din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5084 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Cazierul judiciar european

Cazierul judiciar european

  Publicat: 18 Jun 2008       2240 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Raportul, elaborat de Agustin Diaz de Mera (PPE-DE, Spania), referitor la o propunere de decizie-cadru a Consiliului privind organizarea si continutul schimbului de informatii extrase din cazierele judiciare prevede crearea unui sistem computerizat pentru schimbul de date legate de condamnarile penale (European Criminal Records Information System - ECRIS), prin utilizarea unui format standard, a fost adoptat cu 619 voturi pentru, 21 impotriva si 41 abtineri.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Document eliberat de catre o autoritate prin care se atesta legalitatea efectuarii unei activitati
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Potrivit noii reglementari, daca o persoana dintr-un stat membru este condamnata penal in alt stat membru, cel din urma are obligatia sa transmita anumite informatii din cazierul judiciar statului membru UE de origine.

Fiecare stat membru va trebui sa desemneze autoritatea competenta care sa stocheze informatiile cu privire la extrasele din cazierele judiciare, acestea trebuind actualizate, in mod sistematic, pentru a putea fi consultate de orice autoritate judiciara din UE, care face o solicitare in acest sens.

Deputatii europeni doresc sa imbunatateasca legislatia prin garantarea faptului ca, extrasele din cazierele judiciare sunt usor de inteles, ca furnizeaza informatii privind existenta condamnarilor si a interdictiilor care decurg din acestea, precum si locul unde au fost pronuntate si inregistrate. in plus, se insista pentru introducerea unei sectiuni speciale care sa includa condamnarile legate de infractiuni de natura sexuala.

Raportul Parlamentului European prevede in plus, o protectie mai buna a datelor personale. Amendamentul PE mentioneaza ca este interzisa prelucrarea informatiilor cu caracter personal referitoare la originea rasiala sau etnica, opiniile politice, convingerile religioase sau filozofice, calitatea de membru intr-un partid sau sindicat, precum si a informatiilor privind sanatatea sau viata sexuala. in mod exceptional, se permite prelucrarea unor asemenea informatii daca, aceasta are o baza juridica, fiind precedata de o autorizatie eliberata de o autoritate judiciara competenta .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...