din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2818 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

INTEGRAL: Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare


Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 918 din 29/12/2009





CAPITOLUL I
Dispozitii generale






Art. 1. - Prezentele norme tehnice stabilesc materiile prime, procedurile prin care pot fi obtinute bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, modul de prezentare in vederea comercializarii, sistemul de evidenta a materiilor prime, productiei si cantitatilor comercializate, precum si autoritatile responsabile cu verificarea modului de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de catre operatorii din domeniu.



Art. 2. - (1) Bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate obtinute in exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole.



(2) Produsele agricole admise pentru a fi utilizate ca atare sau in amestec la fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt urmatoarele:



a) fructe si/sau parti de fructe, cu exceptia strugurilor, provenite din plantatii pomicole si/sau din plantatii de arbusti fructiferi din cultura si/sau flora spontana;



b) produse apicole;



c) must sau/si must concentrat sau/si must concentrat rectificat obtinut in exclusivitate din produsele agricole prevazute la alin. (2) lit. a).



(3) Producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, din alte produse agricole decat cele prevazute la alin. (2) lit. a)-c) se va face la solicitarea operatorilor economici, prin elaborarea de norme tehnice de producere pentru fiecare produs in parte de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cu respectarea prevederilor art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata.



Art. 3. - (1) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare in scopul cresterii potentialului alcoolic este interzisa.



(2) Concentratia alcoolica in volume dobandita a bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, in momentul punerii in consum, trebuie sa provina in totalitate ca urmare a fermentatiei alcoolice a zaharurilor din compozitia naturala a produselor agricole prevazute la art. 2 alin. (2).



Art. 4. - (1) In vederea imbunatatirii sau corectarii caracteristicilor organoleptice ale bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, este permisa utilizarea aditivilor alimentari: coloranti, conservanti, acidifianti, indulcitori alimentari, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, cu conditia de a nu modifica natura, substanta sau calitatea acestor bauturi pentru a insela consumatorul.



(2) Aromatizarea este permisa cu substante aromatizante naturale si/sau produse aromatizante naturale si/sau substante aromatizante identice cu cele naturale si/sau plante aromatice ori mirodenii, cu exceptia aromelor de struguri, fara a denatura gustul, natura, substanta sau calitatea acestor bauturi.



Art. 5. - Pentru producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, adaosul de apa, eventual distilata sau demineralizata, este permis cu conditia de a nu se modifica calitatile organoleptice ale produsului si calitatea acesteia sa fie in conformitate cu prevederile legale in domeniu. Dupa caz, se poate utiliza apa minerala naturala care se incadreaza in prevederile Directivei Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a legislatiilor statelor membre privind exploatarea si comercializarea apelor minerale naturale 80/777/CEE.



Art. 6. - Concentratia alcoolica in volume dobandita a bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, este de:



- minimum 1,2% vol. alcool in volume pana la maximum 10% vol. alcool in volume pentru produsele fabricate din produsele agricole prevazute la art. 2 alin. 2 lit. a);



- minimum 10,1% vol. alcool in volume pana la maximum 15% vol. alcool pentru produsele fabricate din produsele agricole prevazute la art. 2 alin. (2) lit. b) si c).



Art. 7. - (1) Bauturile alcoolice fermentate nedistilate altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, se comercializeaza sub denumirea "Bauturi alcoolice fermentate nedistilate".



(2) Pentru bauturile alcoolice fermentate nedistilate, care se obtin prin fermentarea exclusiva a unui fruct este permisa utilizarea denumirii "bautura alcoolica fermentata nedistilata", insotita de numele fructului.



(3) Bauturile alcoolice fermentate nedistilate care se obtin prin fermentarea exclusiva a amestecurilor de fructe se pot comercializa sub denumirea "bautura alcoolica fermentata nedistilata din fructe".



(4) Denumirea "bautura alcoolica fermentata nedistilata obtinuta prin fermentarea exclusiva a merelor/perelor" poate fi inlocuita cu denumirea "cidru" de mere/pere.



(5) Bauturile prevazute in prezentele norme tehnice, obtinute prin fermentarea exclusiva a produselor apicole, pot purta denumirea "hidromel".



Art. 8. - La obtinerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt permise urmatoarele practici:



a) amestec - consta in operatiunea de a pune impreuna doua sau mai multe bauturi alcoolice fermentate nedistilate obtinute din aceleasi produse agricole admise la utilizare, potrivit art. 2 alin. (2);



b) cupaj - consta in operatiunea de a pune in proportii diferite doua sau mai multe bauturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeasi categorie.



Art. 9. - Amestecul intre diferitele produse agricole, in vederea obtinerii bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, se poate face numai in cadrul aceleiasi grupe de produse agricole prevazute la art. 2 alin. (2).



Art. 10. - (1) Registrul special de evidenta va contine in mod obligatoriu urmatoarele informatii:



a) produsul agricol admis la fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, insotit de buletinul de analiza;



b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate si documentele de evidenta a circulatiei acestora;



c) aditivi alimentari (conservanti, acidifianti, arome, indulcitori si alti aditivi) si cantitatile utilizate;



d) denumirea sub care se comercializeaza bautura;



e) loturile de produs finit rezultate (numarul lotului si data fabricarii).



(2) Fiecare lot de produs finit va fi insotit de fisa tehnica, buletin de analiza si proba-martor.



(3) Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea si retragerea (anularea) licentelor de fabricatie operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare, vor elibera licente de fabricatie operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse prevazute la domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul mentionat, pentru fiecare produs fabricat din materiile prime prevazute la art. 2 alin. (2), tinand in acest sens un registru de evidenta pentru fiecare operator economic si categorie de produs in parte.






