Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Pfenning Distributie SRL impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori

CEDO: Pfenning Distributie SRL impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori

  Publicat: 03 Aug 2021       304 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Cererea a avut ca obiect obligarea societatii reclamante la plata unei amenzi contraventionale aplicate pentru neplata rovinietei, taxa de utilizare a drumurilor nationale, in cazul unui autovehicul aflat in proprietatea societatii reclamante.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Constituţia Romāniei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea a considerat ca art. 6 din Conventie, sub aspect penal, este aplicabil avand in vedere ca natura generala a dispozitiei legale incalcate in speta (OG nr. 15/2002 privind regimul drumurilor), precum si obiectivul de descurajare si de sanctionare a sanctiunii impuse au fost suficiente pentru a demonstra ca contraventia in cauza era de natura penala din perspectiva art. 6. Curtea a examinat atat argumentele invocate de societatea reclamanta, cat si natura faptelor si a considerat ca aceste fapte nu erau de natura sa constituie o incalcare continua si a constatat ca Legea nr. 144/2012 nu era in vigoare la data la care au fost comise.


Prin urmare, nu a existat o incalcare a art. 6.


Cu toate acestea, din perspectiva art. 7 din Conventie, Curtea a observat ca instanta nationala nu a examinat dispozitiile aplicabile in mod succesiv in timp si nici legea penala cea mai favorabila, limitandu-se sa aplice legea in vigoare la data la care societatea reclamanta a savarsit faptele in litigiu, desi Constitutia Romaniei prevede in mod expres aplicarea retroactiva a legii penale sau contraventionale mai favorabile.


In ceea ce priveste art. 4 din Protocolul nr. 7, Curtea a aratat ca fiecare dintre contraventiile savarsite a avut un caracter instantaneu, intrucat ambele au fost consumate imediat ce vehiculul a utilizat drumurile nationale fara a fi platit tariful prevazut de lege.


In consecinta, faptele comise de societatea reclamanta la 11 si 15 iunie 2012 nu erau identice sau, in esenta, aceleasi in sensul jurisprudentei Curtii.


Hotararea CEDO integral AICI.
Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...