Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Magistratii romani si italieni despre decretele guvernului Berlusconi: incalca drepturi fundamentale ale omului

Magistratii romani si italieni despre decretele guvernului Berlusconi: incalca drepturi fundamentale ale omului

  Publicat: 06 Jun 2008       1998 citiri       Sursa: HotNews.ro  


Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a anuntat astazi ca sustine criticile magistratilor italieni, care au acuzat public guvernul ca modificarile aduse legislatiei referitoare la imigranti incalca drepturi fundamentale ale omului, Constitutia Italiei si principiile egalitatii si non discriminarii.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Imprejurare ori situatie de natura sa releve pericolul social mai ridicat al unei fapte ilicite.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Imprejurare ori situatie de natura sa releve pericolul social mai ridicat al unei fapte ilicite.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Conform art.1853 Cod Civil, \"actele ce exercitam asupra unui lucru al altuia, sub nume precar, adica in calitate de locatari, depozitari etc.,
Denumire data monedei unice europene.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
In urma cu doua saptamani, magistratii italieni grupati in asociatia profesionala “Magistratura democratica” au sustinut, intre altele, ca decretele italiene incalca liberul acces la justitie.

Criticile magistratilor italieni:

* Acest pachet legislativ incalca, - prin unele norme - nu numai Constitutia italiana, ci si drepturi fundamentale ale omului, precum principiul egalitatii si principiul non-discriminarii. Astfel, magistratii italieni considera ca prevederea ca circumstanta agravanta pentru unele infractiuni a statutului imigrantului ilegal incalca principiul egalitatii persoanelor in fata legii prin aceea ca pentru infractiuni similare in care sunt urmariti cetateni italieni sau imigranti cu statut legal acestia din urma sunt tratati mai favorabil.
* Magistratii italieni considera, de asemenea justificat, ca si liberul acces la justitie, ca drept fundamental al omului, este incalcat avand in vedere costurile ridicate si mai ales caracterul complex al procedurilor penale, impovaratoare si prohibitive pentru imigrantii care ar putea face obiectul acestor dispozitii adoptate de statul italian
* UNJR considera intemeiata ingrijorarea magistratilor italieni cu privire la faptul ca instituirea unor masuri centrate doar pe statutul persoanei - cum ar fi legiferarea ca circumstanta agravanta a savarsirii unor fapte penale de catre un imigrant ilegal - nu va stopa imigratia ilegala si nu va spori securitatea, ci, prin inegalitate si ilegalitate, va duce la cresterea fenomenelor antisociale, precum si la cresterea ponderii „muncii la negru”.

UNJR cere tuturor autoritatilor si institutiilor romanesti abilitate “sa intervina in snesul identificarii celor mai adecvate solutii, prin colaborare cu institutiile similare din statele membre ale Uniunii, in vederea adoptarii unor masuri constructive, cum ar fi integrarea romilor, educarea cetatenilor romani care se deplaseaza in tarile din Uniunea Europeana, inclusiv in Italia, explicand avantajele statutului legal”, se mai arata in comunicatul Uniunii.
Guvernul Berlusconi a adoptat miercuri, 21 mai, mai multe masuri anti-imigratie contestate deja la Bruxelles . Pe scurt, imigratia ilegala va fi considerata infractiune si va fi sanctioanata cu inchisoare intre 6 luni si 4 ani: expulzare imediata in caz de condamnare la doi ani de inchisoare; un imigrant nelegal, de exemplu, care a comis o infractiune, risca sa primeasca suplimentar o treime din pedeapsa prevazuta pentru fapta sa penala; folosirea copiilor la cersetorie este considerata infractiune; pana la trei ani de detentie .

Cetatenii comunitari care stau mai mult de trei luni in Italia trebuie sa demonstreze ca au venituri legale de minimum 970 de euro pentru doua persoane, si, in plus, pot fi expulzati daca sunt considerati amenintare concreta, efectiva si grava la adresa securitatii. Cele mai multe din aceste masuri sunt de aplicare imediata, altele se vor regasi in proiecte de legi care vor trebui sa treaca de Parlamentul italian.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...