Directiva privind protectia juridica a inventiilor biotehnologice1 prevede ca utilizarile embrionilor umani in scopuri industriale sau comerciale nu sunt brevetabile.
In Hotararea BrAžstle din 18 octombrie 20112 , Curtea a aratat ca notiunea ``embrion uman`` include ovulele umane nefecundate care, prin partenogeneza3 , au fost stimulate sa se divida si sa se dezvolte, atat timp cat asemenea ovule sunt, la fel ca embrionii creati prin fecundarea unui ovul, de natura sa declanseze procesul de dezvoltare a unei fiinte umane.
High Court of Justice (Inalta Curte de Justitie a Regatului Unit) a fost sesizata cu un litigiu intre societatea International Stem Cell Corporation (ISCO) si Oficiul pentru Proprietate Intelectuala din Regatul Unit cu privire la posibilitatea de brevetare a unor procedee cuprinzand utilizarea de ovule umane activate prin partenogeneza. Ea solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca notiunea ``embrion uman``, astfel cum a fost interpretata prin Hotararea BrAžstle, se limiteaza la organismele apte sa declanseze procesul de dezvoltare care conduce la o fiinta umana. In aceasta privinta, instanta britanica explica faptul ca, potrivit cunostintelor stiintifice actuale, organisme precum cele care fac obiectul cererilor de inregistrare de brevet nu pot in niciun caz sa evolueze intr-o fiinta umana.
In hotararea pronuntata, Curtea statueaza ca, pentru a putea fi calificat ``embrion uman``, un ovul uman nefecundat trebuie in mod necesar sa aiba capacitatea intrinseca de a evolua intr-o fiinta umana. In consecinta, simplul fapt ca un ovul uman activat prin partenogeneza incepe un proces de dezvoltare nu este suficient pentru a fi considerat un ``embrion uman``. In schimb, in ipoteza in care un astfel de ovul ar avea capacitatea intrinseca de a evolua intr-o fiinta umana, ar trebui sa fie tratat in acelasi mod ca un ovul uman fecundat, in toate stadiile dezvoltarii sale. In aceasta privinta, este de competenta instantei britanice sa verifice daca, in lumina cunostintelor suficient de probate si de validate de stiinta medicala internationala, organismele care fac obiectul cererilor de inregistrare ale ISCO au sau nu au capacitatea intrinseca de a evolua intr-o fiinta umana.
Hotararea in cauza C-364/13 International Stem Cell Corporation/Comptroller General of Patents, Designs and Trade Marks
1 Directiva 98/44/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 6 iulie 1998 privind protectia juridica a inventiilor biotehnologice (JO L 213, p. 13, Editie speciala, 13/vol. 23, p. 268).
2 Hotararea Oliver BrAžstle/Greenpeace eV (cauza C-34/10), a se vedea si CP nr. 112/11.
3 Partenogeneza consta in activarea unui ovocit, in lipsa spermatozoizilor, printr-un ansamblu de tehnici chimice si electrice, iar organismul astfel creat se numeste ``partenot``.
Abuz de pozitie dominanta. Efectele favorabile pentru concurenta trebuie luate in considerare fara a tine seama de obiectivele urmarite de autorul sau Sursa: EuroAvocatura.ro
Filiatia paterna in contextul reproducerii asistate Sursa: EuroAvocatura.ro
Procedeul care, prin utilizarea prelevarii de celule stem dintr-un embrion uman in stadiul de blastocist, conduce la distrugerea acelui embrion trebuie exclus de la brevetare Sursa: EuroAvocatura.ro
Noul Cod Civil: Drepturile personalitatii (Art. 58-81) Sursa: EuroAvocatura.ro
Drepturile la viata, la sanatate si la integritate ale persoanei fizice (Art. 61 - 69 - Noul Cod Civil) Sursa: EuroAvocatura.ro
Model Contract executie lucrari Sursa: EuroAvocatura.ro