din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2375 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romania si Israel au semnat protocolul care faciliteza trimiterea in Israel de muncitori calificati din Romania

Romania si Israel au semnat protocolul care faciliteza trimiterea in Israel de muncitori calificati din Romania

  Publicat: 25 Jun 2014       1358 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Romania si Israel au semnat, ieri, prin ministrii Rovana Plumb - ministrul MFPSPV si Gideon Sa�ar - ministrul Afacerilor Interne din statul Israel, un protocol care faciliteza trimiterea in Israel de muncitori calificati din Romania, pentru a efectua lucrari temporare in domeniul constructiilor.

Document oficial, eliberat in conditiile legii, care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca in Romania.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.

Documentul urmareste stoparea practicilor si costurilor ilegale de recrutare si de angajare a fortei de munca in Israel, dar si traficul de fiinte umane, prin asigurarea unor proceduri legale, corecte si bine informate.

Cetatenii romani care doresc sa se angajeze in urma protocolului semnat ieri la Ierusalim vor fi selectati din baza de date a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, constituita in acest scop.

Acestia trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa nu fi lucrat anterior in Israel, sa nu aiba rude de gradul I, cu exceptia fratilor, care lucreaza deja in aceasta tara, sa nu aiba cazier, sa fie apti psihic si fizic de munca intensa in aer liber, in conditiile climatice specifice Israelului, inclusiv munca la inaltime si manipulare de greutati, si sa nu sufere de anumite boli cronice.
Odata ajunsi acolo, muncitorii selectati vor primi o viza si un permis de munca care sa le permita sederea pe teritoriul israelian ca lucratori straini temporari, cu interdictia de a desfasura alte activitati lucrative platite sau in alt domeniu decat cel al constructiilor.

Potrivit documentului, sunt cautati muncitorii care au competente profesionale dovedite, experienta si abilitati de nivel inalt in una sau mai multe din urmatoarele specialitati:
1. lucrari de constructii - cofraje de cladiri industriale, cofraje din lemn, capacitatea de citire a planurilor de constructie fiind obligatorie;
2. metalurgie, capacitatea de citire a planurilor de constructie obligatorie;
3. lucrari de aplicare a gresiei si a faiantei;
4. lucrari de tencuire;
5. orice alta specializare sau calificare convenita de autoritatile competente.

Pentru punerea in aplicare a protocolului, care va intra in vigoare la data ultimei notificari scrise prin care Partile se informeaza reciproc, prin canale diplomatice, cu privire la incheierea procedurilor interne legale pentru intrarea in vigoare a acestui Protocol, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din Romania va colabora cu Autoritatea pentru Populatie si Imigratie din Israel (PIBA).

Astfel, ANOFM va informa lucratorii cu privire la platile si cheltuielile maxime admise in legatura cu recrutarea lor, drepturile si obligatiile pe care le au si se va asigura ca acestia au toate documentele necesare care le atesta competentele, pregatirea si experienta pentru munca in domeniul constructiilor, precum si cele referitoare la starea de sanatate.

La randul ei, Autoritatea pentru Populatie si Imigratie din Israel, in cooperare cu institutiile competente nationale, are sarcina de a proteja drepturile, conditiile de viata si de munca ale lucratorilor romani, dar si de a investiga plangerile si informatiile legate de incalcarea acestora. Lucratorii romani pot depune plangeri la Seful Departamentului din cadrul Ministerului Economiei, responsabil cu drepturile de munca ale lucratorilor straini.

Conform protocolului, autoritatile din cele doua state vor coopera pentru a permite intoarcerea rapida si efectiva in Romania a oricaror lucratori temporari romani care stau ilegal in Israel. Acestea vor face schimb de informatii relevante cu privire la legislatie si proceduri in ceea ce priveste relatiile de munca si infractiunile, precum si despre intrarea, sederea, angajarea, obligatiile angajatorilor si plecarea lucratorilor straini.

Protocolul a fost incheiat pentru o perioada de un an, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade suplimentare de cate un an.



Citeşte mai multe despre:    ANOFM    Israel

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

In ce conditii se acorda ajutorul de somaj absolventilor promotiei 2020
23 Jul 2020 | 1489

Protocol ANOFM si IGI pentru sprijinirea cetatenilor non-UE din Romania al caror contract individual de munca a incetat si vor sa se reangajeze
23 Jul 2020 | 1287

Absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj in cuantum de 250 lei/ luna
13 Jun 2020 | 1092

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 1903

Documentele pentru obtinerea somajului tehnic se depun, din 1 mai, prin aplicatia aici.gov.ro
30 Apr 2020 | 1781

021.444-0000 - Un nou numar unic de apel pentru informarea cetatenilor cu privire la somajul tehnic
15 Apr 2020 | 2389



Articole Juridice

Produsele alimentare originare din teritorii ocupate de Statul Israel trebuie sa poarte mentiunea teritoriului lor de origine
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Acte necesare si conditii pentru primirea de subventii de catre angajatorii care incadreaza personal din randul somerilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

ANOFM acorda subventii angajatorilor care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri parinti unici
Sursa: http://www.anofm.ro/files/comunicat%20presa%20angajatori%202015_0.pdf

Facilitatile acordate angajatorilor care incadreaza persoane aflate in somaj sau in dificultate
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

CEDO: Erlich si Kastro impotriva Romaniei. Libertatea de religie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Depasirea limitelor investirii instantei de judecata. Aplicarea principiului disponibilitatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 1007 din data de 26.02.2016

Contestatie decizie de concediere neacordarea preavizului in natura
Pronuntaţă de: Tribunalul Dolj - Sentinta civila nr. 277 din 25 ianuarie 2010