din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2715 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Beneficiarii fondurilor UE nu pot semna contractele pentru ca Romania nu a primit inca decizia CE

Beneficiarii fondurilor UE nu pot semna contractele pentru ca Romania nu a primit inca decizia CE

  Publicat: 18 Jun 2008       1535 citiri       Sursa: NewsIn  


Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) nu poate semna contracte cu cei peste 340 de beneficiari ale caror proiecte depuse pentru accesarea fondurilor UE au fost aprobate pana in prezent, deoarece Romania nu a primit inca decizia oficiala din partea Comisiei Europene.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Decizia de neparticipare este o scutire acordata unei tari care nu doreste sa se alature celorlalte state membre ale Uniunii intr-un anumit domeniu al cooperarii comunitare, ca mod de evitare a unui impas general.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Denumire data monedei unice europene.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Comisia Europeana (CE) a aprobat Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), document in baza caruia sunt derulate fondurile europene destinate agriculturii, in data de 20 februarie, insa Romania nu a primit de la Comisie, nici pana in prezent, decizia oficiala.

Prin urmare, desi o parte dintre proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene, in luna martie, au fost selectate pentru finantare, contractele nu se pot semna decat dupa publicarea decizie CE. Mai mult, Romania nu poate primi avansul de pana la 7 %, astfel incat banii cu ajutorul carora s-ar fi putut demara proiectele nu ajung la beneficiari.

"Nu putem semna contractele si nici nu se poate primi avansul pana cand nu se publica decizia oficiala a Comisiei, iar Romania nu primeste aceasta decizie . Cel mai probabil, decizia privind aprobarea PNDR va intra in consiliul de ministri din data de 8 iulie", a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Cornelia Harabagiu.

Aceasta a precizat ca Romania ar trebui sa primeasca, in prima etapa un avans de 3,5 %, si altul similar in etapa a doua.

"Nu este exclus sa primim toti banii, adica intr-o singura etapa avansul de 7 %, ceea ce ar insemna aproximativ 561 de milioane de euro. Din aceste fonduri vom putea acorda un avans de pana la 10% din valoarea proiectului celor care acceseaza fonduri europene. De asemenea banii se vor putea utiliza si pentru campanii de informare", a mentionat Harabagiu.

Potrivit datelor publicate pe site-ul APDRP, din cele 923 de proiecte depuse in sesiunea din luna martie pentru accesarea fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale, doar 341 au fost aprobate.

Astfel, din cele 712 proiecte depuse in luna martie pentru Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", au fost aprobate pentru finantare doar 288 de proiecte. De asemenea, din cele 194 de proiecte depuse in prima sesiune, in cadrul Masurii 322 " Renovarea si dezvoltarea satelor", au fost aprobate 44 de proiecte. In ceea ce priveste Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", din 17 proiecte au fost aprobate doar noua.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat in data de 3 martie 2008, prima sesiune pentru primirea proiectelor fiind finalizata in 28 martie, iar a doua la sfarsitul lunii aprilie. In aceste doua sesiuni, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurala au putut depune proiecte pentru trei masuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, cresterea competitivitatii produselor agricole si pentru dezvoltarea satelor. Incepand cu luna mai, a fost lansata schema de ajutoare de stat .

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, proiecte cu finantare din fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...