In principiu, indiferent de modalitatea de solutionare a cererii reclamantului de catre instanta de judecata (admisa sau respinsa), taxa de timbru achitata de reclamant nu se restituie.
Cu toate acestea, in cazul in care instanta de judecata a fost sesizata cu judecarea unei cauze, iar in cursul procesului partile au ales solutionarea conflictului prin intermediul medierii, la cererea partilor, instanta va pronunta o hotarare prin care va lua act de intelegerea acestora, pronuntand o hotarare de expedient, care va reda termenii acordului dintre parti.
In acesta situatie, odata cu pronuntarea hotararii instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea integrala a taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
In ipoteza in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale, la cererea persoanei interesate, instanta va dispune restituirea unui procent de 50% din taxa achitata.
Ca atare, prin instituirea acestor avantaje financiare in ceea ce priveste restituirea taxelelor de timbru, legiuitorul incurajaza cetatenii in solutionarea conflictelor prin mediere, amiabil, pe toata durata derularii litigiului.
Avantajele medierii. Solutii jurisprudentiale Sursa: EuroAvocatura.ro
Obligatia de participare la sedinta de informare privind avantajele medierii. Sanctiuni Sursa: EuroAvocatura.ro
ICCJ: Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divortului, instanta de judecata poate consfinti acordul de mediere avand acest obiect. Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