Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Participantii la pensiile facultative primesc contributiile ca plata unica, in caz de invaliditate

Participantii la pensiile facultative primesc contributiile ca plata unica, in caz de invaliditate

  Publicat: 04 Jul 2008       1666 citiri       Sursa: NewsIn  


Stare a unei persoane care si-a pierdut capacitatea de munca din cauza de accident de munca, boala profesionala sau boala obisnuita.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Arbitrul pensiilor private a aprobat norma cu privire la utilizarea activului net al participantului la un fond de pensii facultative, in caz de invaliditate si deces, potrivit careia clientul unui fond incaseaza integral suma acumulata, prin cont bancar sau prin mandat postal, potrivit CSSPP.

Stare a unei persoane care si-a pierdut capacitatea de munca din cauza de accident de munca, boala profesionala sau boala obisnuita.
1. Fractiune a dreptului de proprietate comuna asupra unui bun sau asupra unei mase de bunuri.
Stare a unei persoane care si-a pierdut capacitatea de munca din cauza de accident de munca, boala profesionala sau boala obisnuita.
Stare a unei persoane care si-a pierdut capacitatea de munca din cauza de accident de munca, boala profesionala sau boala obisnuita.
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Potrivit actului normativ, in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net, strans in contul fondului de pensii facultative, se arata in comunicatul transmis, joi, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Participantul va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net aflat in contul fondului de pensii facultative, atunci cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca (in cazul invaliditatii de gradul I sau II). In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau continuarea platii contributiilor la fondul de pensii facultative", potrivit actului normativ.

Pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de catre CSSPP, participantul primeste suma existenta in contul sau ca plata unica, se mai arata in comunicat.

In cazul decesului participantului (inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie), beneficiarii acestuia au dreptul sa solicite cota parte cuvenita din contravaloarea activelor nete ale participantului, stranse in contul fondului de pensii facultative, potrivit normei.

Daca prospectul fondului de pensii prevede garantii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate sau deces, administratorul fondului va plati valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului si valoarea garantiilor oferite.

Atat pentru cazurile de invaliditate, cat si pentru cele de deces, activul personal strans in contul fondului de pensii facultative va continua sa fie administrat si in perioada de timp cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului si data efectuarii platii unice a drepturilor cuvenite acestuia sau beneficiarilor, se mai arata in norma aprobata de CSSPP.

Norma privind activul personal al participantului la un fond de pensii facultative, in caz de invaliditate si in caz de deces va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe pagina de internet a arbitrului pensiilor private.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023
HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...