Pentru a pronunta aceasta solutie, Tribunalul a retinut urmatoarele:
Reclamantul a fost angajatul paratului incepand cu data de 14.09.2009, pe functia de sofer autoturisme si camionete, conform contractului individual de munca nr. 9/14.09.2009 (f.11- vol. I), si pana la data de 28.03.2016, cand raporturile de munca au incetat, asa cum rezulta din extrasul ReviSal (f.16- vol. I).
Prin actiunea de fata reclamantul pretinde (conform concluziilor puse pe fond si prin concluziile scrise) obligarea paratului la plata sumei de x, 17 euro si, in subsidiar, 12.299, 26 euro, reprezentand diurna neachitata, precum si la plata sumei de 1802 lei reprezentand contravaloare spor pentru munca prestata in timpul noptii, actualizata cu rata indicelui de inflatie de la data de 28.03.2016 si pana la data platii si asupra careia se va calcula dobanda de la data de 28.03.2016 si pana la data platii, cu cheltuieli de judecata in suma de x lei (onorariu expertiza si onorariu avocat).
Instanta constata ca actiunea precizata a reclamantului este intemeiata doar in parte pentru considerentele de mai jos.
Dispozitiile legale relevante:
I. Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt urmatoarele:
art. 10:
``Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu .``
art. 39 alin. (1) lit. a):
``(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi: a) dreptul la salarizare pentru munca depusa (a€¦) ``
art. 125 alin. (1) si (2) - ``(1) Munca prestata intre orele 22, 00- 6, 00 este considerata munca de noapte. (2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz: a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru; b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru``.
art. 126 - ``Salariatii de noapte beneficiaza: a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza; b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.``
art. 159 alin. (1):
``(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca .``
art. 160:
``Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri .``
art. 166 alin. (4):
``(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului prod us salariatului.``
art. 168 alin. (1):
``(1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.``
art. 272:
``Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.``
II. OG nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar:
art. 1 alin. (2) si (3):
``(2) Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie.
(3) Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare.``
Asupra cererii reclamantului prin care solicita obligarea paratu lui la plata sumei de x, 17 euro si, in subsidiar, 12.299, 26 euro, reprezentand diurna neachitata pe perioada 01.10.2014 - 28.03.2016, instanta retine urmatoarele:
In primul rand, instanta retine ca ambele parti au fost de acord asupra faptului ca pentru perioadele in care reclamantul s-a aflat in delegatie, in curse externe, acesta are dreptul la diurna; de altfel, conform deciziei de stabilire a diurnei nr. 12/01.03.2014 (f. 44- vol. III), paratul a stabilit, in mod expres, faptul ca pentru deplasarile externe angajatii au dreptul la diurna, cuantumul acesteia urmand a se stabili prin negociere cu fiecare salariat in parte, cu respectarea cuantumului minim prevazut de lege.
In raportul de expertiza s-a retinut de catre expert ca pe perioada de referinta a cauzei (01.10.2014 - 28.03.2016) paratul datoreaza un cuantum al diurnei cuprins intre 35 - 50 euro/zi, in functie de tipul de autovehicul condus de catre reclamant, fiind mentionate de catre expert, pe baza foilor de parcurs si a ordinelor de deplasare, pentru fiecare deplasare in parte, perioada deplasarii si numarul de zile aferent fiecarei deplasari, conform raspunsului de la obiectivul nr. 2 al expertizei (f.132- vol. III) ; partile au fost de acord asupra faptului ca suma de 35- 50/euro/zi retinuta de expert corespunde intelegerii partilor, nefiind contestata de vreuna dintre ele, corespunzator unui numar total de 350 de zile in care reclamantul s-a aflat in delegatie.
Prin urmare, paratul datoreaza o diurna in valoare de 35- 50 euro/zi, pe perioada 01.10.2014 - 28.03.2016, conform celor retinute de expertul contabil in tabelul mentionat.
In ceea ce priveste cuantumul diurnei datorate de parat pe perioada 01.10.2014 - 28.03.2016 expertul contabil a retinut, pe baza acelorasi foi de parcurs si ordine de deplasare, ca aceasta este in valoare totala de x euro, suma ce a fost calculata pe baza numarului de zile corespunzatoare fiecarei deplasari, conform tabelului de la fila nr. 132- vol. III, si care, de asemenea, a fost insusita de ambele parti; in obiectiunile formulate de parti la raportul de expertiza partile nu au contestat suma de x euro sau modul de calcul al acestei sume pentru fiecare deplasare in parte, instanta apreciind ca aceasta a fost calculata in mod corect prin raportare la sustinerile partilor, ordinele de deplasare depuse la dosar si retinute de expert, precum si foile de parcurs.
