din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2103 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Drepturi salariale neplatite de angajatorul aflat in insolventa. Fondul de garantare a creantelor salariale

Drepturi salariale neplatite de angajatorul aflat in insolventa. Fondul de garantare a creantelor salariale

  Publicat: 07 Jan 2020       2073 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Persoana desemnata cu intocmirea documentatiei privind lichidarea unei societati comerciale.
Sunt salariata a unei societati aflate in faliment, reprezentata prin lichidator. Am primit preavizul de concediere ca urmare a unei Decizii a societatii privind reorganizarea acesteia.


Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.

Nu am primit drepturile salariale pentru ultimile trei luni. Nu contest concedierea, desi s-a facut cam ciudat (unele persoane au primit instiintarea de preaviz de la posta, nu l-au ridicat dar raman salariati) dar vreau sa stiu cum pot sa recuperez banii ce mi se cuvin.


Lichidatorul motiveaza ca nu are bani pentru plata salariilor.


Va multumesc!


Raspuns avocat specializat in dreptul muncii:



Buna ziua,



In situatia de fata aveti doua posibilitati: prima este aceea de a notifica in scris lichidatorul pentru plata drepturilor salariale din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

In situatia in care aceasta solicitare ramane fara raspuns sau va este refuzata din varii motive, puteti depune chiar dumneavoastra o cerere de stabilire a cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora la Agentia Teritoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca de care apartineti, insotita de documente care sa ateste ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei si a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, precum si de o copie a notificarii mentionate anterior.

Mentionam ca suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, chiar daca dumneavoastra aveti o creanta mai mare impotriva angajatorului.

De asemenea, creantele salariale se suporta pe o perioada de 3 luni calendaristice calculata de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii insolventei. Cea de-a doua varianta este sa actionati in judecata angajatorul pentru plata drepturilor salariale restante.


Citeşte mai multe despre:    Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale    plata salarii faliment    plata salarii insolventa    deschiderea procedurii insolventei    insolventa

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Recuperatea salariile restante apeland la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim



Jurisprudenţă

Restituirea diferentei dintre indemnizatiile sociale de sanatate platite de catre angajator salariatilor proprii si contributia datorata, in calitate de angajator, pentru contributii si indemnizatii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia nr. 233/13 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati