Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Lungu impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Accesul la o instanta

CEDO: Lungu impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Accesul la o instanta

  Publicat: 03 Aug 2021       678 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Cauza a privit caracterul echitabil al procesului penal indreptat impotriva reclamantului, in cadrul art. 6 din Conventie, ca urmare a necitarii de catre instante a unui martor important si utilizarii unor inregistrari pe care reclamantul nu le-a putut consulta si nici expertiza.

Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este persoana care are cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal, avand obligatia de a se prezenta la chemarea organelor judiciare, de a depune marturie si de a relata adevarul si numai adevarul.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

De asemenea, a ridicat o problema privind obligatiile autoritatilor nationale ce decurg din art. 34.


Curtea a considerat ca a fost incalcat art. 6 A§ 1 si 3 lit. d), retinand ca instantele nationale nu au examinat cu precautie declaratiile martorului absent, chiar daca tribunalul a stabilit situatia de fapt pe baza declaratiilor facute de martorul respectiv in cursul anchetei.


Avand in vedere ansamblul procedurii, nu s-a demonstrat in mod valabil ca absenta martorului era justificata de motive serioase. De asemenea, declaratiile martorului au avut o anumita importanta in condamnarea reclamantului, iar elementele compensatorii de care a beneficiat nu erau suficiente si de natura sa echilibreze dificultatile intampinate de aparare.


Curtea a respins cel de-al doilea capat de cerere formulat de reclamant, constatand ca autoritatile si-au indeplinit obligatiile ce le reveneau in temeiul celei de-a doua teze a art. 34.


S-a retinut ca desfasurarea procesului penal intern pentru fals in inscrisuri nu a afectat examinarea cererii adresate Curtii.


Nu s-a stabilit ca, in cursul interogatoriului sau in calitate de martor in cadrul acestui proces, persoana in cauza a fost supusa, de catre politisti sau de catre procuror, unor presiuni sau intimidari referitoare la cererea sa.


Hotararea CEDO integral AICI.




Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut



Ştiri Juridice
Legislaţie

HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023
HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...