din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4868 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Doi europeni din cinci detin Cardul european de asigurari sociale de sanatate

Doi europeni din cinci detin Cardul european de asigurari sociale de sanatate

  Publicat: 11 Jul 2013       1353 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cele mai recente cifre arata ca peste 190 de milioane de persoane detin un card european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care le permite sa obtina ingrijiri medicale de urgenta si, astfel, sa se bucure de vacante lipsite de griji atunci cand calatoresc in Uniunea Europeana, Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda.

Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Este declaratia beneficiarului pentru cheltuielile eligibile efectuate pentru o operatiune/proiect intr-o perioada data de timp.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte

Numarul titularilor de CEASS a crescut in mod constant, in 2012 inregistrandu-se 15 milioane de noi cetateni care detin un CEASS comparativ cu anul precedent.

LA�szlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: ``Cardul european de asigurari sociale de sanatate este un adevarat succes, avand in vedere ca doi europeni din cinci detin un card cu ajutorul caruia pot sa economiseasca timp si bani in cazul in care se imbolnavesc sau se ranesc in timpul unei calatorii in strainatate. In cea mai mare parte a timpului, CEASS functioneaza fara probleme. Cu toate acestea, in cazul in care un stat membru nu isi indeplineste obligatiile prevazute de legislatia UE si refuza recunoasterea cardului, Comisia va lua masuri pentru a proteja drepturile cetatenilor europeni``.

CEASS confirma dreptul unei persoane de a primi tratament de urgenta in cadrul sistemului public de sanatate al tarii gazda in aceleasi conditii si la acelasi pret ca si cetatenii tarii respective. Cardul este eliberat gratuit de catre furnizorul national de servicii de asigurari de sanatate din tara de origine. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate in alta tara.

Spitalele care asigura servicii de sanatate publica sunt obligate sa recunoasca CEASS. In marea majoritate a cazurilor, pacientii care prezinta CEASS beneficiaza de asistenta medicala necesara, iar costurile le sunt rambursate fara probleme. In cazul in care cardul nu este acceptat, pacientii ar trebui sa contacteze autoritatea de sanatate relevanta din tara pe care o viziteaza. Numerele de contact pentru cazuri de urgenta sunt usor accesibile prin intermediul aplicatiei CEASS pentru telefoanele de tip smartphone si tablete (a se vedea mai jos). In cazul unui nou refuz, pacientii ar trebui sa solicite asistenta din partea autoritatilor din domeniul sanatatii din tara lor de origine. In cazul in care se confrunta din nou cu probleme, pacientii ar trebui sa contacteze Comisia Europeana . Comisia poate investiga reclamatiile si supune problema autoritatilor din tara in cauza, astfel cum a fost recent cazul Spaniei (IP/13/474). Impotriva oricarui stat membru care nu aplica legislatia UE privind utilizarea CEASS vor fi initiate proceduri privind incalcarea dreptului UE.

Descarcati aplicatia!
Aplicatia CEASS cuprinde informatii despre card, numerele de telefon de urgenta, tratamentele care sunt acoperite si costurile, cum sa depuneti o cerere de rambursare si cui trebuie sa va adresati in caz de pierdere a cardului. Aplicatia acopera toate cele 27 de tari ale UE, precum si Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia si este disponibila in 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limba la alta. Aplicatia va fi adaptata in curand pentru a tine seama de recenta aderare a Croatiei la UE.



Citeşte mai multe despre:    CEASS    Cardul european de asigurari sociale de sanatate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Cartea de identitate va contine date aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate
23 Jul 2013 | 1965

Din ianuarie 2011, vor intra in vigoare cardul de sanatate si sistemul de coplata pentru serviciile medicale in spitalele de stat.
08 Sep 2010 | 2238

Noi formulare de retete compensate, de la 1 iunie. Strainii pot primi medicatie pe baza cardului european de asigurat
27 May 2008 | 7361