Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Penal » VIOL. CORUPTIE SEXUALA. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. STAREA DE BETIE PRODUSA DE INCULPAT – CAUZA CE NU INLATURA CARACTERUL PENAL AL FAPTEI. INVOCAREA NE

VIOL. CORUPTIE SEXUALA. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. STAREA DE BETIE PRODUSA DE INCULPAT – CAUZA CE NU INLATURA CARACTERUL PENAL AL FAPTEI. INVOCAREA NE

  Publicat: 27 May 2007       4177 citiri        Secţiunea: Drept Penal  


Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cauza de impiedicare a punerii in miscare sau exercitarea actiunii penale,
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Orice subsatnta sau produs care, folosit în cantitati, concentratii sau conditii aparent nepericuloase, prezinta risc semnificativ pentru om, mediu sau pentru bunurile materiale.
Cauza de impiedicare a punerii in miscare sau exercitarea actiunii penale,
Imprejurare sau situatie de natura sa puna in lumina pericolul social mai redus al unei fapte ilicite
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Imprejurare sau situatie de natura sa puna in lumina pericolul social mai redus al unei fapte ilicite
Reglementata in cap. V, t. II, art. 49, C. pen., partea generala, intoxicatie a unei persoane
Suprafata de teren extinsa de o parte si de alta a proiectiei in plan orizontal a conductelor
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
VIOL. CORUPTIE SEXUALA. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. STAREA DE BETIE PRODUSA DE INCULPATCAUZA CE NU INLATURA CARACTERUL PENAL AL FAPTEI . INVOCAREA NECUNOASTERII VARSTEI MINORELORConform art. 49 Cod penal: „nu constituie infractiune, fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, se gasea, datorita unor imprejurari independente de vointa sa, in stare de betie completa produsa de alcool sau de alte substante .Starea de betie voluntara completa produsa de alcool sau de alte substante nu inlatura caracterul penal al faptei . Ea poate constitui, dupa caz, o circumstanta atenuanta sau agravanta”.In speta, inculpatul invoca in apararea sa starea de betie voluntara, insa starea de betie poate constitui o circumstanta atenuanta numai daca betia este completa, adica atat de avansata incat faptuitorul sa nu-si dea seama pe deplin de actele pe care le comite, de consecintele si de pericolul social al acestora, iar capacitatea sa de a-si dirija actiunile, sa fie mult stanjenita.Nu poate fi vorba de o astfel de betie in speta, din moment ce inculpatul, in starea in care se afla, a avut reprezentarea pericolului la care erau supuse minorele, in cazul in care acestea nu s-ar fi ascuns dupa tufisuri, asa cum le-a cerut el, deoarece exista pericolul sa fie muscate de niste caini lupi aflati in zona .Sustinerea inculpatului ca nu a cunoscut varsta partii vatamate, nu poate fi retinuta.Potrivit art. 51 alin. 1 Cod penal, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala cand faptuitorul, in momentul savarsirii acesteia, nu cunostea existenta unei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul penal al faptei, aspect ce nu a putut fi retinut in favoarea inculpatului, avand in vedere conformatia partii vatamate (care este mica de statura), precum si faptul (stiut de inculpat) ca aceasta este de la centrul de plasament, loc unde sunt cuprinsi doar copii minori.Instanta de fond l-a condamnat pe inculpat la 12 ani inchisoare pentru infractiunea de viol, prevazuta si pedepsita de art. 197 alin. 1 si 3 Cod penal si 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de coruptie sexuala, prevazuta de art. 202 al. 1 Cod penal.In baza art. 33, 34 Cod penal, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 12 ani inchisoare si interzicerea drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a-b si e Cod penal pe o durata de 5 ani, si cu aplicarea art. 71 Cod penal si 64 Cod penal.La stabilirea pedepsei, s-a tinut seama de gravitatea faptelor comise, de imprejurarile concrete in care au fost savarsite, suferintele sufletesti, traumele suferite de victime, de persoana faptuitorului si de pozitia sa sociala – elemente in raport de care s-a facut o justa individualizare a pedepsei, cu respectarea cerintelor art. 72 Cod penal.(decizia penala nr. 17/25 iulie 2005)Pronuntata de: Decizie 17 (25.07.2005)


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VI): Activarea clauzei de neconcurenta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...