Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Noi modificari la Legea pensiilor. Cine se poate pensiona mai devreme?

Noi modificari la Legea pensiilor. Cine se poate pensiona mai devreme?

  Publicat: 05 Aug 2018       3887 citiri       Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Legea nr. 221/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial luni, 30 iulie 2018, si a intrat in vigoare la 2 august 2018.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

Aceasta lege contine derogari pentru anumite categorii de lucratori de la varsta de pensionare standard, care este in prezent, cu mici exceptii, de 65 de ani pentru barbati si de 63 pentru femei.


Modificarile aduse la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice introduc o reducere susbtantiala a varstei de pensionare pentru persoanele care au lucrat pentru o perioada de minim 25 de ani in conditii speciale. Astfel, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minim 25 de ani in locuri de munca incadrate in conditii speciale vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani.


Conform Legii pensiilor nr. 263/2010, conditiile de munca in care se desfasoara activitatea asiguratilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite si speciale, cu precizarea ca la fiecare 5 ani se reevalueaza locurile de munca in conditii speciale.


Categoriile de lucratori care urmeaza sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare sunt cei care au desfasurat activitate in aviatie, siderurgie, constructii hidrotehnice de tuneluri, galerii si centrale electrice subterane, lucrari de cai ferate, drumuri, galerii, unitati de transport maritim si fluvial, exploatari forestiere sau sonde de extractietitei/gaze etc.Cu alte cuvinte, aceste persoane se pot pensiona mai devreme.Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe, Colaborator "MCP Cabinet Avocati"
Citeşte mai multe despre:    modificari legea pensiilor    legea 221/2018    categorii de persoane care se pot pensiona mai devreme    modificari legea pensiilor 2018

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.
Alte titluri

CNPP: Precizari privind achitarea drepturilor restante cuvenite in urma recalcularii pensiilor
05 Apr 2019 | 539