CAPITOLUL II
Producerea, etichetarea si comercializarea






Art. 11. - (1) Producerea, imbutelierea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, se fac in baza licentei de fabricatie eliberate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu respectarea prevederilor prezentelor norme tehnice.



(2) Fara a aduce atingere prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, republicata, in vederea obtinerii licentei de fabricatie pentru domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitantii vor prezenta pentru fiecare produs mentionat in prezentele norme tehnice modelul de eticheta si contraeticheta, dupa caz, a produsului, insotit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de inspectiile tehnice pentru agricultura, cu consultarea prealabila a comisariatelor regionale pentru protectia consumatorilor.



Art. 12. - Spatiile de productie in care se realizeaza, se depoziteaza si se imbuteliaza bauturile definite in prezentele norme tehnice sunt locatii distincte, utilizate in exclusivitate pentru producerea acestei categorii de bauturi, fiind altele decat cele utilizate pentru producerea, conditionarea si imbutelierea vinului.



Art. 13. - Comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, se face numai in forma imbuteliata, in recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri.



Art. 14. - (1) Etichetarea bauturilor se va face cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, si trebuie sa cuprinda, in conformitate cu prevederile legale in domeniu, urmatoarele elemente obligatorii:



a) denumirea sub care este vandut produsul care va fi inscriptionata cu caractere de aceeasi forma si marime de maximum 10 milimetri;



b) lista cuprinzand toate ingredientele in ordinea descrescatoare a cantitatii determinata in momentul introducerii in fabricatie;



c) volumul net;



d) concentratia alcoolica care se va inscrie in cifre cu cel mult o zecimala, urmata de simbolul "% vol." si poate fi precedata de cuvantul "alcool" sau de abrevierea "alc." cu caractere de aceeasi forma si marime de maximum 5 milimetri;



e) data durabilitatii minimale pentru bauturile fermentate ce prezinta concentratia alcoolica mai mica de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;



f) conditii de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;



g) numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar in cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se inscriu si denumirea si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania;



h) numarul lotului si data imbutelierii;



i) ingrediente mentionate in anexa nr. 1f) "Lista cuprinzand ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (62), (11)-(14)" la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;



j) denumirea "bautura alcoolica fermentata nedistilata" poate fi completata cu mentiunea "continut de zaharuri", urmata de continutul efectiv de zaharuri din produsul finit.



(2) Etichetarea, publicitatea si prezentarea bauturilor prevazute in prezentele norme tehnice nu trebuie sa contina cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv ale unei categorii de calitate ori invechire sau orice alta combinatie a acestor semne sau cuvinte identice ori similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei bauturi spirtoase cu denumire definita ori a unei bauturi traditionale romanesti, a unui soi de struguri, a unui areal de productie, a unei categorii de calitate sau invechire, a unei denumiri de origine ori a unei indicatii geografice, care pot crea confuzii sau induce in eroare consumatorii ori pot fi confundate cu prezentarea completa sau partiala a unui vin ori produs vitivinicol a carui descriere este stabilita prin normele legale in vigoare.



(3) Denumirea sub care se vinde produsul, denumirea comerciala, marcile comerciale utilizate, volumul net, concentratia alcoolica si, dupa caz, data durabilitatii minimale trebuie sa fie inscrise in acelasi camp vizual; informatiile inscrise pe eticheta nu pot contine cuvinte care reprezinta ori aduc atingere denumirii unui soi de struguri, unui areal viticol de productie (de exemplu: nume de podgorii viticole), unui termen, desen sau element figurativ uzitat in domeniul vitivinicol (de exemplu: "crama", "castel", "chateau", "podgorie", "colinele", "terasele", "plaiul", "podisul", "mustarie", "pivnita", "premiat" etc.), unei categorii de calitate ori invechire, unei indicatii geografice sau denumiri de origine controlata a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor inscrie cu caractere de aceeasi forma si marime.



(4) Elementele obligatorii de etichetare prevazute la alin. (1) se inscriu cu caractere vizibile, lizibile, indelebile, nu trebuie sa fie acoperite de alte inscrisuri, imagini sau desene.



(5) In sistemul de etichetare este permisa numai reprezentarea grafica a fructelor, arbustilor sau pomilor fructiferi, din cultura ori flora spontana, sau a partilor vegetale ale acestora din care au fost obtinute bauturile prevazute in prezentele norme tehnice.



(6) In cazul bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, denumirea sub care se vinde produsul, altele decat berea si vinul, nu se insoteste sau asociaza cu termeni ori cuvinte precum: "gen", "tip", "mod", "stil", "marca", "gust".






CAPITOLUL III
Verificare si control






Art. 15. - (1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin inspectiile tehnice la nivel central si judetean, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protectia consumatorilor, si Ministerul Sanatatii, prin autoritatile din subordinea sa cu atributii de control, verifica si controleaza modul de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de catre operatorii din domeniu, in functie de atributiile conferite de legislatia in vigoare fiecarei institutii.



(2) Verificarea calitatii loturilor de produse se face pe intregul lor circuit, de la producere pana la comercializare, pe baza documentatiei tehnice a produsului, insotita de licenta de fabricatie, a buletinului de analiza si a probei-martor.



Art. 16. - Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor si de Ordonanta Guvernului nr. 42/1995, republicata, se realizeaza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin inspectiile tehnice din agricultura, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protectia consumatorilor, conform atributiilor legale in vigoare ale fiecarei institutii.











Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice