Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: George-Laviniu Ghiurau impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Donditii de detentie

CEDO: George-Laviniu Ghiurau impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Donditii de detentie

  Publicat: 03 Aug 2021       221 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
Reclamantul s-a plans, invocand art. 6 din Conventie, de durata si de lipsa caracterului echitabil al procedurii penale impotriva sa, din cauza, in special, a lipsei de impartialitate a instantei care a solutionat apelul sau, precum si de neaudierea unui martor .

Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Mijloc juridic procesual pus la dispozitia partii interesate, procurorului etc.,
(autorecuzarea) Este institutia prin care persoana incompatibila se abtine
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

De asemenea, invocand art. 3, s-a plans de conditiile de detentie din Penitenciarul Oradea.


Curtea a constatat, fiind pe deplin la curent cu existenta problemei generale in sistemul carceral roman, ca, in anumite perioade ale detentiei, reclamantul nu a beneficiat de spatiul vital necesar.


Pe de alte parte, alte aspecte invocate de reclamant legate, in special, de rele conditii de igiena nu sunt decisive in sine si nu pot determina incalcarea art. 3 din Conventie in speta, mai ales daca nu a fost cazul unei suprapopulari carcerale.


Cu privire la durata procedurii penale impotriva sa, Curtea a retinut ca, desi urmarirea penala a fost declansata mai devreme, perioada dintre punerea in miscare a actiunii penale si pronuntarea deciziei definitive a curtii de apel a fost de 3 ani si 10 luni pentru 2 grade de jurisdictie, perioada ce nu poate fi considerata excesiva.


De altfel, reclamantul avea la dispozitie actiunea in raspundere civila delictuala in temeiul noului Cod civil, ce putea reprezenta o cale de atac efectiva.


In ceea ce priveste pretinsa lipsa de impartialitate, Curtea a retinut ca respingerea de catre un complet de 2 judecatori a cererii de abtinere a unui judecator din completul curtii de apel chemat sa solutioneze cauza reclamantului, pe motiv ca o cunostea pe fata reclamantului, nu poate fi privita ca o lipsa de impartialitate a instantei.


Cu privire la neaudierea unui martor, Curtea a subliniat ca o singura declaratie, desi poate avea o anumita greutate in echitatea globala a procesului, nu este decisiva in sine pentru solutia instantei atat timp cat inculpatul beneficiaza de suficiente elemente compensatorii.


Hotararea CEDO integral AICI.Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...

Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...

OUG nr. 141/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de continut digital si de servicii digitale
Ordonanta de urgenta nr. 141/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de ...