Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Citarea si Comunicarea actelor de Procedura » Importanta citatiei. Functia juridica a citatiei. Comunicarea actelor de procedura. Caracterul institutiei

Importanta citatiei. Functia juridica a citatiei. Comunicarea actelor de procedura. Caracterul institutiei

  Publicat: 22 Nov 2007       11167 citiri        Secţiunea: Citarea si Comunicarea actelor de Procedura  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Prevazute in sectiunea I, cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala.
Comunicarea actelor de procedura este o institutie fundamentala a procesului civil deoarece asigura aducerea la cunostinta partilor din proces a cuprinsului unor acte ce se efectueaza in cursul judecatii.

Categorie de operatiuni intalnita in clasa 1 de conturi si care se refera la operatiunile de casa, operatiunile care se realizeaza in relatie cu BNR;
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Calificativ propriu normei juridice care stabileste categoric cerinta ca subiectul de drept sa aiba numai o anumita conduita,
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
A fost promulgat la 11.09.1865
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
(TPI). Tribunalul de Prima Instanta a fost infiintat in 1989 cu scopul de a consolida garantiile judiciare acordate persoanelor fizice prin instaurarea unui al doilea nivel al autoritatii judiciare, permitand astfel Curtii de Justitie sa se concentreze asupra atributiei sale de baza: interpretarea uniforma a legislatiei Comunitare.
A fost promulgat la 11.09.1865
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Comunicarea se face din oficiu, asemeni citarii, ori de cate ori legea prevede necesitatea acestei operatiuni .
De cele mai multe ori, de comunicarea unor ace de procedura legea procesual civila leaga curgerea unor termene.

De exemplu, de comunicarea copiei de pe hotararile judecatoresti este legata curgerea termenului de apel si a celui de recurs, iar neexercitarea caii de atac in termenul prevazut de lege atrage, conform art. 103 Codul de procedura civila, decaderea. Partea este sanctionata insa cu decaderea din dreptul de a mai indeplini actul numai in ipoteza comunicarii hotararii apelate sau recurate, dupa caz, cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la comunicare, dispozitii care au caracter imperativ.
Potrivit art. 90 Codul de procedura civila, inmanarea citatiei si a actelor de procedura se face la domiciliul sau resedinta celui citat, dar daca partea si-a ales un alt domiciliu la care sa se faca citarea si comunicarea, ulterior momentului alegerii de domiciliu, toate actele trebuie comunicate la domiciliul ales,fiind aratata si persoana insarcinata cu primirea actelor, atunci cand partea a indicat-o.
In acest sens, art. 93 Codul de procedura civila dispune: „in caz de alegere de domiciliu, daca partea a aratat si persoana insarcinata cu primirea actelor de procedura, comunicarea acestora se va face la acea persoana, iar in lipsa unei asemenea aratari, la domiciliul partii”.

In speta, comunicarea considerentelor sentintei apelate, pe numele paratei, la o alta adresa decat cea la care si-a ales domiciliul, cu indicarea persoanei insarcinata sa primeasca actele de procedura, nu putea marca momentul curgerii termenului de apel, asa cum gresit a hotarat tribunalul .
Comunicarea hotararii apelate fiind indeplinita cu nerespectarea dispozitiilor inscrise in art. 93 Codul de procedura civila, apelul a fost declarat in termenul legal, iar solutia respingerii lui ca tardiv formulat este data cu incalcarea formelor de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art. 105 alin. (2) Codul de procedura civila .

De aceea, fiind operant motivul de recurs inscris in art. 304 pct. 5 Codul de procedura civila, conform art. 312 alin. (2) Codul de procedura civila, recursul formulat de parata a fost admis iar cauza trimisa la tribunal pentru rejudecarea cererii de apel

Pronuntata de: CURTEA DE APEL Iasi, sectia civila, decizia civila nr. 550 din 28 martie 200


Citeşte mai multe despre:   Comentează: Importanta citatiei. Functia juridica a citatiei. Comunicarea actelor de procedura. Caracterul institutiei
Articole Juridice

Repausul saptamanal al lucratorilor nu trebuie acordat in mod necesar in ziua urmatoare unei perioade de sase zile consecutive de munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Filtrul Camerei preliminare in procesul penal din perpectiva Curtii Constitutionale a Romaniei
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Sensul ”folosului necuvenit” in savarsirea infractiunilor de coruptie prev. de art. 12 din Legea nr. 78/2000
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe GherasimŞtiri Juridice

Incheierea Acordului colectiv pentru trecerea CAS de la angajator la salariati. Consideratii practice
17 Nov 2017 | 1539

Ordonanta privind modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018 a fost publicata in M. Oficial
10 Nov 2017 | 307

Legislaţie

OUG 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative
OUG nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative Publicata in Monitorul Ofic ...

OUG 79/2017, privind modificarea Codului Fiscal
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (in v ...

LEGEA nr. 17/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civ
LEGEA nr. 17 din 17 martie 2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2016 pent ...