Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Comisia Europeana a prezentat un studiu de fezabilitate privind o viitoare initiativa in materia dreptului european al contractelor

Comisia Europeana a prezentat un studiu de fezabilitate privind o viitoare initiativa in materia dreptului european al contractelor

  Publicat: 03 May 2011       5685 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


In aprilie 2010, Comisia a convocat grupul, format din practicieni in domeniul juridic, fosti judecatori si cadre didactice din mediul academic din intreaga Uniune Europeana, in vederea analizarii modalitatilor de imbunatatire a dreptului contractelor in UE (IP/10/595).

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Analiza complexa, premergatoare deciziei de investitii, avand drept scop stabilirea oportunitatii si eficientei dezvoltarii unei subramuri sau realizarii unor obiective de investitii.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile sociale din domeniul administratiei de stat, activitate indeplinita de organele administrative.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Conform art. 7-9 Cod Comercial, sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale.
Activitatea practica in cursul careia organele de stat infaptuiesc prevederile normelor juridice,
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Costurile irecuperabile sunt costuri fixe care au fost, deja, angajate si nu pot fi recuperate. Aceste costuri sunt legate de activitati care cer active specializate, ce nu pot fi, cu usurinta, alocate altor utilizari.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.

Grupul s-a reunit lunar si a purtat un dialog permanent pe teme legate de activitatea sa cu reprezentanti ai intreprinderilor - inclusiv ai intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) - organizatii ale consumatorilor si practicieni in domeniul juridic. Au participat, de asemenea, observatori din partea Parlamentului European si a Consiliului. Studiul cuprinde aspectele practice cele mai relevante intr-o relatie contractuala, precum drepturile care pot fi exercitate in cazul bunurilor prezentand defectiuni si normele care desemneaza clauzele contractuale ce pot fi considerate abuzive. In urma publicarii de astazi a studiului, partile interesate pot trimite, pana la 1 iulie 2011, observatiile lor privind articolele redactate de grupul de experti. Comisia va tine seama de aceste observatii, precum si de rezultatele unei consultari publice incheiate in ianuarie 2011 (MEMO/11/55). Ca o etapa ulterioara, Comisia va trebui sa stabileasca daca si in ce masura textul grupului de experti poate servi ca punct de plecare pentru o initiativa politica privind dreptul european al contractelor.


``Dupa mai mult de 10 ani de eforturi sustinute depuse de Uniunea Europeana in domeniul dreptului contractelor, imi exprim recunostinta fata de membrii grupului de experti, pentru activitatea acestora de consolidare, simplificare, modernizare si sintetizare intr-un studiu de fezabilitate a lucrarilor pregatitoare elaborate pana in prezent. De asemenea, este imbucurator sa constatam ca experti in dreptul contractelor apartinand unor traditii juridice si medii profesionale foarte diverse au ajuns la un consens cu privire la acest document``, a declarat doamna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul UE pentru justitie. ``Rezultatele grupului de experti sunt, fara indoiala, un pas important in efortul spre un viitor instrument european de drept al contractelor, caruia Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European i-a acordat un aviz favorabil luna trecuta. Acest studiu ofera institutiilor UE un set de instrumente pentru orice initiativa viitoare a UE in domeniul dreptului contractelor. Intentionez sa discut in continuare cu Parlamentul European, cu viitoarea presedintie poloneza si cu partile interesate, pentru a vedea daca si in ce mod acest set de instrumente poate servi drept baza a unei initiative politice privind dreptul contractelor, in aceasta toamna. Scopul meu este ca IMM-urile si consumatorii sa beneficieze de un instrument de drept al contractelor usor de utilizat, in special in cazul tranzactiilor transfrontaliere in cadrul pietei unice.``


Contractele sunt esentiale pentru gestionarea afacerilor si pentru realizarea de achizitii de catre consumatori. Acestea oficializeaza un acord intre parti si pot acoperi o gama larga de aspecte, inclusiv vanzarea de bunuri si servicii asociate, precum serviciile de reparatii si intretinere.


In contextul juridic actual, intreprinderile si consumatorii de pe piata unica se confrunta, in tranzactiile transfrontaliere, cu legislatii nationale diferite in materia contractelor. Acest lucru este in mod semnificativ diferit fata de situatia din SUA, unde un comerciant isi poate vinde produsele in 50 de state, pe baza unui set de reguli, in pofida legislatiilor diferite din New York in California.


