PAID va realiza acest lucru prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD.
Masura luata de Consiliul CSA este menita sa contribuie la cresterea mai rapida a numarului de locuinte asigurate impotriva celor 3 riscuri mentionate, avand in vedere faptul ca expunerea Romaniei la calamitatile naturale este foarte ridicata, legislatia in vigoare are un pronuntat caracter social, iar proprietarii de locuinte care nu isi respecta obligatia de asigurare nu vor beneficia de despagubiri pentru daunele suferite, nici macar de la autoritatile statului.
Presedintele CSA, Angela Toncescu, a declarat: ``In baza datelor disponibile, estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD si ma refer in special la cei din mediul rural intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna``.
Conform dispozitiilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, proprietarii de locuinte au obligatia sa isi asigure locuintele impotriva a 3 riscuri de calamitati naturale (cutremur, alunecari de teren si inundatii), asa cum sunt acestea definite de lege si de normele emise in aplicarea legii .
Proprietarii isi pot indeplini obligatia de asigurare fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD (care poate fi emisa numai de catre PAID), fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri mentionate mai sus (politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID).
``Daca ma refer doar la asigurarile facultative de locuinte trebuie remarcat faptul ca acest segment s-a dezvoltat mai accelerat incepand din 2010, evolutia fiind stimulata evident de introducerea obligativitatii de asigurare impotriva riscurilor de calamitati naturale. Este insa dificil de apreciat daca toate politele facultative emise ofera acoperire si impotriva celor 3 riscuri de calamitati naturale, asa cum sunt ele definite de Legea nr.260/2008 si de normele de aplicare, intrucat nu exista o baza de date la nivel national care sa cuprinda informatii despre politele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care opteaza pentru polita facultativa sa se asigure ca printre riscurile acoperite se regasesc si cele 3 prevazute de lege, astfel incat sa indeplineasca cerintele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse``, a adaugat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 301 din 27.05.2013 27 May 2013 | 1275
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 277 din 16.05.2013 17 May 2013 | 1554
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 276 din 16.05.2013 17 May 2013 | 1916
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 270 din 14.05.2013 15 May 2013 | 1250
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 267 din 13.05.2013 14 May 2013 | 2165
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 264 din 10.05.2013 13 May 2013 | 1347
Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de CASCO Sursa: EuroAvocatura.ro
Cum sa tratezi dificultatile financiare Sursa: Gheorghe Piperea - www.piperealaw.ro
Societate comerciala. Activitati neautorizate. Culpa administratorilor. Eroare de fapt Pronuntaţă de: TRIBUNALUL BUCURESTI – SECTIA I PENALA, DECIZIA NR. 1168/R DIN 19. 08. 2010, DEFINITIVA