Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Utilizarea de semne figurative care evoca aria geografica cu care este asociata o denumire de origine protejata (DOP) poate constitui o evocare ilicita a acesteia

Utilizarea de semne figurative care evoca aria geografica cu care este asociata o denumire de origine protejata (DOP) poate constitui o evocare ilicita a acesteia

  Publicat: 07 May 2019       2401 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


Industrial Quesera Cuquerella SL (denumita in continuare „IQC”) comercializeaza trei dintre branzeturile sale prin utilizarea unor etichete care contin desenul unui cavaler care seamana cu reprezentarile obisnuite ale lui Don Quijote de la Mancha, desenul unui cal slab si al unor peisaje cu mori de vant si oi, precum si termenii „Quesos Rocinante” („Branzeturi Rocinante”).

Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Competenta de a judeca a instantelor judecatoresti sau a organelor care au competenta de a judeca pricini de aceeasi categorie.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.
Aria geografica de domiciliu a majoritatii beneficiarilor unui serviciu public descentralizat intr-o perioada de timp data.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Aceste imagini si termenul ``Rocinante`` fac referire la romanul Don Quijote de la Mancha al lui Miguel de CervantA¨s, ``Rocinante`` fiind numele calului calarit de Don Quijote. Branzeturile in discutie nu sunt acoperite de denumirea de origine protejata (denumita in continuare ``DOP``) ``queso manchego``, care acopera branzeturile fabricate in regiunea La Mancha (Spania) cu lapte de oaie si cu respectarea conditiilor din caietul de sarcini al acesteia.


Fundacion Consejo Regulador de la Denominacion de Origen Protegida Queso Manchego (denumita in continuare ``fundatia``) este abilitata sa gestioneze si sa protejeze aceasta DOP. In acest temei, ea a introdus o actiune impotriva IQC si a domnului Juan Ramon Cuquerella Montagud, avand ca obiect constatarea faptului ca etichetele utilizate pentru identificarea si comercializarea acestor trei branzeturi care nu sunt acoperite de DOP ``queso manchego``, precum si utilizarea termenilor mentionati implica o incalcare a DOP in discutie. Astfel, fundatia considera ca aceste etichete si acesti termeni constituie o evocare ilicita a acestei DOP in sensul regulamentului referitor la protectia indicatiilor geografice si a denumirilor de origine ale produselor agricole si alimentare1.


Instantele spaniole de primul si de al doilea grad de jurisdictie au apreciat ca semnele si denumirile utilizate de IQC pentru a comercializa aceste branzeturi evoca regiunea La Mancha, dar nu in mod necesar branza ``queso manchego`` acoperita de DOP. Tribunal Supremo (Curtea Suprema, Spania), sesizat cu cauza, solicita Curtii de Justitie sa stabileasca, pe de o parte, daca evocarea unei denumiri inregistrate este posibila prin utilizarea unor semne figurative si, pe de alta parte, daca utilizarea unor astfel de semne care evoca aria geografica cu care este asociata o DOP este de natura sa constituie o evocare a acesteia, inclusiv in cazul in care semnele figurative mentionate sunt utilizate de un producator stabilit in aceasta regiune, dar ale caror produse nu sunt acoperite de aceasta DOP.


Prin hotararea pronuntata Curtea considera ca evocarea unei denumiri inregistrate se poate produce prin utilizarea unor semne figurative. Curtea arata mai intai ca regulamentul prevede o protectie a denumirilor inregistrate impotriva ``evocarii`` si ca utilizarea termenului ``evocarii`` reflecta vointa legiuitorului Uniunii Europene de a proteja denumirile inregistrate, plecand de la premisa ca o evocare se poate produce prin intermediul unui element verbal sau al unui semn figurativ.


Criteriul determinant pentru a stabili daca un element evoca denumirea inregistrata este acela daca acest element ii poate induce in mod direct consumatorului, ca imagine de referinta, amintirea produsului care beneficiaza de aceasta denumire. Curtea adauga faptul ca obiectivul de a asigura ca consumatorul dispune de informatii clare, succinte si credibile privind originea produsului este cu atat mai bine asigurat atunci cand denumirea inregistrata nu poate face obiectul unei evocari prin intermediul unor semne figurative. Ii va reveni instantei nationale sarcina sa aprecieze in mod concret daca semnele figurative in discutie ii pot induce in mod direct consumatorului amintirea produselor care beneficiaza de o denumire inregistrata.


