din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1865 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Aftanache impotriva Romaniei. Dreptul la viata; ancheta efectiva. Dreptul la libertate si siguranta

CEDO: Aftanache impotriva Romaniei. Dreptul la viata; ancheta efectiva. Dreptul la libertate si siguranta

  Publicat: 02 Aug 2021       939 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cauza a avut ca obiect sustinerile reclamantului ca viata sa a fost pusa in pericol de catre personalul medical din ambulanta si spital, care au refuzat sa-i administreze tratamentul cu insulina in ciuda starii sale precare, precum si ca acesta a fost privat de libertatea sa, nelegal si fortat, timp de 6 ore intr-un spital pentru efectuarea de teste.


( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Forma a culpei, care consta in neprevederea rezultatului faptei pagubitoare de catre autorul ei,
Una dintre trasaturile esentiale ale infractiunii prevazuta in cap. I, t. II, art. 18, C. pen., partea generala.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea a considerat ca a fost incalcat art. 2 sub aspect procedural, retinand ca procurorii nu au cerut nicio expertiza medicala, desi starea medicala a reclamantului a reprezentat un element cheie (personalul medical din ambulanta a sesizat dezechilibrul nivelului de glucoza din sange, personalul medical din spital fusese informat ca este dependent de insulina).


Faptul ca doctorii nu erau constienti de starea medicala a reclamantului nu numai ca nu poate fi imputat reclamantului, dar constituie neglijenta medicala care ar fi putut sa-i puna viata in pericol .


Cu privire la cel de-al doilea capat de cerere, Curtea nu a identificat nicio dovada ca personalul medical a luat in considerare circumstantele personale si posibilele explicatii pentru comportamentul necooperant al reclamantului inainte sa recomande internarea intr-o institutie psihiatrica.


In consecinta, Curtea considera ca pretinsa agitatie a reclamantului nu a fost suficienta pentru luarea masurilor de retinere necesare.


Hotararea CEDO integral AICI.



Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...