Conform expunerii de motive, dezbaterile privind dimensiunea Parlamentului Romaniei au avut pana in prezent o incarcatura, asumat politica, fara referiri la standardele teoretice si comparative care sa elimine extremele si sa asigure reprezentativitatea si calitatea optima activitatii parlamentare.
Alternand intre asigurarea reprezentativitatii si o dimensiune rationala a Parlamentului, s-a optat pentru redimensionarea legislativului la circa 300 de parlamentari prin consultarea populara din 2009. Pentru evitarea dificultatilor unor proceduri de revizuire Constitutionala demersul de reducere a numarului de parlamentari la 302 s-a facut printr-o printr-o Initiativa Legislativa Cetateneasca de amendare a actualei legi electorale nr. 208/2015.
Calculele pentru prezenta "Initiativa Legislativa Cetateneasca" au fost facute pe baza ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica privind populatia dupa domiciliu a Romaniei la 1 ianuarie 2019, an preelectoral. Pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate (circumscriptia nr. 43) au fost folosite datele guvernamentale furnizate de Ministerul Afacerilor Interne prin Directia Generala de Pasapoarte pentru romanii posesori de pasapoarte "CRDS", la 1 ianuarie 2019, pe aceleasi norme de reprezentare, considerand ca ceilalti cetateni care si-au pastrat domiciliul in tara sunt reprezentanti in cadrul circumscriptiilor electorale unde au domiciliul declarat.
Conform modificarilor propuse, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor ar fi de un deputat la 125.000 de locuitori. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului ar fi de un senator la 225.000 locuitori.
Numarul locuitorilor care s-ar lua in calcul pentru circumscriptiile 1-42 este conform populatiei dupa domiciliu, raportat de Institutul National de Statistica la data de 1 ianuarie a anului precedent anului in care au loc alegeri la termen. Pentru calculul numarului de reprezentanti ai cetatenilor cu domiciliul in afara tarii (circumscriptia nr. 43) s-ar folosi datele furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, Directia Generala de Pasapoarte pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, posesori de pasapoarte CRDS (cetateni romani cu domiciliul in strainatate) la data de 1 ianuarie a anului precedent anului in care au loc alegeri la termen.
Numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputatilor s-ar determina prin raportarea numarului de locuitori al fiecarei circumscriptii electorale la normele de reprezentare prevazute anterior, la care s-ar adauga un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depaseste jumatatea normei de reprezentare, fara ca numarul mandatelor de senator dintr-o circumscriptie sa fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3.
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 162 din 9.03.2015 09 Mar 2015 | 1382