In cadrul UE, fragmentarea actuala a dreptului contractelor conduce la costuri mai ridicate, la sporirea incertitudinii juridice pentru intreprinderi si la scaderea increderii consumatorilor in piata unica. Costurile de tranzactionare (precum adaptarea clauzelor contractuale si a politicilor comerciale la 27 de sisteme juridice) si incertitudinea juridica pe care o presupune aplicarea dreptului contractelor din alte state membre reprezinta obstacole pentru IMM-uri, care reprezinta 99% din intreprinderile din UE, in calea extinderii in cadrul pietei unice.


De exemplu, imaginati-va ca o societate din Regatul Unit cu sase angajati si o cifra de afaceri medie anuala de 150 000 EUR are un produs de succes si vrea sa il vanda in Europa . Societatea s-ar putea confrunta cu costuri de tranzactionare de aproximativ 275 000 EUR, reprezentand angajarea de experti in dreptul contractelor, pentru a tine seama de legislatiile celorlalte 26 de tari .


De asemenea, consumatorii sunt reticenti in a profita de piata unica din cauza incertitudinii cu privire la drepturile lor. O finlandeza ar avea posibilitatea sa cumpere marca ei preferata de pantofi de la un magazin francez online la pretul de 110 EUR (fara costurile de livrare), insa ar putea sa aiba in continuare mai multa incredere sa plateasca 150 EUR in Finlanda, deoarece, in cazul unei achizitii electronice, nu poate fi sigura ca are dreptul de a cere inlocuirea pantofilor daca talpile se desprind dupa o saptamana.


In prezent, in conformitate cu strategia Europa 2020 (IP/10/225), Comisia actioneaza in vederea eliminarii barierelor de pe piata unica pentru a impulsiona redresarea economica. Aceasta include realizarea de progrese pe calea crearii unui drept european al contractelor.


In iulie 2010, in cadrul unei carti verzi, Comisia a prezentat mai multe optiuni vizand o abordare mai coerenta in materia dreptului contractelor. Ulterior, Comisia a organizat o consultare publica care s-a desfasurat pana la 31 ianuarie 2011 si a generat 320 de raspunsuri (MEMO/11/55).


La 12 aprilie 2011, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a aprobat raportul din proprie initiativa al doamnei Diana Wallis, care sustine un drept european al contractelor cu caracter optional (MEMO/11/236). De asemenea, Comisia a declarat ca un instrument optional ar putea fi completat cu un ``set de instrumente`` de referinta, pentru a asigura coerenta si calitatea legislatiei in materia dreptului european al contractelor.


Alcatuirea Grupului de experti in dreptul european al contractelor


Professor Hugh Beale (United Kingdom), QC, FBA, Law Commissioner for England and Wales from 2000 to 2007 and currently Professor of Law at the University of Warwick and visiting professor at the Universities of Amsterdam in the Netherlands and Oxford in the United Kingdom.


Professor Eric Clive (United Kingdom), CBE, FRSE, member of the Scottish Law Commission from 1981 to 2000 and visiting Professor of Scots Law at the University of Edinburgh.


Dr Susanne Czech (Austria), Secretary General at the European E-commerce and Mail Order Trade Association.


Professor Fernando Gomez (Spain), Professor of Law and Economics at Universitat Pompeu Fabra in Barcelona.


Professor Luc Grynbaum (France), Professor of Law at UniversitA© Paris-Descartes in Paris.


Professor Torgny HA¥stad (Sweden), judge at the Swedish Supreme Court until December 2010 and currently Professor of Law at Uppsala University.


Professor Martijn Hesselink (Netherlands), Professor of Law at the University of Amsterdam.


Professor Miklos Kiraly (Hungary), Professor of Law at the EA¶tvA¶s LorA¡nd University in Budapest.


Professor Irene Kull (Estonia), Professor of Law at the Faculty of Law in Tartu.


Maitre Pierre LevAªque (France), Lawyer at the Paris Bar.


Professor Paulo Mota Pinto (Portugal), Professor of Law at the Universidade de Coimbra.


Professor Jerzy Pisulinski (Poland), Professor of Law at the Jagiellonnian University in Krakow.


Mr Bob Schmitz (Luxembourg), representative of the Consumer Union of Luxembourg.


Professor Hans Schulte-NA¶lke (Germany), Professor of Law and Director at the European Legal Studies Institute in OsnabrA¼ck.


Professor Jules Stuyck (Belgium), lawyer at the Brussels Bar and Professor of Law at the University of Leuven.


Professor Anna Veneziano (Italy), Professor of Law at the UniversitA  degli Studi di Teramo.


Ms Ioana Lambrina Vidican (Romania), Notary in Bucharest.

Citeşte mai multe despre:    Europa 2020    Dreptului european al contractelor    Comisia Europeana    IMM

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri