Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Fiscal » Taxa pe valoarea adaugata. Investitii. Deducerea unor cheltuieli conform Ordonantei Guvernului nr.3/1992

Taxa pe valoarea adaugata. Investitii. Deducerea unor cheltuieli conform Ordonantei Guvernului nr.3/1992

  Publicat: 12 Jun 2007       585 citiri        Secţiunea: Drept Fiscal  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Cheltuielile unitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Taxa pe valoarea adaugata este deductibila daca cheltuielile de investitii au fost destinate nevoilor societatii, chiar daca spatiul comercial nu este proprietatea societatii si este detinut in baza unui contract de comodat.

Reprezinta un mijloc de proba scris ce trebuie sa cuprinda mentiunile necesare si sa aiba forma ceruta de lege.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Societatea Comerciala „B” a chemat in judecata Ministerul Finantelor si Directiile Generale ale Finantelor Publice si Controlului de Stat ale judetelor Bihor si Maramures si a cerut sa se anuleze decizia nr.844/2000 si procesul verbal de control nr.5/1999 in baza carora este obligata sa plateasca suma de 38.909.683 lei reprezentand TVA si 40.231.019 lei majorari de intarziere.
Reclamanta a sustinut ca plata TVA stabilita in sarcina sa nu este datorata, deoarece cheltuielile in suma de 181.278.927 lei pentru care s-a calculat TVA au fot efectuate pentru cumpararea materialelor de constructii necesare amenajarii spatiului sau de productie: ateliere, spalatorie si birouri.
Curtea de Apel Oradea, prin sentinta civila nr.136/2000, a admis actiunea retinand ca cheltuielile facute de reclamanta sunt aferente realizarii veniturilor, si deductibile fiscal.
Au declarat recursuri paratii sustinand ca TVA nu este deductibila, deoarece materialele de constructii cumparte de reclamanta au fost folosite la imobilul proprietatea administratorului societatii si ca spatiul comercial fiind incheiat nu poate fi sediu al reclamantei.
Recursurile nu sunt intemeiate.
Potrivit dispozitiilor art.19 lit.b din Ordonanta Guvernului nr.3/1992 republicata „pentru efectuarea dreptului de deducere TVA, aferenta intrarilor, agentii economici sunt obligati sa justifice ca bunurile in cauza sunt destinate pentru nevoile firmei si sunt proprietatea acesteia”.
Or, in cauza, materialele de constructoii, in vlaoare de 181.278.927 lei, au la baza documente legale in care cumparatoare este prevazuta reclamanta, si au fost incorporate in investitia finalizata in proportie de 90%.
Pe de alta parte, din autorizatia de construire nr.1528/1999 si schitele anexate autorizatiei rezulta ca lucrarile de extindere, modificare si etajare, reprezinta spatii comerciale, ateliere de productie, spalatorie, birouri, specifice obiectului de activitate al reclamantei.
Deci, investitia a fost efectuata pentru nevoile firmei, respectiv pentru realizarea obiectului sau de activitate – industrie in proportie de 77,46% - ea fiind aferenta realizarii veniturilor.
Imprejurarea ca spatiul comercial nu este proprietatea societatii reclamante si este detinut in baza unui contract de comodat, nu prezinta relevanta pentru aplicarea dispozitiilor art.19 din Ordonanta Guvernului nr.3/1992, deoarece conditiile prevazute in acest text pentru deducerea TVA, au fost respectate, cheltuielile fiind facute pentru o investitie destinata nevoilor firmei.
S-au respins recursurile.

Pronuntata de: Decizia nr.55 din 15 ianuarie 2002, Inalta Curte de Casatie si Justitie


Citeşte mai multe despre:   Comentează: Taxa pe valoarea adaugata. Investitii. Deducerea unor cheltuieli conform Ordonantei Guvernului nr.3/1992
Articole Juridice

Telemunca. Consecinte asupra migratiei fortei de munca. Particularitati privind prelucrarea si circulatia datelor cu caracter personal
Sursa: Av. Marius-Catalin Predut

Procedura acordarii voucherelor de vacanta in anul 2018 pentru unitatile de invatamant, MEN si alte unitati din subordinea/coordonarea acestuia
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Exemple de date si informatii care constituie date cu caracter personal
Sursa: MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea pensiilor actualizata (aprilie 2018). Legea 263/2010, forma 2018
Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, actualizata aprilie 2018 Actualizata p ...

Legea nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentand venituri de natura salariala
In Monitorul Oficial nr. 276 din data de 28 martie 2018 a fost publicata Legea 78/2018 privind exone ...

Legea 88/2018 privind modificarea si completarea Codului muncii
Legea 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si ...