Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Citarea si Comunicarea actelor de Procedura » Importanta citatiei. Functia juridica a citatiei. Comunicarea actelor de procedura. Caracterul institutiei

Importanta citatiei. Functia juridica a citatiei. Comunicarea actelor de procedura. Caracterul institutiei

  Publicat: 22 Nov 2007       13182 citiri        Secţiunea: Citarea si Comunicarea actelor de Procedura  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Prevazute in sectiunea I, cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala.
Comunicarea actelor de procedura este o institutie fundamentala a procesului civil deoarece asigura aducerea la cunostinta partilor din proces a cuprinsului unor acte ce se efectueaza in cursul judecatii.

Categorie de operatiuni intalnita in clasa 1 de conturi si care se refera la operatiunile de casa, operatiunile care se realizeaza in relatie cu BNR;
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Calificativ propriu normei juridice care stabileste categoric cerinta ca subiectul de drept sa aiba numai o anumita conduita,
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
A fost promulgat la 11.09.1865
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
(TPI). Tribunalul de Prima Instanta a fost infiintat in 1989 cu scopul de a consolida garantiile judiciare acordate persoanelor fizice prin instaurarea unui al doilea nivel al autoritatii judiciare, permitand astfel Curtii de Justitie sa se concentreze asupra atributiei sale de baza: interpretarea uniforma a legislatiei Comunitare.
A fost promulgat la 11.09.1865
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Comunicarea se face din oficiu, asemeni citarii, ori de cate ori legea prevede necesitatea acestei operatiuni .
De cele mai multe ori, de comunicarea unor ace de procedura legea procesual civila leaga curgerea unor termene.

De exemplu, de comunicarea copiei de pe hotararile judecatoresti este legata curgerea termenului de apel si a celui de recurs, iar neexercitarea caii de atac in termenul prevazut de lege atrage, conform art. 103 Codul de procedura civila, decaderea. Partea este sanctionata insa cu decaderea din dreptul de a mai indeplini actul numai in ipoteza comunicarii hotararii apelate sau recurate, dupa caz, cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la comunicare, dispozitii care au caracter imperativ.
Potrivit art. 90 Codul de procedura civila, inmanarea citatiei si a actelor de procedura se face la domiciliul sau resedinta celui citat, dar daca partea si-a ales un alt domiciliu la care sa se faca citarea si comunicarea, ulterior momentului alegerii de domiciliu, toate actele trebuie comunicate la domiciliul ales,fiind aratata si persoana insarcinata cu primirea actelor, atunci cand partea a indicat-o.
In acest sens, art. 93 Codul de procedura civila dispune: „in caz de alegere de domiciliu, daca partea a aratat si persoana insarcinata cu primirea actelor de procedura, comunicarea acestora se va face la acea persoana, iar in lipsa unei asemenea aratari, la domiciliul partii”.

In speta, comunicarea considerentelor sentintei apelate, pe numele paratei, la o alta adresa decat cea la care si-a ales domiciliul, cu indicarea persoanei insarcinata sa primeasca actele de procedura, nu putea marca momentul curgerii termenului de apel, asa cum gresit a hotarat tribunalul .
Comunicarea hotararii apelate fiind indeplinita cu nerespectarea dispozitiilor inscrise in art. 93 Codul de procedura civila, apelul a fost declarat in termenul legal, iar solutia respingerii lui ca tardiv formulat este data cu incalcarea formelor de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art. 105 alin. (2) Codul de procedura civila .

De aceea, fiind operant motivul de recurs inscris in art. 304 pct. 5 Codul de procedura civila, conform art. 312 alin. (2) Codul de procedura civila, recursul formulat de parata a fost admis iar cauza trimisa la tribunal pentru rejudecarea cererii de apel

Pronuntata de: CURTEA DE APEL Iasi, sectia civila, decizia civila nr. 550 din 28 martie 200


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Limitarea beneficiului unei prestatii suplimentare instituite in favoarea anumitor sportivi de inalt nivel numai la cetatenii statului membru in cauza
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Prescriptibilitatea dreptului de a invoca impreviziunea in contractul civil
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Abuz de pozitie dominanta. Efectele favorabile pentru concurenta trebuie luate in considerare fara a tine seama de obiectivele urmarite de autorul sau
Sursa: EuroAvocatura.roŞtiri Juridice

Judecatori eliberati din functie la data de 13 februarie 2020
14 Feb 2020 | 323

Ministerul Educatiei lanseaza Campania „Meseria face diferenta!”
12 Feb 2020 | 348

Formular simplificat pentru directionarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019
12 Feb 2020 | 307

Legislaţie

Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ
Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justit ...

Legea nr. 61/1991, Republicata si actualizata 2020, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linist
Legea nr. 61/1991, Republicata si actualizata 2020, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor ...

OUG 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului
Ordonanta de urgenta nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma ...