din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Ştiri juridice » ANAF: Precizari ref. declararea veniturilor obtinute de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare

ANAF: Precizari ref. declararea veniturilor obtinute de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare

  Publicat: 26 Oct 2010       2378 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca incepand cu data de 1 iulie 2010, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

Sunt instrumentele negociabile emise in forma materiala sau evidentiate prin inscrieri in cont, care confera detinatorilor lor drepturi patrimoniale asupra emitentului - drepturi de proprietate sau drepturi de creanta asupra acestuia - conform legii si in conditiile specifice de emisiune a acestora.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Sunt instrumentele negociabile emise in forma materiala sau evidentiate prin inscrieri in cont, care confera detinatorilor lor drepturi patrimoniale asupra emitentului - drepturi de proprietate sau drepturi de creanta asupra acestuia - conform legii si in conditiile specifice de emisiune a acestora.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.

persoanele fizice, beneficiare de venit din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, au obligatia stabilirii trimestriale a castigului net/pierderii nete, calcularii si virarii impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.
Impozitul de plata/de restituit pentru perioada de raportare, reprezentand plata anticipata, se calculeaza de persoana fizica, beneficiara de venit, ca diferenta intre impozitul pe castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru si impozitul aferent trimestrului anterior si se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului de raportare.
Castigul net/pierderea neta se determina la sfarsitul fiecarui trimestru, ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul trimestrului de raportare.
Impozitul pe castigul net se stabileste la sfarsitul fiecarui trimestru, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net, la sfarsitul trimestrului de raportare.
Pentru perioada 01.07.2010 - 31.12.2010, la stabilirea platilor anticipate se vor avea in vedere numai castigurile si pierderile aferente tranzactiilor cu titluri de valoare efectuate incepand cu data de 1 iulie 2010.
A.N.A.F. a publicat pe site-ul propriu, www.anaf.ro, la sectiunea a��Toate formularele cu explicatiia��, formularul 225 a��Declaratie privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchisea��. Formularul se completeaza de catre contribuabili pe baza informatiilor transmise de intermediari, societatile de administrare a veniturilor sau alti platitori de venit, conform instructiunilor prevazute in Ordinul Presedintelui A.N.A.F. nr. 2.600/2010.
Plata impozitului se realizeaza in contul de venituri ale bugetului de stat 20.03.01.09 a��Venituri ale bugetului de stat - Impozit pe venituri din transferul titlurilor de valoarea�� care se deschide pe codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala al contribuabilului persoana fizica.Citeşte mai multe despre:    OUG 82/2010    OUG 58/2010    HG 791/2010    Pensii    Casa Nationala de Pensii    Asigurarile sociale de sanatate    Ministerul Muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Declararea contributiilor individuale potrivit OUG 58/2010 se va face doar la administratiile fiscale
22 Oct 2010 | 1713

CJR. De ce nu poate functiona OUG 58/2010?
11 Oct 2010 | 2723

ANAF a completat nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale
29 Sep 2010 | 1672

Masuri concrete adoptate de Ministerul Muncii pentru aplicarea OUG 82/2010
23 Sep 2010 | 2443

Precizarile M. Muncii privind corecta aplicare a dispozitiilor OUG 58/2010, modificata prin 82/2010
20 Sep 2010 | 2677Articole Juridice

Elementele de noutate introduse prin actul normativ pentru modificarea si completarea OUG nr. 58/2010
Sursa: EuroAvocatura.ro