Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Fostul primar al municipiului Sacele a fost trimis in judecata de procurorii DNA

Fostul primar al municipiului Sacele a fost trimis in judecata de procurorii DNA

  Publicat: 28 Aug 2012       1381 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Depasire a legalitatii,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata a inculpatului LATA VASILE, fost primar al municipiului Sacele, judetul Brasov, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
S-a nascut la 28 septembrie 1882, in catunul Perchiu din comuna Huruiesti, judetul Bacau.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In lunile mai si iunie 2008, inculpatul Lata Vasile, in calitate de primar al municipiului Sacele, judetul Brasov, in scopul de a favoriza interesele financiare ale unei societati comerciale din Brasov, cu ocazia redactarii contractului de lucrari avand ca obiect lucrarile de reparare a unor drumuri din municipiul Sacele, a inserat in cuprinsul contractului prevederi contrare legislatiei relevante in domeniu . De asemenea, cu prilejul executarii acestui contract, nu a luat masuri de supraveghere a lucrarilor si de receptie a acestora si a acceptat decontarea de doua ori a unor cheltuieli si a unor lucrari neexecutate.
Prin aceste nereguli, inculpatul a creat in dauna Primariei municipiului Sacele un prejudiciu in valoare totala de 233.330,51 lei. Pana la finalizarea cercetarilor, Primaria Sacele nu s-a constituit parte civila in procesul penal. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra a patru terenuri si a unui autoturism apartinand inculpatul Lata Vasile .

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Brasov.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Brasov    Sacele    DNA    Trimitere in judecata    Abuz in serviciu contra intereselor publice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 11 octombrie 2019
11 Oct 2019 | 526

26 ianuarie 2017: Judecatori si Procurori numiti in functie de Presedintele Klaus Iohannis
29 Jan 2017 | 2780

Magistrat de la Judecatoria Brasov santionat disciplinar pentru nerezolvarea cu celeritate a cauzelor
23 Apr 2015 | 1562

Judecatori si procurori eliberati din functie in data de 23.02.2015
23 Feb 2015 | 1946

Judecatori si procurori numiti in functie, in urma examenului organizat in perioada 5 iulie - 7 noiembrie 2013
29 Jan 2014 | 4739

Afla de care Directie regionala a Finantelor publice vei apartine?
13 Aug 2013 | 4924Articole Juridice

Conditionarea perimarii executarii silite de actiunile executorului judecatoresc aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Consimtamantul inculpatului la prestarea unei munci in folosul comunitatii inainte de stabilirea vinovatiei intre protectia impotriva muncii fortate si antepronuntarea judecatorului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

ICCJ. Motivarea chestiunii de drept ref. la reprezentarea conventionala a persoanelor juridice in fata instantei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Efectele prorogarii legale de competenta in situatia in care cererea reconventionala este disjunsa de cererea principala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 222 din 23 ianuarie 2015

Admisibilitatea actiunii in despagubiri formulata impotriva asiguratorului de raspundere civila in situatia in care a intervenit incetarea procesului penal prin impacarea partilor
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 576 din 19 februarie 2015

Actiune in acordarea de daune morale pentru vatamare corporala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr.1827 din 11 iunie 2014