Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Procedurile de Judecata » Exceptii ce pot fi invocate de parat pentru a paraliza actiunea in revendicare

Exceptii ce pot fi invocate de parat pentru a paraliza actiunea in revendicare

  Publicat: 01 Jan 2008       4122 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Procedurile de Judecata  


Prescriptia achizitiva poate fi invocata si de parat ca mijloc de aparare.

1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Persoana care dobandeste, in temeiul legii sau a unui act juridic, drepturi si obligatii de la o alta persoana, denumita autor. Succesorul poate fi:
Expresie folosita in trecut pentru a desemna obligatia legala de intretinere.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Paratul mai poate invoca pentru a respinge actiunea in revendicare, exceptia autoritatii lucrului judecat, daca a doua cerere este facuta intre aceleasi parti, are acelasi abiect si se intemeiaza pe aceeasi cauza (art. 1201 Cod civil).

In fine, paratul mai poate opune exceptia de garantie care se traduce prin dreptul acestuia de a pretinde sa fie aparat chiar de reclamatul din actiunea in revendivare motivat de faptul ca acestuia, personal sau in calitate de succesor al celui obligat la darea unei astfel de garantii, ii incumba respectiva obligatie .

O atare situatie poate interveni in ipoteza in care reclamantul vanzand un bun care nu I-a apartinut si a carei proprietate a obtinut-o ulterior, ar introduce contra cumparatorului actiunea in revendicare.

Exceptia in garantie mai poate fi opusa mostenitorilor ori legatarilor vanzatorului, chiar daca ei isi intemeiaza actiunea in revendicare pe titluri care nu au legatura cu mostenirea si autorul lor. Situatia enuntata poate interveni atunci cand descendentul accepta pur si simplu succesiunea parintelui sau. Astfel, descendentul nu poate revendica bunurilor vandute de autorul sau chiar daca ii apartin.

Asadar, paratul poate cere respingerea actiunii in revendicare opunand reclamantului exceptia de garantie in toate cazurile in care reclamantul are obligatia fie personal, fie ca reprezentant al instrainarii sa raspunda de evictiunea ce ar atrage admiterea revendicarii.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea CEDO in Cauza Dimitrie Dan Popescu si altii impotriva Romaniei. Imposibilitatea de a se bucura de dreptul de proprietate
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor OmuluiŞtiri Juridice
Legislaţie

HG nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in anul 2021
Hotararea nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata Mo ...

Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului
Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului Monitorul ...

OUG 225/2020 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii
Ordonanta de urgenta nr. 225/2020 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri ...