din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2812 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Legislatia Domeniul Agricol » Ordinul nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor traditionale romanesti

Ordinul nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor traditionale romanesti

  Publicat: 12 Apr 2009       20247 citiri        Secţiunea: Legislatia Domeniul Agricol  


Ordinul nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor traditionale romanesti

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 496 din 02/07/2008

Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.
Foaie care evidentiaza sistematic un mijloc economic, un proces economic, o suma.
1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,

(2) Bauturile definite in prezentele norme se produc si se comercializeaza in baza specificatiei tehnice de produs care trebuie sa cuprinda: caracteristicile organoleptice, fizico-chimice, conditiile de imbuteliere, etichetare si comercializare.
(3) Etichetarea, prezentarea si publicitatea bauturilor prevazute in prezentele norme vor respecta prevederile nationale si comunitare.
(4) Metodele de analiza pentru verificarea caracteristicilor organoleptice si fizico-chimice ale bauturilor definite in prezentele norme se fac in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Art. 5
Producatorii, persoane fizice sau juridice, trebuie sa tina un registru special care contine informatiile urmatoare:
a) tipul de materie prima sau produs de origine agricola folosit la fabricarea bauturilor definite in prezentele norme, insotit de buletinul de analiza;
b) zaharul caramelizat, preparatele aromatizante si extractele naturale obtinute din fructe si plante si cantitatile utilizate pentru fabricarea vinarsului;
c) furnizorul materiei prime sau a produsului de origine agricola folosit la fabricarea bauturilor definite in prezentele norme si documentele de evidenta a circulatiei acestora;
d) denumirea sub care se comercializeaza bautura;
e) loturile de produs finit rezultate; fiecare lot de produs finit va fi insotit de fisa tehnica, buletin de analiza, proba-martor.

Art. 6
(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Inspectia tehnica si control in realizarea si promovarea produselor din industria alimentara, este institutia responsabila pentru verificarea respectarii prevederilor prezentelor norme si a prevederilor Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 110/2008.
(2) Verificarea calitatii loturilor de produse se face pe baza documentatiei tehnice a produsului, buletinului de analiza si a probei-martor.

Capitolul IV - Etichetarea



Art. 7

(1) Fara a aduce atingere prevederilor Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, etichetarea bauturilor definite in prezentele norme trebuie sa respecte si mentiunile prevazute la cap. II - Descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor spirtoase, art. 7-14 din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 110/2008.
(2) Etichetele bauturilor prevazute in prezentele norme trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Directivei (CEE) 2000/13 privind etichetarea, prezentarea si publicitatea produselor alimentare, urmatoarele elemente:
a) denumirea sub care este vandut produsul;
b) lista cuprinzand ingredientele;
c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente care dau specificitate produsului;
d) volumul net;
e) concentratia alcoolica, ce se va inscrie cu cifre cu cel mult o zecimala urmata de simbolul "% vol." si care poate fi precedata de cuvantul "alcool" sau de abrevierea "alc.";
f) conditii de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
g) denumirea sau denumirea comerciala si adresa producatorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului; in cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene, respectiv din import, se inscriu numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania;
h) locul de origine sau de provenienta a produsului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a produsului;
i) o mentiune privind lotul, care sa permita identificarea datei imbutelierii.
(3) Elementele obligatorii de etichetare prevazute la alin. (2) se inscriu cu caractere vizibile, lizibile, care sa nu permita stergerea, sa nu fie acoperite de alte inscrisuri, imagini sau desene;
(4) Denumirile comerciale, precum si orice alt inscris, cuvant, desen, litera, element figurativ, combinatii de culoare sau orice alta combinatie a acestor semne identice ori similare, utilizate pentru descrierea bauturilor definite in prezentele norme, nu pot contine cuvinte, parti de cuvinte, semne sau ilustratii care:
a) pot crea confuzii sau induce in eroare persoanele carora le sunt adresate;
b) pot fi confundate de catre persoanele carora le sunt destinate cu descrierea completa sau partiala a unei produs a carui descriere este stabilita prin dispozitii specifice.
(5) Denumirea sub care se vinde produsul, volumul net si concentratia alcoolica trebuie sa fie inscrise in acelasi camp vizual.
(6) Pentru bauturile reglementate prin prezentul ordin, care se supun maturarii si invechirii, in recipiente potrivite, inainte de imbuteliere, este admisa inscrierea de elemente figurative sub forma de stea pe etichete sau pe ambalaj; numarul de stele corespunde anilor de maturare-invechire inainte de imbuteliere, astfel: 3 stele - minimum 3 ani, 5 stele - minimum 5 ani si 7 stele - minimum 7 ani; utilizarea acestor elemente figurative, precum si a oricaror elemente figurative similare pentru alte bauturi spirtoase decat cele definite prin prezentele norme si prin Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 110/2008 este interzisa.
(7) Perioada de maturare sau vechimea poate fi indicata in descrierea, prezentarea ori etichetarea unei bauturi reglementate prin prezentul ordin numai in cazul in care se refera la cea mai noua componenta alcoolica si cu conditia ca bautura sa fie maturata sau invechita sub control fiscal.

Art. 8
Verificarea pe piata a etichetarii bauturilor definite in prezentele norme si a celor definite in Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 110/2008, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute in actele normative din domeniul protectiei consumatorilor se fac de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Art. 9





Afişează Ordinul nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor traditionale romanesti pe o singură pagină



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Ştiri Juridice