din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2989 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul Concurentei solicita sa se acorde acces nediscriminatoriu la apele minerale de la Sangeorz-Bai

Consiliul Concurentei solicita sa se acorde acces nediscriminatoriu la apele minerale de la Sangeorz-Bai

  Publicat: 05 Oct 2019       1037 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Practicile comerciale anticoncurentiale (inclusiv exploatarea incorecta a clientilor sau eliminarea concurentilor) in care o firma dominanta se poate angaja, pentru a-si mentine sau intari pozitia pe piata.
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
Consiliul Concurentei supune dezbaterii publice angajamentele propuse de H S.A. pentru a elimina ingrijorarile de natura concurentiala care au condus la declansarea investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta al acestei companii pe piata serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din statiunea Sangeorz-Bai.

Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ansamblul drepturilor si obligatiilor avand valoare economica, apartinand unei persoane fizice sau unei persoane juridice.
Situatie a unei piete pe care nu exista decat un singur vanzator (monopolist) care, data fiind absenta concurentei, detine o putere de piata extrem de puternica, echivalenta cu existenta unei pozitii dominante.
Practicile comerciale anticoncurentiale (inclusiv exploatarea incorecta a clientilor sau eliminarea concurentilor) in care o firma dominanta se poate angaja, pentru a-si mentine sau intari pozitia pe piata.
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.

In cadrul angajamentelor, H S.A. propune adoptarea unui contract-cadru care sa reflecte o serie de propuneri si principii pe care le va respecta pentru asigurarea unui mediu concurential in statiunea Sangeorz-Bai. Astfel, prin noul contract-cadru, H S.A. doreste sa elimine neclaritatile vechiului contract si sa regleze relatiile contractuale. Propunerea de contract-cadru este formulata in termeni generali, adresandu-se oricaror alti posibili viitori beneficiari ai resursei de apa minerala terapeutica.


De asemenea, H S.A. se obliga sa valorifice resursele de apa minerala catre companiile terte, in mod transparent si nediscriminatoriu, prin publicarea pe site-ul propriu a modelului de contract-cadru ,ce va contine prevederi referitoare la obiectul contractului, modalitatea si termenele de plata, sanctiunile in caz de neplata sau de intarziere a platii, termenul si modalitatea de prelungire sau incetare a contractului.


H S.A. are in patrimoniu un hotel cu aceeasi denumire ``H`` in statiunea Sangeorz-Bai, dispunand de facilitati de cazare si baza de tratament balnear. In acelasi timp, compania este detinatoarea Licentei exclusive de exploatare a apei minerale terapeutice din statiunea Sangeorz-Bai.


Ca urmare, detinand monopol pe exploatarea apei minerale din Sangeorz-Bai, H S.A. trebuie sa asigure accesul la izvoarele terapeutice, in mod obiectiv, tuturor companiilor ce detin facilitati de cazare si baza de tratament balnear in statiunea Sangeorz-Bai.

Investigatia, declansata de Consiliul Concurentei in 2018, vizeaza un posibil abuz de pozitie dominanta exercitat de H S.A. in statiunea Sangeorz-Bai, prin refuzul acesteia de a incheia un contract de prestare servicii de furnizare a apei minerale terapeutice cu societatea STT SRL, care detine hotelul ``S`` din aceeasi localitate.



Citeşte mai multe despre:    Consiliul Concurentei    Ape minerale    Sangeorz-Bai    Abuz de pozitie dominanta    Monopol

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1153

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1090

CONSILIUL CONCURENTEI avertizeaza companiile sa nu abuzeze de pozitia dominanta pe care o au
14 Mar 2020 | 788

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 1096

Consiliul Concurentei a pus in dezbatere Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta de catre asociatiile de companii
29 Oct 2019 | 1046

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1085



Articole Juridice

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior � pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Definirea pietei relevante in cazurile de concentrare economica
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Piata relevanta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Instantele nationale procedeaza la adresarea unei intrebari CJUE numai dupa analizarea necesitatii si pertinentei acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1704/2019

RIL Admis - Decizia ICCJ nr. 7/2019 - Majorarile prevazute in art. 1 alin. (1) din OG 10/2007 au fost si raman incluse in indemnizatia bruta de incadrare si dupa data intrarii in vigoare a Legii 330/2009
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Incidenta regulilor de concurenta in activitatea notariala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie: Decizia nr. 3415 din 30 octombrie 2015

Suspendarea actului administrativ. Conditii.
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2052 din 1iunie 2006, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal