Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » CCR a declarat neconstitutional art. 252 ind. 3 alin. (3) teza finala Cod proc.pen. ref. la valorificarea bunurilor mobile sechestrate

CCR a declarat neconstitutional art. 252 ind. 3 alin. (3) teza finala Cod proc.pen. ref. la valorificarea bunurilor mobile sechestrate

  Publicat: 31 May 2018       1438 citiri       Sursa: Euroavocatura  


Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
In data de 22 mai 2018, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2523 alin. (3) teza finala din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut:

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Hotarare prin care instanta rezolva unele probleme ridicate in cursul judecatii,
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Constitutie (tratat instituind o Constitutie pentru Europa). La 18 iunie 2004, cei 25 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat un tratat instituind o Constitutie pentru Europa.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.

``(3) Asupra valorificarii bunurilor mobile sechestrate, precum si cu privire la cererile prevazute la alin. (2), instanta de judecata dispune prin incheiere motivata. Incheierea instantei este definitiva".


In urma deliberarii, cu unanimitate de voturi Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 2523 alin. (3) teza finala din Codul de procedura penala care nu permite, in cursul judecatii, contestarea luarii de catre instanta a masurii valorificarii bunurilor mobile sechestrate, este neconstitutionala.


In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca, daca in cursul urmaririi penale, incheierea judecatorului de drepturi si libertati de valorificare a bunurilor mobile sechestrate poate fi contestata atat cu privire la dispunerea valorificarii, cat si cu privire la modul de aducere la indeplinire a acesteia [a se vedea art. 2522 alin. (4) si art. 2524 alin. (1) teza intai din Codul de procedura penala], in cursul judecatii incheierea instantei de valorificare a bunurilor mobile sechestrate poate fi contestata numai cu privire la modul de aducere la indeplinire a acestei incheieri, masura dispunerii valorificarii bunurilor mobile sechestrate neputand fi supusa vreunei cai de atac [a se vedea art. 2524 alin. (1) teza a treia din Codul de procedura penala].


Asa fiind, intrucat dreptul la un proces echitabil poate fi examinat in legatura cu incalcarea/negarea unor garantii procesuale privind drepturi cu caracter civil, respectiv dreptul de proprietate privata, reglementarea unei cai de atac efective in beneficiul persoanelor al caror drept de proprietate este afectat prin masuri procesuale restrictive reprezinta o exigenta constitutionala pe care legiuitorul trebuie sa o respecte in vederea protejarii si garantarii dreptului de proprietate privata.


In concluzie, lipsa unei cai de atac separate impotriva incheierii instantei de judecata (fond sau apel) prin care s-a dispus valorificarea unui bun mobil sechestrat contravine drepturilor consacrate de art. 21 alin. (1) si (3), art. 44 si art. 129 din Constitutie .


Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Alba Iulia - Sectia penala.


Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Comunicatul Curtii Constitutionale poate fi accesat aici.Citeşte mai multe despre:    CCR a declarat neconstitutional art. 2523 alin. (3) teza finala Cod proc.pen.    valorificarea bunurilor mobile sechestrate    contestarea luarii de catre instanta a masurii valorificarii bunurilor mobile sechestrate    Codul de procedura penala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Mesajul ministrului Justitiei cu prilejul prezentarii bilantului activitatii desfasurate de DIICOT in anul 2010
27 Feb 2011 | 2242