din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2723 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » De astazi, noile automobile vor fi echipate cu lumini de zi

De astazi, noile automobile vor fi echipate cu lumini de zi

  Publicat: 08 Feb 2011       2245 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Incepand de astazi, toate noile tipuri de autoturisme si camionete mici pentru marfa vor trebui sa fie echipate cu lumini de zi (Daytime Running Lights - DRL) Camioanele si autobuzele vor urma 18 luni mai tarziu, in august 2012.

Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Drum de interes international, national, judetean sau local cu un trafic anual mai mare de 3 milioane de treceri ale vehiculelor


Luminile de zi - DRL sunt dispozitive de iluminat care intra in functiune automat in momentul pornirii motorului. Este de asteptat ca acestea sa duca la imbunatatirea sigurantei rutiere prin cresterea substantiala a vizibilitatii autovehiculelor pentru ceilalti participanti la trafic. Aceste dispozitive au un consum de energie redus in comparatie cu cel al luminilor de intalnire existente in prezent. In tarile in care luminile de zi sunt deja obligatorii, existenta acestora a fost apreciata ca fiind o evolutie foarte pozitiva in domeniul sigurantei rutiere.



Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: ``Luminile de zi vor avea o contributie importanta la indeplinirea obiectivului nostru de reducere a numarului victimelor pe drumurile europene. Aceasta este o veste buna si pentru protectia mediului, deoarece consumul redus de energie va duce la reducerea emisiilor de CO2, in comparatie cu cele existente in cazul utilizarii luminilor normale``.


In 2009, peste 35 000 de persoane si-au pierdut viata pe drumurile europene si, potrivit estimarilor, au existat de patru ori mai multe raniri producatoare de handicapuri permanente, de zece ori mai multe raniri grave si de 40 de ori mai multe raniri usoare. Aceste cifre sunt in scadere datorita unei serii de masuri, printre care se numara tehnologii pentru asigurarea unei mai bune sigurante pentru vehicule, infrastructuri rutiere mai sigure si o pregatire mai buna a soferilor.


Potrivit cercetarilor recente in domeniul luminilor de zi, participantii la trafic, inclusiv pietonii, ciclistii si motociclistii pot observa vehiculele echipate cu lumini de zi mai bine si mai repede decat pe cele cu luminile de intalnire aprinse. La vehiculele echipate cu lumini de zi, acestea intra in functiune automat in momentul pornirii motorului. In conditii de intuneric, soferul trebuie sa aprinda manual luminile de drum . In acest caz, luminile de zi se sting automat.


Din punct de vedere al mediului, luminile de zi reprezinta o solutie eficienta de imbunatatire a vizibilitatii vehiculelor. Deoarece aceasta tehnologie este proiectata pentru utilizarea pe timp de zi, ea este mult mai eficienta decat dispozitivele de iluminat existente. Consumul de energie este de aproximativ 25-30% din cel al unei lumini standard. Cand se folosesc LED-uri pentru luminile de zi, consumul de energie scade la numai10%.



Directiva 2008/89/CE privind echiparea obligatorie a vehiculelor cu lumini de zi, care intra in vigoare astazi, va contribui din plin la siguranta pe drumurile Europei. Aceasta va armoniza cerintele nationale privind echiparea obligatorie a vehiculelor de tip nou cu lumini de zi, cerinte care variau pana in prezent de mult intre statele membre ale UE.



Citeşte mai multe despre:    Daytime Running Lights    DRL    Lumini de zi

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Certificatul de performanta energetica a apartamentelor: precizari necesare
17 Dec 2009 | 2829

ANUNT: Selectie pentru evaluatori independenti
07 Oct 2009 | 1353

Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte
04 Mar 2009 | 2942