din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3503 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » De la 1 iunie 2011 va demara Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer. Vezi criteriile de includere in program!

De la 1 iunie 2011 va demara Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer. Vezi criteriile de includere in program!

  Publicat: 29 Mar 2011       4345 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Programul va debuta la 1 iunie 2011 si are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.

1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Denumire data monedei unice europene.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Denumire data monedei unice europene.
Compensatie in bani acordata printr-o reducere a unei obligatii de plata,
Denumire data monedei unice europene.

``Astazi, in Romania exista 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de feritilizare in vitro. In mod cert, programul se va derula in cele 2 centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrica Ginecologie ``Panait Sarbu`` (Maternitatea Giulesti) si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj -Napoca. Programul se va mai putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze. Mentionez ca, institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient, coplata``, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii intr-o conferinta de presa.

In 2011, bugetul Programului de fertilizare in vitro este de 4 milioane de lei. Ministerul Sanatatii va sustine financiar o sigura procedura de FIV, in limita a 1500 de euro pentru 1 cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere. Se estimeaza ca, anul acesta, vor exista aproximativ 800 de cupluri beneficiare.

Criteriile de includere in program sunt urmatoarele:

- varsta femeii intre 24-40 de ani (medicii specilisti au ales acest interval de varta pentru ca rata de succes a interventiei este cea mai mare, de 28,2%)
- cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina cetatenie romana, cu domiciliul stabil in Romania
- cel putin un membru al cuplului este obligat sa detina statutul de asigurat de cel putin 24 luni
- cuplu stabil casatorit de cel putin 2 ani
-nici unul din membrii cuplului sa nu aiba copil in viata
-pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de fertilizare in vitro indferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare
-rezerva ovariana in limite normale probata de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezerva de ovocite)
-cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de sperma sau de mama surogat)
-indexul de masa corporala a femeii intre 20-30 (criteriu ESHRE)- un raport intre varsta, inaltime si greutate normal
In doua saptamani, Ministerul Sanatatii va publica normele metodologice de implementare a programului.

Incepand cu data de 1 iunie 2011, toti cei care doresc sa acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sanatatii pot depune dosarul medical, la alegere, in centrele care vor intra in programul gratuit al MS.

Dosarul medical, respectand criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicala care asigura tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisa la Ministerul Sanatatii pentru evaluare. Pentru pastrarea confidentialitatii, copia dosarului va cuprinde doar initialele numelui si un numar de ordine.

La Ministerul Sanatatii dosarul va fi evaluat de catre o Comisie numita prin Ordin de ministru din care vor face parte 5 membri, 2 medici ginecologi neimplicati direct in reproducerea umana asistata, 1 medic urolog, 1 reprezentant al societatii civile (SOS Infertilitate). Comisia va fi condusa de un presedinte desemnat de directia de specilitate din MS.

In cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, in doua etape. In prima faza, se va achita procedura in valoare de aproximativ 1200 de euro. In cazul in care procedura s-a finalizat cu o nastere centrul va primi si o bonificatie de 300 de euro.



Citeşte mai multe despre:    Programul de fertilizare in vitro    Embriotransfer    Fertilizare in vitro    Ministerul Sanatatii    Fertilizare in vitro gratuita

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Noutati legislative. Monitorul Oficial 10 mai 2012
11 May 2012 | 2652

Noutati legislative. Monitorul Oficial 9 ianuarie 2012
10 Jan 2012 | 2640

171 proceduri de fertilizare in vitro au fost realizate in primele 5 luni de functionare ale Programului de fertilizare in vitro si embriotransfer
13 Dec 2011 | 1948

Inca 138 de cupluri vor putea beneficia de finanatare gratuita pentru o procedura de fertilizare in vitro
05 Sep 2011 | 1790

Inca 134 de cupluri vor primi finantare pentru procedura de fertilizare in vitro
10 Aug 2011 | 1596

Lista unitatilor sanitare care deruleaza subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer
19 Jul 2011 | 1540