din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1536 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Contencios Administrativ » HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice

HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice

  Publicat: 21 Sep 2011       72836 citiri        Secţiunea: Contencios Administrativ  


Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Hotararea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice

Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Nr. 621, din 1 septembrie 2011.

Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,


CAPITOLUL X Contraventii la normele igienico-sanitare pentru alimente si la normele de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor

Art. 41. - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:
a) utilizarea personalului de intretinere a curateniei din anexele sanitare si gospodaresti la manipularea, prelucrarea, depozitarea, transportul sau servirea alimentelor;
b) utilizarea ustensilelor de curatenie folosite pentru anexele sanitare si gospodaresti la curatenia in spatiile de productie, prelucrare, depozitare si servire a alimentelor;
c) neefectuarea operatiunilor de curatenie si/sau dezinfectie a locurilor de munca, utilajelor, ustensilelor, suprafetelor de lucru si a ambalajelor in conditiile stabilite de normele igienico-sanitare in vigoare;
d) depozitarea, chiar si provizorie, a ambalajelor de transport ale produselor alimentare in conditii care pot determina contaminarea sau impurificarea acestora;
e) nerespectarea in unitatile de alimentatie publica si colectiva, in cazul meselor organizate, a obligatiei de a pastra cate o proba din fiecare fel de mancare servit timp de 48 de ore in spatii frigorifice, in recipiente curate, acoperite si etichetate;
f) neasigurarea dotarii cu ustensile si utilaje a unitatilor de alimentatie colectiva permanente si/sau sezoniere in functie de natura si volumul unitatii de alimentatie;
g) aprovizionarea unitatilor alimentare de orice fel care produc si/sau prelucreaza alimente usor alterabile cu cantitati care depasesc posibilitatile de pastrare si de prelucrare a acestora;
h) neasigurarea si/sau neutilizarea echipamentului de protectie curat si complet pentru personalul care lucreaza in sectoarele de productie, prelucrare, depozitare, transport si desfacere a alimentelor.

Art. 42. - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 800 lei la 1.600 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:
a) transportarea, depozitarea sau expunerea alimentelor sub forma de materii prime sau semifabricate, impreuna cu produse finite, care se consuma fara prelucrare termica si fara asigurarea conditiilor corespunzatoare pentru fiecare categorie;
b) nerespectarea obligatiei privind verificarea zilnica a starii de igiena individuala si de sanatate a angajatilor, neconsemnarea acestei verificari, precum si primirea in unitate a angajatilor bolnavi sau convalescenti de boli transmisibile;
c) nerespectarea regulilor de igiena individuala in tot timpul programului de lucru de catre personalul din sectorul alimentar;
d) utilizarea ghetii preparate din apa nepotabila in contact direct cu alimentele in scopul pastrarii acestora, cu exceptia pestelui, sau in scopul servirii bauturilor, conform normelor igienico-sanitare in vigoare;
e) efectuarea transportului alimentelor cu mijloace de transport si recipiente care nu asigura protectia alimentelor impotriva contaminarii, precum si cu mijloace de transport neamenajate si neechipate corespunzator, conform conditiilor specifice de pastrare impuse de producator;
f) neasigurarea si nerespectarea masurilor stabilite de normele in vigoare pentru protectia sanitara a produselor alimentare si consumatorilor la punctele fixe sau mobile de desfacere stradala a alimentelor si bauturilor racoritoare;
g) expunerea spre vanzare sau vanzarea in ambalaje degradate a produselor alimentare preambalate;
h) folosirea oualor cu coaja fisurata, crapata, nespalate si fara a fi dezinfectate, precum si folosirea oualor de rata in laboratoarele si unitatile de alimentatie publica sau colectiva;
i) neasigurarea functionarii in permanenta a spatiilor frigorifice din unitatile alimentare, neasigurarea controlului si inregistrarii temperaturii in aceste spatii si neintretinerea lor prin neefectuarea reparatiilor, reviziilor si a igienizarii;
j) utilizarea de ustensile neadecvate si/sau neigienizate pentru servirea alimentelor neambalate care se consuma fara prelucrare termica;
k) depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare si a ambalajelor in alte spatii decat cele prevazute in acest sens;
l) folosirea vaselor si ustensilelor de bucatarie degradate;
m) nemarcarea vizibila a suprafetelor de lucru, ustensilelor si a spatiilor frigorifice pentru identificarea scopului de folosire pe tipuri de alimente;
n) neetichetarea produselor alimentare, aditivilor, colorantilor, suplimentelor alimentare, alimentelor cu destinatie speciala, in conformitate cu normele in vigoare;
o) comercializarea produselor alimentare fara declaratie de conformitate, conform normelor legale in vigoare;
p) plasarea pe piata a produselor alimentare care nu sunt notificate Ministerului Sanatatii, conform normelor specifice in vigoare;
q) plasarea pe piata a materialelor care vin in contact cu alimentele originare sau expediate din China si Hong Kong care nu respecta prevederile Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a conditiilor specifice si a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucatarie din material plastic pe baza de poliamida si melamina originare sau expediate din Republica Populara Chineza si din Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze;
r) nerespectarea prevederilor legale referitoare la tipurile de vitamine si minerale care se pot adauga in produsele alimentare;
s) nerespectarea deciziei de suspendare si restrictionare temporara a introducerii pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante, in cazul in care se constata ca acestea dauneaza sanatatii umane, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine si minerale, precum si de anumite substante de alt tip in produsele alimentare.

Art. 43. - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei si 2.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 10.000 lei la 25.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:
a) receptia si introducerea in procesul de productie sau de prelucrare a materiilor prime si auxiliare, semifabricate sau finite, necorespunzatoare si fara documentele care atesta ca sunt sigure pentru consumul uman;
b) nerespectarea masurilor prevazute de normele de igiena in vigoare privind prepararea, pastrarea, depozitarea, transportul si servirea produselor alimentare;
c) organizarea deficitara a procesului de productie alimentara, nerealizandu-se orientarea fluxului tehnologic intr-un singur sens si favorizandu-se incrucisarile intre fazele salubre si cele insalubre;
d) neasigurarea dotarii unitatilor alimentare cu utilaje si mobilier tehnologic, fabricate potrivit normelor de igiena in vigoare si intretinute in permanenta stare de functionare;
e) neasigurarea in unitatile de alimentatie publica si colectiva a spatiilor si circuitelor functionale stabilite prin normele de igiena in vigoare;
f) neasigurarea in unitatile alimentare, inclusiv in cele de alimentatie publica si colectiva, a functionarii corecte si permanente a aparaturii de control si de inregistrare a parametrilor care conditioneaza salubritatea prelucrarii si pastrarii materiilor prime, semifabricatelor si produselor finite prin sterilizare, pasteurizare, refrigerare, congelare si alte proceduri specifice;
g) neasigurarea in unitatile din sectorul alimentar a apei potabile curente reci si calde in cantitati suficiente pentru acoperirea nevoilor tehnologice si pentru intretinerea curateniei;
h) neefectuarea monitorizarii de control a calitatii apei potabile folosite in industria alimentara;
i) neefectuarea periodica sau dupa necesitate a lucrarilor de igienizare si de revizie a instalatiilor si utilajelor, precum si a lucrarilor de reconditionare si de reparare a cladirilor unitatilor alimentare;
j) neizolarea conductelor de canalizare care traverseaza incaperile de productie, preparare, depozitare, servire si desfacere a alimentelor, astfel incat sa se previna contaminarea spatiilor alimentare cu ape uzate, precum si poluarea mediului inconjurator;
k) neefectuarea in unitatile alimentare a operatiunilor de curatenie si dezinfectie, precum si neasigurarea dotarii si aprovizionarii unitatii alimentare cu utilaje, ustensile si materiale specifice pentru curatenie si dezinfectie;
l) refolosirea veselei, paharelor si a altor materiale de unica folosinta;
m) utilizarea la prepararea produselor alimentare, a bauturilor alcoolice si nealcoolice si a produselor culinare a ghetii si a unor surse de apa fara a respecta indicatorii de calitate a apei potabile.

Art. 44. - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:




Afişează HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice pe o singură pagină



Citeşte mai multe despre:    Noutati legislative 2011    Monitorul Oficial 2011    Legea 254/2010    Legea 95/2006    SMURD

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.



Articole Juridice

Ce acte normative va abroga Noua lege a pensiilor (Legea 263/2010)?
Sursa: EuroAvocatura.ro