Referitor la faptul daca suma de x euro a fost incasata efectiv de catre reclamant, partile au opinii contradictorii: in timp ce reclamantul pretinde ca nu a primit deloc diurna pe parcursul derularii raporturilor de munca (desi si-a redus pretentiile in concluziile scrise la suma de x, 17 euro si, in subsidiar, 12.299, 26 euro), paratul pretinde ca a achitat reclamantului toate drepturile banesti datorate, inclusiv diurna.
Instanta, analizand inscrisurile depuse la dosar de catre parat in aparare (ordine de deplasare in strainatate - f.26, 81 si urm., 99, 102- vol. I, f. 73- 89- vol. III, state de plata octombrie 2014 - martie 2016 - f. 38 si urm. - vol. I, foi de parcurs - f. 57 si urm. - vol. I, listare cont 5421HALA 01.10.2014 - 31.12.2016 - f. 76 si urm. - vol. I, extrase de cont - f. 90- 121- vol. III), retine ca acesta nu a probat achitarea in totalitate a diurnei, asa cum sustine.
Din raportul de expertiza rezulta ca din suma de x euro (recunoscuta de ambele parti) paratul a emis dispozitii de plata in favoarea reclamantului numai pentru suma de x, 17 euro, paratul fiind astfel responsabil pentru lipsa unor dispozitii de plata/alte documente justificative pentru diferenta pana la suma de x euro, in conditiile in care nu au fost prezentate expertului sau instantei de judecata . s-a mai retinut de catre expert ca dispozitiile de plata emise pentru suma de x, 17 euro nu poarta semnatura reclamantului, ci numai pe cea a paratului, fapt necontestat de catre parat, care ar fi putut sa faca dovada contrarie celor retinute de expert, ceea ce nu s-a intamplat.
Tot din concluziile raportului de expertiza rezulta ca reclamantul a incasat suma de 4260, 74 euro cu titlu de diurna, pe perioada 01.10.2014 - 28.03.2016; desi paratul a incercat sa sustina ca sumele de bani incasate de catre reclamant de pe card, cu titlu de diurna, ar fi mai mari instanta constata, asa cum a retinut si expertul contabil, ca suma incasata de reclamant de pe card nu poate fi mai mare de 4260, 74 euro in conditiile in care din extrasele de cont, analizate si de expert (f. 90- 121- vol. III), rezulta ca sumele de bani avansate de catre parat pe cardul societatii, folosit atat de reclamant, dar si de alti conducatori auto, au fost destinate nu numai reclamantului, ci si altor conducatori auto. In acest sens, toti martorii audiati in cauza, atat cei audiati la propunerea reclamantului, cat si cei audiati la propunerea paratului, au aratat ca fiecare masina apartinand paratului avea un card comun care era folosit de toti conducatorii auto; prin urmare, atata timp cat reclamantul a efectuat curse externe, de regula insotit de un alt coleg, este evident ca sumele de bani avansate de catre parat erau destinate sa acopere cheltuielile efectuate de catre ambii conducatori auto, in favoarea firmei sau pentru acoperirea cheltuielilor personale (diurna).
Prin urmare, reclamantul a primit cu siguranta suma de 4260, 74 euro cu titlu de diurna, fapt recunoscut chiar si de catre reclamant la interogatoriu atunci cand a aratat ca a primit de la parat nu numai sume de bani pentru a fi folosite in interesul firmei, ci si sume de bani pentru uz personal (raspunsurile de la intrebarile nr. 16, 17, 18- f. 48- vol. III).
Intrucat s-a facut dovada faptului ca reclamantul a incasat suma de 4260, 74 euro cu titlu de diurna, instanta constata ca in lipsa semnaturii reclamantului sau a unei alte dovezi din care sa rezulte ca diferenta de 12.299, 26 euro (x euro - 4260, 74 euro) ar fi fost achitata reclamantului, instanta apreciaza ca aceasta este datorata de catre parat.
Atata timp cat sarcina probei incumba angajatorului, iar acesta, din orice motiv, nu s-a preocupat pentru intocmirea legala a actelor contabile sau pentru semnarea dispozitiilor de plata (in cazul in care a achitat in totalitate diurna, asa cum sustine), rezulta ca responsabilitatea revine in totalitate paratului, indiferent de relatiile dintre parti.
Totodata, desi dovada platii diurnei se poate face prin orice document care sa probeze faptul platii, instanta constata ca nu exista in cauza nici macar un inceput de dovada din care sa rezulte ca suma de x, 26 euro ar fi fost efectiv incasata de catre reclamant.
De ase menea, in conditiile in care responsabilitatea intocmirii dovezilor de plata si a celorlalte acte necesare executarii contractului individual de munca revine angajatorului, conform art. 272 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), paratul va fi obligat la plata sumei de x, 26 euro cu titlu de diurna aferenta perioadei 01.10.2014 - 28.03.2016.
In ceea ce priveste petitul avand ca obiect plata sumei de 1802 lei reprezentand contravaloare spor pentru munca prestata in timpul noptii, instanta retine ca reclamantul a efectuat si munca de noapte, asa cum rezulta din extrasele de pe cardul tahograf (f.105 si urm. - vol. I, f.1- 349- vol. II), care se coroboreaza cu declaratia martorului Circo R.(f. 66- vol. III).
Faptul ca reclamantul a efectuat si munca de noapte a fost retinut si de expertul contabil in raspunsul la obiectiuni (f. 45 si urm. - vol. IV), care in urma calculelor efectuate pe baza ordinelor de deplasare, a stabilit ca reclamantul este indreptatit la plata sumei de 1802 lei brut cu titlu de spor pentru orele de noapte, efectuate in perioada 01.10.2014 - 28.03.2016.
Pentru o justa despagubire si pentru repararea prejudiciului suferit de catre reclamant, in temeiul art. 166 alin. (4) Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), se va dispune actualizarea sumei de 1802 lei brut cu rata indicelui de inflatie, incepand cu data de 28.03.2016 si pana la data platii, iar in temeiul art. 1 din OG nr. 13/2011 asupra acestei sume se va calcula dobanda legala penalizatoare de la data de 28.03.2016 si pana la data platii, pentru lipsirea reclamantului de folosinta drepturilor salariale.
Pentru toate aceste considerente, in temeiul art. 39 alin. (1) lit. a), art..125 alin. (1) si (2), art. 126, art. 159 alin. (1), art. 160, art. 166 alin. (4), art. 168 alin. (1), art. 272 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), art. 1 din OG nr. 13/2011, instanta va admite in parte actiunea precizata, va obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de x, 26 euro cu titlu de diurna aferenta perioadei 01.10.2014 - 28.03.2016, va obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 1802 lei brut cu titlu de spor pentru orele de noapte efectuate in perioada 01.10.2014 - 28.03.2016, actualizata cu rata indicelui de inflatie, incepand cu data de 28.03.2016 si pana la data platii, si asupra careia se va calcula dobanda legala penalizatoare de la data de 28.03.2016 si pana la data platii si va r espinge in rest actiunea precizata ca neintemeiata.
In conformitate cu prevederile art. 453 Cod procedura civila, intrucat paratul a cazut in pretentii, instanta il va obliga la plata sumei de x lei cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea reclamantului, din care suma de 6000 lei reprezentand onorariu avocat, conform chitantelor nr. 674/05.03.2018 (1000 lei) si nr. 720/15.02.2019 (5000 lei), emise de Cabinet avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) Reiss Alfred (f. 52, 53- vol. IV), si suma de 4500 lei cu titlu de onorariu expertiza, conform chitantei nr. x/1/23.03.2018 emisa de CEC Bank in valoare de 1000 lei (f. 38- vol. III) si chitantei nr. x/1/19.07.2018 emisa de CEC Bank in valoare de 3500 lei (f.158- vol. III).
Impotriva acestei sentinte a formulat apel parata si apel incident reclamantul.
Parata a solicitat schimbarea solutiei, in sensul respingerii actiunii.
In dezvoltarea motivelor de apel a sustinut ca sentinta primei isntante prezinta o analiza trunchiata si superficiala a probatiunii administrate, retinand sustinerile reclmantului si opinia unui expert, cu inlaturarea raspunsurilor reclamantului la intrerogatoriu, a declaratiilor de martori, a inscrisurilor de la dosarul cauzei si cu ignorarea principiilor care guverneaza administrarea probelor in procesual civil si interpretarea acestora.
Instanta a retinut ca sarcina probei in litgiile de munca apartine angajatorului, precum si faptul ca acesta nu a probat cu inscrisuri dovada platii sumelor pretinse de reclamant, desi a incuviintat anumite probe pe care le-a apreciat pertinente si utile solutionarii cauzei, de care apoi nu a tinut seama cu ocazia deliberarii, incalcand dispozitiile art. 264 Cod procedura civila.
Instanta nu a avut in vedere registrele profesionistilor, caretinute cu respectarea dispozitiilor legale, fac dovada deplina cu privire la activitatea acestora.
Din coroborarea tuturor probelor administrate, respectiv proba cu inscrisuri, proba testimoniala, proba cu interogatoriul reclamantului, precum si proba cu expertiza, nu rezulta situatia de fapt prezentata de prima instanta.
Din probatoriul testimonial rezulta ca toti martorii releva faptul ca modul de decontare a diurnei este cel prezentat de societate, respectiv de pe cardul societatii, pe care il aveau soferii in timpul curselor externe, care era alimentat cu sume necesare transportului si cheltui elilor personale ale soferilor. T oti au declarat ca de fiecare data au incasat diurna, ca niciun angajat nu s-a plans ca nu i-ar fi fost platita diurna.
A poi, scopul diurnei este acela de a asigura intretinerea ang ajatului pe perioada deplasarii, iar cuantumul acesteia este relevat pe un document ce poarta semnatura angajatului - ordinul de deplasare si care face dovada faptului ca diurna a fost platita reclam a ntului, fie pe card, fie prin decon t are separata, la plecar ea din cursa sau la intoarcere.
Expertul nu a facut nicio referire la aceste inscrisuri, desi acestea confirma sustinerea po t r ivit care i a re cla mantului i s-a platit in intregim e diurna, chiar daca pe dispozitiile de plata catre casierie nu exista semnatura reclam a ntului.
M ai sustine parata ca instanta trebuia sa retina o prezumtie de plata a diurnei din faptu l ca, desi nemultumit de salari zare, recl a mantul a lucrat ani de zile in cadrul societatii parate.
rebuia retinuta si pozitia nesincera a re cla mantului care la interogatoriu a declarat ca nu a primit nicio suma cu titlu de diurna, desi in cuprinsul expertizei s-a retinut ca acesta ar fi incasat o suma consis t e nta.
In cuprinsul aceluiasi interogatoriu, la o alta intrebare, reclamantul recunoaste ca a folosit pentru nevoi pe rsonale de pe cardul societatii sume intre 100 - 150 de euro.
A titudinea nesincera a reclamantului rezulta si din fap t ul ca a afirmat la interogatoriu ca era platit in fu n c tie de kilometrii parcursi, desi din cuprinsul contractului de munca rezulta ca era platit cu salariul minim pe economie .
Prima instanta nu a facut apl i c area dispozitiilor art. 327 Cod procedura civila, ignorand prezumtiile ce puteau fi trase din faptele cunoscute.
S alariul reclamantului era salariul minim pe economie, iar platile suplimentare pe care acesta le-a incasat i-au fost platite cu titlu de diurna.
D aca instanta de fond ar fi coroborat toate probele si nu s-ar fi limitat la a prelua concluziile expertului, solutia ar fi fost de respingere a pretentiilor reclamantului lega te de plata diurnei.
I n ce priveste sporul de noapte, la interogatoriul luat, recl a mantul a recunoscut ca i s-a pus in vedere sa respecte timpii de conducere si de odihna. E xpertul a efectuat un calcul pentru o prez umtiva conducere pe timpul noptii, fara sa existe la do s ar nicio proba in acest sens.
Prin apelul incident reclamantul a solicitat schimbarea in parte a sentintei in sensul acordarii dobanzii legale si pentru sumele solicitate si acordate cu titlu de diurna.
Apreciaza ca prima instanta a aplicat gresit legea, in conditiile in care prin atitudinea sa, de neplata la termen a diurnei, parata i-a cauza t reclamantului un prejudiciu. F iind vorba despre o suma de bani, cuantumul despagubirilor se cuvine a fi stabilit sub forma dobanzii legale penalizatoare.
Recla mantul a formulat intampinare l a apelul paratei, solicitand respingerea acestuia ca neintemeiat.
Curtea, verificand stabilirea situatiei de fapt si aplicarea legii de catre prima instanta retine urmatoarele:
Apelurile sunt nefondate, pentru urmatoarele considerente:
Apelul principal:
In mod corect prima instanta a retinut dispozitiile codului muncii referitoare la sarcina probei in litigiile de munca, precum si la mijloacele de proba cu care angajatorul este obligat sa faca dovada platii drepturilor salariale.
Potrivit dispozitiilor art. 168 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
Prin urmare, dovada platii drepturilor salariale se poate face numai cu inscrisuri .
Imprejurarea ca prima instanta a administrat si proba testimoniala pentru dovedirea acestui aspect, nu obliga la luarea in considerare a declaratiilor cu prilejul deliberarii. Cu atat mai mult, administrarea unei probe inadmisibile de catre prima instanta nu poate obliga instanta de control judiciar la valorificarea acesteia.
Aprecierea primei instante in sensul ca parata nu a prezentat inscrisuri pentru a dovedi plata intregii sume determinate de expert ca fiind datorata reclamantului este corecta.
Contrar sustinerilor paratei, ordinele de deplasare nu reprezinta decat dovada sumei convenite cu titlu de diurna, nu si achitarea acesteia catre salariat .
Ca prin semnarea ordinelor de deplasare reclamantul nu a semnat si pentru primirea diurnei rezulta si din faptul ca ulterior s-au intocmit dispozitii de plata catre contabilitate, mentionate pe ordinele de deplasare, dispozitii de plata care nu s-au depus la dosar, dar in cuprinsul expertizei se sustine ca nu au fost semnate de catre reclamant, iar parata nu contesta aceasta imprejurare.
In privinta registrelor profesionistilor care ar face deplina dovada a celor mentionate in cuprinsul lor, parata apelanta mentioneaza trunchiat dispozitiile art. 280 Cod procedura civila care confera acestor inscrisuri valoare probatorie doar intre profesionisti, nu si in relatia salariat angajator .
Critica vizand neretinerea unor prezumtii de plata a diurnei din comportamentul reclamantului, care a negat plata oricarei sume desi in cuprinsul expertizei s-a stabilit ca a primit o parte din diurna, din faptul ca a continuat sa lucreze la societate un numar considerabil de ani, desi acum isi exprima nemultumirea fata de modul de salarizare, este nefondata, in conditiile in care prezumtiile simple nu pot fi primite, potrivit dispozitiilor art. 329 Cod procedura civila, decat in situatia in care legea admite dovada cu martori, or fata de dispozitiile art. 168 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), plata drepturilor salariale se poate face numai cu inscrisuri .
Nici critica vizand sporul pentru orele de noapte nu poate fi primita, desfasurarea activitatii in timpul noptii fiind stabilita pe baza cardului tahograf si a declaratiei unui martor .
In ce priveste apelul incident:
Din analiza considerentelor si a dispozitivului hotararii apelate rezulta ca instanta a omis sa se pronunte cu privire la solicitarea vizand acordarea de dobanzi pentru suma pretinsa de reclam a nt cu titlu de diurna.
Potrivit dispozitiilor art. 444 Cod procedura civila, daca instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere se poate solicita completarea hotararii.
Potrivit dispozitiilor art. 445 Cod procedura civila completarea hotararii nu poate fi solicitata pe calea apelului.
(continuarea deciziei civile nr. 458/2020 pronuntata in dosar nr. x)
Pentru toate considerentele expuse, in temeiul art. 480 Cod procedura civila, Curtea va respinge ca nefondate ambele apeluri, hotararea primei i n s tante fiind la adapost de criticile formulate.
Pentru aceste motive,
In numele legii
D E C I D E
Respinge apelul principal declarat de parata Societatea D_&I. S.R.L. impotriva Sentintei civile nr. 1310/2019 pronuntata de Tribunalul Hunedoara, precum si apelul incident declarat de reclamantul H.N.impotriva aceleiasi sentinte civile.
Definitiva.
Pronuntata azi, 3.06.2020, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei.
Obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale neacordate, cu titlu de diurna Pronuntaţă de: Tribunalul Bistrita-Nasaud, Sectia I Civila, Sentinta nr. 281/F/2016 din 06.06.2016