din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3837 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Legislatia Domeniul Agricol » Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

  Publicat: 30 Dec 2009       14659 citiri        Secţiunea: Legislatia Domeniul Agricol  


Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 918 din 29/12/2009

Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.

(2) Fara a aduce atingere prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, republicata, in vederea obtinerii licentei de fabricatie pentru domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitantii vor prezenta pentru fiecare produs mentionat in prezentele norme tehnice modelul de eticheta si contraeticheta, dupa caz, a produsului, insotit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de inspectiile tehnice pentru agricultura, cu consultarea prealabila a comisariatelor regionale pentru protectia consumatorilor.

Art. 12. - Spatiile de productie in care se realizeaza, se depoziteaza si se imbuteliaza bauturile definite in prezentele norme tehnice sunt locatii distincte, utilizate in exclusivitate pentru producerea acestei categorii de bauturi, fiind altele decat cele utilizate pentru producerea, conditionarea si imbutelierea vinului.

Art. 13. - Comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, se face numai in forma imbuteliata, in recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri.

Art. 14. - (1) Etichetarea bauturilor se va face cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, si trebuie sa cuprinda, in conformitate cu prevederile legale in domeniu, urmatoarele elemente obligatorii:

a) denumirea sub care este vandut produsul care va fi inscriptionata cu caractere de aceeasi forma si marime de maximum 10 milimetri;

b) lista cuprinzand toate ingredientele in ordinea descrescatoare a cantitatii determinata in momentul introducerii in fabricatie;

c) volumul net;

d) concentratia alcoolica care se va inscrie in cifre cu cel mult o zecimala, urmata de simbolul "% vol." si poate fi precedata de cuvantul "alcool" sau de abrevierea "alc." cu caractere de aceeasi forma si marime de maximum 5 milimetri;

e) data durabilitatii minimale pentru bauturile fermentate ce prezinta concentratia alcoolica mai mica de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;

f) conditii de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;

g) numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar in cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se inscriu si denumirea si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania;

h) numarul lotului si data imbutelierii;

i) ingrediente mentionate in anexa nr. 1f) "Lista cuprinzand ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (62), (11)-(14)" la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

j) denumirea "bautura alcoolica fermentata nedistilata" poate fi completata cu mentiunea "continut de zaharuri", urmata de continutul efectiv de zaharuri din produsul finit.

(2) Etichetarea, publicitatea si prezentarea bauturilor prevazute in prezentele norme tehnice nu trebuie sa contina cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv ale unei categorii de calitate ori invechire sau orice alta combinatie a acestor semne sau cuvinte identice ori similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei bauturi spirtoase cu denumire definita ori a unei bauturi traditionale romanesti, a unui soi de struguri, a unui areal de productie, a unei categorii de calitate sau invechire, a unei denumiri de origine ori a unei indicatii geografice, care pot crea confuzii sau induce in eroare consumatorii ori pot fi confundate cu prezentarea completa sau partiala a unui vin ori produs vitivinicol a carui descriere este stabilita prin normele legale in vigoare.

(3) Denumirea sub care se vinde produsul, denumirea comerciala, marcile comerciale utilizate, volumul net, concentratia alcoolica si, dupa caz, data durabilitatii minimale trebuie sa fie inscrise in acelasi camp vizual; informatiile inscrise pe eticheta nu pot contine cuvinte care reprezinta ori aduc atingere denumirii unui soi de struguri, unui areal viticol de productie (de exemplu: nume de podgorii viticole), unui termen, desen sau element figurativ uzitat in domeniul vitivinicol (de exemplu: "crama", "castel", "chateau", "podgorie", "colinele", "terasele", "plaiul", "podisul", "mustarie", "pivnita", "premiat" etc.), unei categorii de calitate ori invechire, unei indicatii geografice sau denumiri de origine controlata a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor inscrie cu caractere de aceeasi forma si marime.

(4) Elementele obligatorii de etichetare prevazute la alin. (1) se inscriu cu caractere vizibile, lizibile, indelebile, nu trebuie sa fie acoperite de alte inscrisuri, imagini sau desene.

(5) In sistemul de etichetare este permisa numai reprezentarea grafica a fructelor, arbustilor sau pomilor fructiferi, din cultura ori flora spontana, sau a partilor vegetale ale acestora din care au fost obtinute bauturile prevazute in prezentele norme tehnice.

(6) In cazul bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, denumirea sub care se vinde produsul, altele decat berea si vinul, nu se insoteste sau asociaza cu termeni ori cuvinte precum: "gen", "tip", "mod", "stil", "marca", "gust".



CAPITOLUL III
Verificare si control



Art. 15. - (1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin inspectiile tehnice la nivel central si judetean, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protectia consumatorilor, si Ministerul Sanatatii, prin autoritatile din subordinea sa cu atributii de control, verifica si controleaza modul de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de catre operatorii din domeniu, in functie de atributiile conferite de legislatia in vigoare fiecarei institutii.

(2) Verificarea calitatii loturilor de produse se face pe intregul lor circuit, de la producere pana la comercializare, pe baza documentatiei tehnice a produsului, insotita de licenta de fabricatie, a buletinului de analiza si a probei-martor.

Art. 16. - Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor si de Ordonanta Guvernului nr. 42/1995, republicata, se realizeaza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin inspectiile tehnice din agricultura, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protectia consumatorilor, conform atributiilor legale in vigoare ale fiecarei institutii.







Afişează Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare pe o singură pagină



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Ştiri Juridice