din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3985 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » CEDO. Justitie Europeana » CJUE: Noi instructiuni practice pentru parti. Faza scrisa si orala a procedurii

CJUE: Noi instructiuni practice pentru parti. Faza scrisa si orala a procedurii

  Publicat: 03 Mar 2020       1936 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: CEDO. Justitie Europeana  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
(CJCE) Curtea de Justitie este alcatuita din tot atatia judecatori cate state membre. In prezent sunt 25 de judecatori asistati de opt avocati generali care sunt numiti pe durata a sase ani cu acordul statelor membre. Curtea se poate reuni camere, in Marea Camera (treispezece judecatori) sau in plen.
Curtea de Justitie a adoptat de curand o noua versiune a Instructiunilor practice pentru parti, referitoare la cauzele cu care este sesizata Curtea .

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Mijloc juridic procesual pus la dispozitia partii interesate, procurorului etc.,
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.

Ca urmare a modificarilor recente aduse Regulamentului de procedura al Curtii, aceasta noua versiune vizeaza in special sa sensibilizeze agentii si avocatii cu privire la anumite evolutii recente legate, printre altele, de protectia datelor cu caracter personal sau de examinarea recursurilor.


Faza scrisa a procedurii


Astfel, reprezentantii partilor sunt invitati sa respecte pe deplin in memoriile sau in observatiile lor scrise anonimatul acordat de instanta de trimitere sau de Curte, in cadrul unei proceduri preliminare sau, in cazul recursurilor, de Tribunalul Uniunii Europene, in caz contrar masura de anonimizare deja luata fiind privata de orice efect util. In ceea ce priveste, in mod specific, recursurile formulate impotriva deciziilor Tribunalului, noile Instructiuni practice pentru parti amintesc, pe de o parte, natura specifica a recursurilor - care se limiteaza la chestiuni de drept si nu trebuie, in principiu, sa mentioneze elemente secrete sau confidentiale - si, pe de alta parte, necesitatea de a anexa la cererea de recurs o cerere de admitere in principiu a recursului atunci cand acesta intra in domeniul de aplicare al articolului 58a din Protocolul privind Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.


In sfarsit, textul subliniaza importanta respectarii conditiilor de forma referitoare la actele de procedura, in special cele legate de intinderea memoriilor sau a observatiilor scrise, precum si interesul unei transmiteri sistematice a acestor acte prin intermediul aplicatiei e-Curia, care ofera cele mai bune garantii in termeni de rapiditate si de securitate a informatiilor schimbate pe aceasta cale .


In vederea facilitarii examinarii memoriilor sau a observatiilor depuse si, in particular, a traducerii lor de catre Curte, partile sunt totusi invitate ca, pe langa trimiterea efectuata prin e-Curia, care este autentica, sa transmita o versiune editabila a memoriilor sau a observatiilor prin e-mail la urmatoarea adresa: editable-versions@curia.europa .eu.


Faza orala a procedurii


In ceea ce priveste faza orala a procedurii, Curtea precizeaza criteriile care prezideaza organizarea unei sedinte de audiere a pledoariilor si finalitatea acesteia din urma. Indicatii concrete sunt de asemenea date agentilor si avocatilor in legatura cu masurile de luat, inainte de sedinta, in vederea asigurarii unei desfasurari optime a acesteia din urma, in special in caz de handicap sau de mobilitate redusa a unei parti sau a unuia dintre reprezentatii sai. Pe de alta parte, precizari suplimentare sunt aduse in legatura cu limba pledoariilor.


In sfarsit, Curtea aminteste contextul multilingv in care isi desfasoara activitatea si toate masurile practice pe care agentii si avocatii le pot lua pentru a facilita buna desfasurare a sedintelor de audiere a pledoariilor si pentru a se asigura, in particular, ca interventiile lor vor fi intelese de toti participantii la aceasta sedinta.





Citeşte mai multe despre:    Faza scrisa a procedurii CJUE    Faza orala a procedurii CJUE    CJUE

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri