din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1901 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Noul Cod Civil » Cheltuielile casatoriei (Art. 325 - 328 - Noul Cod Civil)

Cheltuielile casatoriei (Art. 325 - 328 - Noul Cod Civil)

  Publicat: 28 Jun 2011       6579 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Noul Cod Civil  


Cartea a II-a. Despre familie

Titlul II. Casatoria

Capitolul VI. Drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor

Sectiunea 1. Dispozitii comune

�3. Cheltuielile casatoriei

Operatiune prin care se sting fara plata in numerar, unele datorii reciproce intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, ramanand sa se achite eventualele diferente de sume, nu in bani, ci prin simpla lor inregistrare.
Operatiune prin care se sting fara plata in numerar, unele datorii reciproce intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, ramanand sa se achite eventualele diferente de sume, nu in bani, ci prin simpla lor inregistrare.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Operatiune prin care se sting fara plata in numerar, unele datorii reciproce intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, ramanand sa se achite eventualele diferente de sume, nu in bani, ci prin simpla lor inregistrare.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
(termen CNA) Drepturile obtinute de catre un radiodifuzor, �n temeiul unui contract, de la organizatorul unui eveniment si/sau de la proprietarul ori, dupa caz, administratorul locului unde se desfasoara evenimentul, de la autori si de la alti detinatori de drepturi vizati,
Sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.
Roman Cristian-Constantin - membru al Parlamentului Romaniei.

Art. 325. Contributia sotilor. (1) Sotii sunt obligati sa isi acorde sprijin material reciproc.
(2) Ei sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel.
(3) Orice conventie care prevede ca suportarea cheltuielilor casatoriei revine doar unuia dintre soti este considerata nescrisa.
Art. 326. Munca in gospodarie. Munca oricaruia dintre soti in gospodarie si pentru cresterea copiilor reprezinta o contributie la cheltuielile casatoriei.
Art. 327. Veniturile din profesie. Fiecare sot este liber sa exercite o profesie si sa dispuna, in conditiile legii, de veniturile incasate, cu respectarea obligatiilor ce ii revin privind cheltuielile casatoriei.
Art. 328. Dreptul la compensatie. Sotul care a participat efectiv la activitatea profesionala a celuilalt sot poate obtine o compensatie, in masura imbogatirii acestuia din urma, daca participarea sa a depasit limitele obligatiei de sprijin material si ale obligatiei de a contribui la cheltuielile casatoriei.


Note si Comentarii!


Articol actualizat prin Legea 71/2011

Dreptul la compensatie si prestatia compensatorie

Noul Cod civil reglementeaza in materia familiala, asa numitul drept la compensatie, in cadrul articolului 328. In baza sa, ``sotul care a participat efectiv la activitatea profesionala a celuilalt sot poate obtine o compensatie, in masura imbogatirii acestuia din urma, daca participarea sa a depasit limitele obligatiei de sprijin material si ale obligatiei de a contribui la cheltuielile casatoriei.``


Dreptul la compensatie prevazut de articolul 328 este diferit de dreptul la prestatia compensatorie prevazut in articolele 390-395 din Noul Cod.


Primul se refera la dreptul pe care il are unul dintre soti in timpul casatoriei, conform reglementarilor privind drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor, iar prestatia compensatorie are in vedere un eventual dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care poate astfel sa solicite prestatia.


Conform acelorasi principii, sub titulatura de ``prestation compensatoire``, Codul civil din Quebec creaza in articolul 427 bazele celor doua drepturi . In aliniatul 1 vorbeste despre compensatia ce poate fi primita in moment de divort, separare sau nulitate a casatoriei, iar in aliniatul al doilea reglementeaza prestatia compensatorie fondata pe baza contributiei regulate a unuia dintre soti la activitatea celuilalt.


Apreciem deosebit de utila prezentarea din partea legiuitorului roman a celor doua notiuni, in cadrul a doua categorii distincte de articole, ceea ce conduce la evitarea confuziilor ce s-ar putea crea.


Iolanda Boti





Citeşte mai multe despre:    Munca in gospodarie    Cheltuielile casatoriei    Contributia sotilor    Dreptul la compensatie    Compensatia    Sprijin material

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri