Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Neconstitutionalitate privind categoriile persoanelor care pot refuza sa fie audiate ca martor in procesul penal

Neconstitutionalitate privind categoriile persoanelor care pot refuza sa fie audiate ca martor in procesul penal

  Publicat: 20 Sep 2017       1384 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
A fost promulgat la 11.09.1865
Marti, 19 septembrie 2017, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. art. 117 alin. (1) lit. a) si b) din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut:

In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
A fost promulgat la 11.09.1865
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
Art. 1722 Cod civil - drept recunoscut unui creditor, decurgand din calitatea creantei sale de a fi preferat celorlalti creditori, chiar daca acestia sunt ipotecari
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Constitutie (tratat instituind o Constitutie pentru Europa). La 18 iunie 2004, cei 25 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat un tratat instituind o Constitutie pentru Europa.
A fost promulgat la 11.09.1865
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.

``Au dreptul de a refuza sa fie audiate in calitate de martor urmatoarele persoane:


a) sotul, ascendentii si descendentii in linie directa, precum si fratii si surorile suspectului sau inculpatului;


b) persoanele care au avut calitatea de sot al suspectului sau al inculpatului."


In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 117 alin. (1) lit. a) si b) din Codul de procedura penala, care exclude de la dreptul de a refuza sa fie audiate in calitate de martor persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti, este neconstitutionala.


In motivarea deciziei sale, Curtea a constatat ca, desi legislatia procesual penala romana se numara printre cele care au creat un privilegiu de refuz al audierii pentru anumite categorii de persoane, legiuitorul roman nu a reglementat acest drept intr-o maniera clara, accesibila si previzibila, intrucat categoriile de beneficiari nu sunt clar delimitate, fiind incalcate dispozitiile art. 1 alin. (5) din Constitutie .


Totodata, Curtea a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 117 alin. (1) lit. a) si b) din Codul de procedura penala, care exclude de la dreptul de a refuza sa fie audiate in calitate de martor persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti, in cazul in care convietuiesc ori nu mai convietuiesc cu suspectul sau inculpatul (concubinii/fostii concubini ai suspectului sau inculpatului), este neconstitutionala, intrucat aduce atingere dispozitiilor art. 16 alin. (1) privind egalitatea cetatenilor in fata legii raportat la art. 26 alin. (1) referitor la viata familiala, din Legea fundamentala.


Curtea a retinut ca temeiul pentru reglementarea dreptului de refuz al audierii se afla in sfera de protectie a relatiilor de familie, iar notiunea de ``viata de familie" nu este restransa doar la familiile bazate pe casatorie si poate include alte relatii de facto. Asa incat, cata vreme principiul egalitatii in fata legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situatii care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite, Curtea a constatat ca nu exista niciun motiv obiectiv si rezonabil pentru care concubinii/fostii concubini ai suspectului sau inculpatului sa fie exclusi de la dreptul de a refuza sa dea declaratii in calitate de martori in procesul penal.


Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei judecatoresti care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Neamt - Sectia penala.


Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Comunicatul Curtii Constitutionale poate fi consultat aici.Citeşte mai multe despre:    martor in procesul penal    concubin    fost concubin    inculpat    suspect    neconstitutionalitate    art. 117 Cod procedura penala    curtea constitutionalaComentează: Neconstitutionalitate privind categoriile persoanelor care pot refuza sa fie audiate ca martor in procesul penal
Alte titluri

Avocat definitiv in cadrul Baroului Valcea trimis in judecata pentru trafic de influenta
24 Oct 2014 | 1147

Un judecator si un procuror trimisi in judecata in stare de arest preventiv
08 Oct 2014 | 1556

Avocat din Baroul Bacau trimis in judecata pentru trafic de influenta
08 Jul 2014 | 1187

Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare: Arestare preventiva conform Noului cod de procedura penala
03 Feb 2014 | 2091

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Gheorgheni trimis in judecata pentru luare de mita
29 Nov 2013 | 1303Articole Juridice

Incompatibilitatile prevazute de Noul Cod de procedura civila
Sursa: EuroAvocatura.ro

Persoanele care nu sunt obligate sa fie ascultate ca martor in procesul penal
Sursa: EuroAvocatura.ro

Nedenuntarea in Noul Cod Penal (art. 264)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Desfacere casatorie. Partaj bunuri comune
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 1708 din data 29.11.2011

Incuviintare adoptie internationala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 73 din data 26.01.2011

Concubinaj. Abuz sexual minor. Incredintare spre crestere si educare minor
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr. 744 din data 25.02.2011

Desfacere casatorie. Partaj bunuri comune. Prezumtia de comunitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 113 din data 23.02.2011