din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3057 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Stimulente pentru angajarea tinerilor in agricultura. Conditii pentru angajatorii fermieri si tinerii salariati

Stimulente pentru angajarea tinerilor in agricultura. Conditii pentru angajatorii fermieri si tinerii salariati

  Publicat: 25 May 2019       810 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In sedinta din data de 23 mai 2019 Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului de stimulare a angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industria alimentara.

Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)

In contextul in care in domeniul agricol trebuie atrasa forta de munca tanara, prin aceasta masura se creeaza cadrul legal adecvat si mecanismele necesare de punere in aplicare a ``Programului pentru stimularea angajarii tinerilor in agricultura, acvacultura si industria alimentara``, derulat pe perioada 2018-2020.


Astfel, prezentul act normativ vine in sprijinul angajatorilor fermieri din agricultura, prin realizarea unui instrument de sustinere financiara, care sa ofere acestora posiblitatea de a angaja forta de munca tanara in sectoarele agricultura, acvacultura si industria alimentara.


Angajatorul fermier care face dovada angajarii a doi tineri beneficiari ai Programului beneficiaza de urmatorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoana astfel angajata:


a) 1000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate in domeniul agricol, acvacultura si/sau industrie alimentara;


b) 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum si cursuri de formare profesionala de scurta durata in domeniul agricol, al acvaculturii si/sau industriei alimentare;


c) 500 lei pentru persoanele fara studii.


Tinerii beneficiari ai Programului trebuie sa aiba studii de specialitate in domeniul agricol, al acvaculturii si/sau industriei alimentare, conform codurilor COR.


Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligatia de a incheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de munca cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata sau determinata, dar nu mai putin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Valoarea Programului corespunzatoare anului 2019 este de 30 milioane lei si vizeaza acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultura, acvacultura si industria alimentara, in vederea angajarii tinerilor beneficiari ai Programului pe perioada determinata sau nedeterminata, dar nu mai putin de 12 luni, cu norma intreaga. In urma acestei masuri se estimeaza ca in anul 2019 vor fi angajati 3.000 de tineri.


Pentru cei interesati, inscrierea in Program se face pana la data de 31 decembrie 2020.


Prevederile actului normativ vor fi puse in aplicare de catre Directiile pentru Agricultura judetene si a municipiului Bucuresti prin numirea unui responsabil pentru gestionarea registrului unic privind ``Programul pentru stimularea angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industrie alimentara``.Citeşte mai multe despre:    Legea 336/2018    Norme Legea 336/2018    Angajator fermier    Programul pentru stimularea angajarii tinerilor in agricultura

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri