din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3519 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UNJR critica modul neconstitutional de adoptare a Noului Cod al insolventei

UNJR critica modul neconstitutional de adoptare a Noului Cod al insolventei

  Publicat: 07 Oct 2013       1497 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a publicat luni, 7 octombrie 2013, un comunicat privind modul neconstitutional de adoptare a Noului Cod al insolventei.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Institutie constituita cu scopul de a apara drepturile si libertatile cetatenilor
Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea Codului de procedură penală
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.

Comunicat:

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) reaminteste Guvernului Romaniei ca una din responsabilitatile sale majore este aceea de a contribui la crearea unui cadrul legislativ coerent, previzibil si stabil care sa asigure exercitarea drepturilor si libertatilor cetatenesti si functionarea eficienta a institutiilor statului.

Adoptarea unui cod juridic, asa cum este Codul insolventei, prin ordonanta de urgenta este un act fara precedent, care nesocoteste flagrant dispozitiile art.115 din Constitutia Romaniei, ce limiteaza in mod expres situatiile in care Guvernul poate emite ordonante de urgenta.

Noul Cod al insolventei este un act normativ de o importanta deosebita, cu implicatii majore asupra desfasurarii activitatii economice, astfel ca prevederile acestui act normativ necesitau adoptarea sa ca proiect de lege, precedata de o dezbatere publica reala si urmata de o dezbatere in forul legislativ, pentru a se asigura ca prevederile din noul cod vor fi aplicate in mod unitar si vor duce la o mai buna administrare a procedurilor de insolventa.

Fara a avea o justificare obiectiva si juridica reala, Guvernul Romaniei a decis, in mod iresponsabil, sa adopte Codul insolventei fara a organiza o dezbatere publica reala, in primul rand cu institutiile ce trebuie sa asigure aplicarea corecta, unitara si eficienta a dispozitiilor din Cod si anume sistemul judiciar si practicienii in insolventa. Intalnirile organizate la Ministerul Justitiei pe tema noului Cod al insolventei au avut loc in timpul vacantei judecatoresti, iar la acestea au participat extrem de putini judecatori specializati in acest domeniu . In conditiile in care acest cod va intra in vigoare in termen de 20 de zile, este absolut evident ca aprofundarea lui de catre judecatorii sindici si practicienii in insolventa nu va putea fi facuta in mod temeinic, astfel incat sa poata fi asigurata aplicarea lui in mod unitar.

La fel de grav este si faptul ca, incalcand principiul transparentei, Guvernul a adoptat un act normativ intr-o forma ce a suferit modificari fata de cea initiala ce a fost afisata pe site-ul Ministerului Justitei, creand astfel suspiciuni in legatura cu motivatiile reale ale adoptarii acestui act normativ. UNJR atrage atentia si asupra faptului ca o serie de prevederi din noul cod ridica serioase probleme de constitutionalitate, pentru a aminti doar dispozitiile referitoare la aplicarea noului cod si pentru procedurile de insolventa deschise anterior.

In aceste conditii, UNJR solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Avocatul Poporului in vederea supunerii Codului insolventei controlului de constitutionalitate in fata Curtii Constitutionale, in principal in privinta constitutionalitatii masurii de adoptare a acestui act normativ prin ordonanta de urgenta . Totodata, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Parlamentul Romaniei, pentru ca in temeiul art.76 din Constitutie sa fie supusa dezbaterii in Parlament, in procedura de urgenta, ordonanta de adoptare a Codului insolventei.

De asemenea, solicitam Ministrului Justitiei sa explice public motivele pentru care a avizat acest act normativ fara a realiza un studiu de impact asupra sistemului judiciar, asa cum se impunea cu necesitate, precum si care sunt masurile de ordin administrativ si logistic pe care le-a luat pentru a asigura implementarea dispozitiilor din noul cod al insolventei.

UNJR reaminteste Guvernului Romaniei ca sistemul judiciar nu este un loc pentru experimente legislative care pot in mod rezonabil produce disfunctionalitati majore, avand consecinte nefaste directe pentru justitiabili si pentru intreg mediul de afaceri. Ignorarea semnalelor venite din interiorul sistemului judiciar- care e chemat sa aplice noile dispozitii legale in pripa si fara a avea timp suficient pentru cunoasterea si aprofundarea lor, este un gest lipsit de responsabilitate.

Judecator Natalia Roman
Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania



Citeşte mai multe despre:    Codul Insolventei    Codul insolventei 2013    Noul cod al insolventei    Noua lege a insolventei    OUG 91/2013

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR a admis neconstitutionalitatea Codului Insolventei
29 Oct 2013 | 1402

Avocatul Poporului a reclamat la CCR neconstitutionalitatea Codului Insolventei
09 Oct 2013 | 1714

Noul Cod al Insolventei a fost publicat in M. Oficial. OUG 91/2013
05 Oct 2013 | 2387

Guvernul a adoptat noul cod al insolventei
03 Oct 2013 | 1604

Discutii ref. misiunea de evaluare a Comisiei Europene in Romania, efectuata in cadrul MCV
23 Sep 2013 | 1281