Incepand cu anul universitar 2017-2018, anul pregatitor de limba romana pentru cetatenii straini care doresc sa se inscrie la programe de studii in limba romana in invatamantul universitar sau postuniversitar se organizeaza si functioneaza in institutiile de invatamant superior acreditate, in urma evaluarii in vederea autorizarii de functionare provizorie/acreditarii realizate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), in baza metodologiei-cadru proprii.
Anul pregatitor de limba romana pentru cetatenii straini este un program de studii universitare cu durata de minimum 28 de saptamani de activitati didactice (60 de credite ECTS), care se finalizeaza cu un examen de evaluare a competentelor de limba romana pentru nivelul minim B1, definit conform Cadrului european comun de referinta pentru invatarea limbilor.
Examenul de finalizare a anului pregatitor se desfasoara in institutiile de invatamant superior care au organizat programul de studii, in conformitate cu regulamentul aprobat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice la propunerea Institutului Limbii Romane, dupa consultarea cu institutiile de invatamant superior acreditate si in conformitate cu metodologia proprie aprobata de catre senatul institutiei organizatoare.
Institutul Limbii Romane constituie registrul national de evaluatori din care vor fi selectati membrii externi in comisiile de evaluare pentru examenul de finalizare a programului, prin consultare cu institutiile de invatamant superior acreditate.
Institutiile organizatoare de an pregatitor de limba romana elibereaza candidatilor care au promovat examenul final un certificat de absolvire a anului pregatitor de limba romana si un supliment descriptiv, in conformitate cu normele in vigoare.
Cetatenii straini care au dobandit competente de limba romana in contexte nonformale sau informale pot obtine certificarea acestor competente printr-o evaluare in vederea obtinerii atestatului de competenta lingvistica (nivel minim B1). Evaluarea si atestarea se pot organiza, in baza unor proceduri transparente, in institutiile de invatamant superior acreditate din tara care organizeaza anul pregatitor de limba romana pentru cetatenii straini sau in strainatate, prin lectoratele de limba romana ale Institutului Limbii Romane sau prin Institutul Cultural Roman.
In M. Oficial a fost publicata METODOLOGIA privind autorizarea, acreditarea si evaluarea periodica a scolilor doctorale 06 Jan 2017 | 1087
M. Educatiei a aprobat metodologia privind autorizarea, acreditarea si evaluarea periodica a scolilor doctorale 28 Dec 2016 | 1012
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 676 din 27 septembrie 2012 27 Sep 2012 | 893
Noutati legislative. Monitorul Oficial 20 octombrie 2009 21 Oct 2009 | 2096
Noutati legislative. Monitorul Oficial 1 septembrie 2009 02 Sep 2009 | 3404