Romania    Protectia mediului

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Mediului in vederea restituirii taxei pe poluare
24 May 2019 | 808

Ministerul Mediului a publicat datele solicitarii vizei anuale autorizatiilor si autorizatiilor integrate de mediu pentru urmatoarea perioada
16 Apr 2019 | 919

Ministerul Mediului a modificat Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017-2019
12 Apr 2019 | 994

Monitorul Oficial din data de 22 iunie 2017
22 Jun 2017 | 2309

Monitorul Oficial din data de 16 iunie 2017
16 Jun 2017 | 2013

Monitorul Oficial din data de 15 iunie 2017
15 Jun 2017 | 2348



Articole Juridice

Accesul publicului la informatiile despre mediu poate fi refuzat de un minister cu conditia ca acestea sa intre sub incidenta unei proceduri legislative la care participa ministerul
Sursa: EuroAvocatura.ro

Procedura de obtinere a etichetei ecologica europeana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Acte necesare obtinerii subventiei pentru panouri solare
Sursa: mmediu.ro

Panouri solare pentru 16.000 de romani
Sursa: Romania Libera

Jurisprudenţă

Incheierea unui act aditional la un contract de achizitie publica aflat in curs de executare la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 34/2006
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1126 din 1 martie 2012

Termenul de contestare a procedurii de atribuire a unui contract de achizitie publica
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A VIII A CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL, DECIZIA CIVILA NR.2211/28.10.2010