Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Senatul a adoptat proiectul de lege privind organizarea examenului de bacalaureat profesional

Senatul a adoptat proiectul de lege privind organizarea examenului de bacalaureat profesional

  Publicat: 18 Sep 2012       1065 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
In sedinta de plen de luni, 17 septembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, permitand astfel organizarea, incepand cu acest an scolar, a examenului de bacalaureat profesional.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.

Absolventii liceului, indiferent de profil, care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior.

Probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national si constau intr-un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional.

In situatia in care, un elev care a sustinut bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.

Senatul este camera decizionala in acest caz.Citeşte mai multe despre:    Senatul Romaniei    Bacalaureat prefesional    OUG 73/2010

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 749

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 580

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 601

Senatul a adoptat Proiectul de modificare si completare a Legii nr. 192/2006 privind medierea
05 Sep 2017 | 1063

Monitorul Oficial din data de 19 iunie 2017
19 Jun 2017 | 1279

Monitorul Oficial din data de 08 iunie 2017
08 Jun 2017 | 1321Articole Juridice

Actualizarea pensiilor de serviciu stabilite prin Legea 7/2006. Obligativitatea emiterii adeverintei prevazuta in anexele Normelor de aplicare a Legii 7/2006
Sursa: Av. Marius-Catalin Predut

Forma aplicabila in 2016 a Codului muncii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 418/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 141/2019
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 140/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei