din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3464 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European, cu privire la expunerea lucratorilor la agentii cancerigeni si mutageni la locul de munca

Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European, cu privire la expunerea lucratorilor la agentii cancerigeni si mutageni la locul de munca

  Publicat: 30 Jan 2019       787 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Acordul politic provizoriu a fost obtinut in cadrul negocierilor de marti, 29 ianuarie 2019, pe marginea celei de-a treia revizuiri a Directivei privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca (Directiva 2004/37/CE).

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Orice angajament asumat de o banca fata de un singur debitor indiferent daca este efectiv sau potential, evidentiat in bilantul contabil
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,

Aceasta revizuire va consolida drepturile lucratorilor la un nivel ridicat de protectie a sanatatii si securitatii la locul de munca .


Acordul politic urmeaza sa fie aprobat de statele membre din Consiliul UE.


"Acordul de astazi este un pas suplimentar pentru a proteja milioane de lucratori de expunerea la agenti cancerigeni. Directiva va imbunatati conditiile de munca pentru lucratorii din intreaga UE si va preveni peste 22.000 de cazuri de boli profesionale, potrivit specialistilor Comisiei Europene", a declarat Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale din Romania.


Prin aceasta Directiva, se propune reducerea expunerii profesionale la cinci agenti chimici cancerigeni si stabilirea de valori-limita de siguranta. Cei cinci agenti cancerigeni vizati sunt: cadmiul si compusii sai anorganici, beriliul si compusii sai anorganici, acidul arsenic si sarurile acestuia, precum si compusii anorganici de arsen, formaldehida si 4,4a��-metilen-bis-(2-cloranilina) (MOCA).


Ulterior adoptarii acestei Directive, Comisia Europeana trebuie sa evalueze si posibilitatea extinderii domeniului de aplicare, pentru a include o lista a medicamentelor periculoase, inclusiv a medicamentelor citotoxice care sunt cancerigene sau mutagene.


Propunerea care vizeaza acesti cinci noi agenti cancerigeni si mutageni a fost lansata de catre Comisia Europeana in luna aprilie 2018 si completeaza lista celor 21 de substante care au fost deja limitate. Aceasta initiativa se va dovedi extrem de importanta pentru cetatenii europeni, estimarile aratand ca peste 1.000.000 de lucratori din UE vor avea conditii de munca imbunatatite. Introducerea valorilor limita de expunere nu numai ca va contribui la reducerea cazurilor de cancer asociat muncii, ci va limita si alte probleme de sanatate cauzate de substantele cancerigene si mutagene. Valorile limita europene promoveaza, de asemenea, un obiectiv comun si clar pentru angajatori, lucratori si pentru autoritatile care asigura respectarea legislatiei.



Citeşte mai multe despre:    Agenti chimici cancerigeni    agenti cancerigeni    agenti mutageni

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Semestrul European si Directiva privind egalitatea de tratament. Aspecte discutate la reuniunea EPSCO de la Luxemburg.
14 Jun 2019 | 761

Monitorul Oficial din data de 10 martie 2017
13 Mar 2017 | 1082