din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2599 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Admisibilitatea actiunii in revendicare dupa Legea 10/2001. CRJ cere ICCJ transparenta

Admisibilitatea actiunii in revendicare dupa Legea 10/2001. CRJ cere ICCJ transparenta

  Publicat: 02 Jun 2008       7369 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Procurorul General al Romaniei a sesizat la data de 4 octombrie 2007 Inalta Curte de Casatie si Justitie cu recurs in interesul legii in materie de proprietate, motivandu-se practica neunitara a instantelor judecatoresti.

Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Ramura a dreptului Romaniei,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Prevazuta in cap II, t. III, art. 130, C. proc. pen., partea generala; procedeu folosit de organele juridice in scopul aflarii adevarului
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Exceptie de la dispozitiile unui act normativ,
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Sectiile Unite ar trebui sa se pronunte luni, 2 iunie 2008, asupra admisibilitatii/indamisibilitatii actiunii in revendicare intemeiata pe dreptul comun dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10 /2001.
Din pacate Statul roman nu este in posesia unei statistici privind numarul de condamnari pe care Romania le are la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cauzate de nerespectarea dreptului de proprietate privata si nici a sumelor de bani platite de contribuabilul roman in toate aceste cauze .

Atragem atentia asupra faptului ca, in cele mai multe situatii, este pe cale de a se implini termenul de 10 ani, termen in interiorul caruia cumparatorii fostelor imobile nationalizate nu aveau dreptul sa le instraineze. Ori declararea ca inadmisibila a actiunii in revendicare duce, pe de o parte, la blocarea actiunilor fostilor proprietari si, pe de alta parte, la posibilitatea vanzarii la pretul pietei a unor imobile cumparate la preturi derizorii. si, cel mai probabil, la noi condamnari la CEDO.
Fata de opinia imbratisata de catre Procurorul General, si anume ca actiunea in revendicare intemeiata pe dreptul civil (art. 480, 481 Cod civil) nu este admisibila dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001, Centrul de Resurse Juridice exprima urmatoarele puncte de vedere:
- premisele de la care pleaca cele doua texte (Codul civil, respectiv Legea nr. 10/ 2001) sunt diferite: un drept de proprietate care nu a iesit niciodata din patrimoniul proprietarului, respectiv reconstituirea unui drept de proprietate cu efecte pentru viitor
- nefiind premise similare, regula "specialul deroga de la general" nu poate fi aplicata
- pe de alta parte, orice derogare de la dreptul comun (regula generala) trebuie sa fie clara, explicita si de stricta interpretare; in acest sens, Legea nr. 10/2001 nu contine astfel de articole derogatorii de la dreptul comun
- nu in ultimul rand Romania este parte a Conventiei Europene a Drepturilor Omului si, ca atare, aplicarea tratatului, respectiv a art. 1 din Protocolul Aditional in materie de proprietate este obligatorie.

Solicitam, asadar, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca o premisa a transparentei si responsabilitatii, sa aduca la cunostinta opiniei publice felul in care a votat fiecare membru al acestei instante.

Centrul de Resurse Juridice este o organizatie non-guvernamentala care actioneaza pentru crearea si functionarea unui cadru legal si institutional care sa asigure respectarea drepturilor omului si a egalitatii de sanse, pentru accesul liber la un act de justitie echitabil si contribuie la punerea in valoare a expertizei juridice in interesul tuturor persoanelor.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...