Curtea constata in continuare ca utilizarea unor semne figurative care evoca aria geografica cu care este asociata o denumire de origine poate constitui o evocare a acesteia, inclusiv in cazul in care semnele figurative mentionate sunt utilizate de un producator stabilit in aceasta regiune, dar ale carui produse, similare sau comparabile celor protejate de respectiva denumire de origine, nu sunt acoperite de aceasta.


Astfel, regulamentul nu prevede nicio excludere in favoarea unui producator stabilit intr-o arie geografica care corespunde DOP si ale carui produse, fara a fi protejate de aceasta DOP, sunt similare sau comparabile celor protejate de aceasta din urma. Revine, asadar, Tribunal Supremo sarcina de a examina daca exista o proximitate conceptuala, suficient de directa si de univoca, intre semnele figurative utilizate de IQC si DOP ``queso manchego`` care face trimitere la aria geografica cu care este asociata, si anume regiunea La Mancha.


Instanta nationala va trebui sa se asigure ca aceste semne figurative, in special cele care contin desenul unui cavaler care seamana cu reprezentarile obisnuite ale lui Don Quijote de la Mancha, un cal slab, peisaje cu mori de vant si oi, pot crea o proximitate conceptuala cu DOP ``queso manchego``, astfel incat consumatorului ii va fi indus in mod direct, ca imagine de referinta, produsul care beneficiaza de aceasta DOP. In aceasta privinta, Tribunal Supremo va trebui sa aprecieze de asemenea daca este necesar sa se ia in considerare impreuna toate semnele, figurative si verbale, care apar pe produsele in discutie pentru a realiza o examinare globala, tinand seama de toate elementele cu potential de evocare. Tribunal Supremo solicita, in plus, Curtii sa stabileasca daca notiunea de ``consumator mediu normal informat si suficient de atent si de avizat``, a carui perceptie trebuie avuta in vedere de instanta nationala pentru a determina existenta unei ``evocari`` in sensul regulamentului, face referire la consumatorii europeni sau numai la consumatorii din statul membru in care este fabricat produsul care da nastere evocarii denumirii protejate sau cu care este asociata geografic aceasta denumire si in care acesta este consumat cu precadere.


Curtea subliniaza ca aceasta notiune trebuie sa fie interpretata astfel incat sa garanteze o protectie efectiva si uniforma a denumirilor inregistrate impotriva oricarei evocari pe intregul teritoriu al Uniunii. Aceasta apreciaza astfel ca notiunea mentionata trebuie inteleasa ca facand referire la consumatorii europeni, inclusiv la consumatorii din statul membru in care este fabricat produsul care da nastere evocarii denumirii protejate sau cu care este asociata geografic aceasta denumire si in care acesta este consumat cu precadere. Curtea deduce din aceasta ca va reveni in acest caz Tribunal Supremo sarcina de a aprecia daca elementele, figurative si verbale, care se raporteaza la produsul in cauza, fabricat sau consumat cu precadere in Spania, evoca in perceptia consumatorilor acestui stat membru imaginea unei denumiri inregistrate, care va trebui, in caz afirmativ, sa fie protejata impotriva unei evocari care ar avea loc pe intregul teritoriu al Uniunii.


Hotararea in cauza C-614/17 Fundacion Consejo Regulador de la Denominacion de Origen Protegida Queso Manchego/Industrial Quesera Cuquerella SL si Juan Ramon Cuquerella Montagud


1 Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului din 20 martie 2006 privind protectia indicatiilor geografice si a denumirilor de origine ale produselor agricole si alimentare (JO 2006, L 93, p. 12, Editie speciala, 03/vol. 71, p. 114).

Citeşte mai multe despre:    Denumire de origine protejata    Imagine de referinta    Don Quijote

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

O marca ce cuprinde indicatia geografica „Cognac” nu poate fi inregistrata pentru a desemna o bautura spirtoasa care nu intra sub incidenta acestei indicatii
Sursa: EuroAvocatura.ro