din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2756 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Contencios Administrativ » CONTESTATIE IN ANULARE. GRESELI MATERIALE, NU DE FAPT.

CONTESTATIE IN ANULARE. GRESELI MATERIALE, NU DE FAPT.

  Publicat: 20 Nov 2007       10557 citiri        Secţiunea: Contencios Administrativ  


Curtea Suprema de Justitie, sectia contencios adminsitrativ, decizia nr.773 din 4 septembrie 1995


In materie civila, contestaia in anulare, reglementata in cap I, t. , V, C. pro. civ., cale extraodrinara de atac,
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Desfiintarea unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel, recurs in anulare).
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Este acea imprejurare ce intervine in desfasurarea procesului civil, de natura sa aduca modificari cu privire la cadrul litigiului sau cu privire la instanta sesizata, precum:
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
In materie civila, contestaia in anulare, reglementata in cap I, t. , V, C. pro. civ., cale extraodrinara de atac,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
In materie civila, contestaia in anulare, reglementata in cap I, t. , V, C. pro. civ., cale extraodrinara de atac,
Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac, de retractare, impotriva hotararilor judecatoresti ramse definitive si ea poate fi provocata numai pentru motivele prevazute expres si limitativ la art.317 si urmatorii din Codul de procedura civila.

Potrivit art.318 din acelasi cod. Invocat de contestatoare, hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contest atie, cand dezlegarea data este rezulttul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul din motivele de casare.

Sustinerea contestatoarei privind primul motiv prevazut in art.318 din Codul de procedura civila ? referitor la faptul ca ?dezlegarea data recurentului este rezultatul unei greseli materiale? ? este neintemeiata, intrucat temeiul legal invocat vizeaza greseli de fapt, involuntre, iar nu greseli de judecata, respectiv de apreciere a probelor, de interpretare a unor dispozitii legale sau de rezolvare a unui incident procedural.

A dat partilor posibilitatea de a se plange aceleiasi instante care a dat hotararea, de modul in care a apreciat probele si a stabilit raporturile intre parti, ar insemna sa se deschida dreptul partilor de a provoca rejudecarea caii de atac, ceea ce ar echivala cu o opozitie, astfel incat contestatia in anulare ar deveni o cale ordinara de atac inferioara recursului care se adreseaza unei instante superioare.

Ca atare, se constata ca interpretarea unor dispozitii legale excede motivul de contestatie in anulare reglementat in art.318 din Codul de procedura civila, ca prin decizia atacata s-a retinut in mod corect nerespectarea de catre contestatoarea reclamanta a prevederilor art.5 alin.4 din Legea 19/1990 si anume sa sesizeze instanta in termen de 30 de zile de cand s-a adresat prefectului, r espectiv 28 iulie 1992, si aceasta nu I-a rspuns pana cel tarziu la 29 septembrie 1992.

Sesizarea instantei s-a facut la data de 2 octombrie 1992, contestatoarea reclamant a luand in calcul raspunsul prmit la 3 septembrie 1992 de la un alt organ si anume Consiliul judetean Arges si nu Prefectul Judetului Arges, caruia I s-a adresat la 28 iulie 1992 si de la care nu a primit nici un raspuns.

Fata de considerentele expuse, rezulta ca in cauza nu s-a facut dovada incalcarii dispozitiilor reglementate de artr.318 din Codul de procedura civila, de catre instanta speciala de contencios administrativ, imprejurare in care contestatia in anulare urmeaza a fi respinsa.



Pronuntata de: Inalta Curte de Casatie si Justitie


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...