Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Ordin A.N.R.E.: procedura de confirmare a dreptului de participare pe pietele de energie electrica se va aplica si furnizorilor de gaze din UE

Ordin A.N.R.E.: procedura de confirmare a dreptului de participare pe pietele de energie electrica se va aplica si furnizorilor de gaze din UE

  Publicat: 21 Jan 2019       920 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
In Monitorul Oficial nr. 51/21.01.2019 a fost Publicat Ordinul nr. 3/2019 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 91/2015 privind aprobarea Procedurii de confirmare a dreptului de participare la pietele de energie electrica din Romania a unor persoane juridice straine avand sediul social intr-un stat membru al Uniunii Europene.

1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Puterile publice existente in stat. Potrivit Constitutiei Romaniei autoritatile publice sunt:
Puterile publice existente in stat. Potrivit Constitutiei Romaniei autoritatile publice sunt:
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Puterile publice existente in stat. Potrivit Constitutiei Romaniei autoritatile publice sunt:
Forma a raspunderii juridice care consta in aplicarea unor sanctiuni administrative,
Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati:
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.

Incepand cu acest an, persoanele juridice care au sediul in UE si intentioneaza sa activeze pe piata energiei electrice sau a gazelor naturale din Romania vor obtine licenta in baza acelorasi reguli prevazute conform Ordinului A.N.R.E. nr. 91/2015.


Modificarile aduse prin nou-adoptatul Ordin A.N.R.E. nr. 3/2019 vizeaza preponderent efectuarea mentiunilor cu privire la aplicarea procedurii prevazute de Ordinul A.N.R.E. nr. 91/2015 si in cazul persoanelor juridice cu sediul in U.E. care intentioneaza sa participe la piata de gaze naturale din Romania.


Singurele modificari care au alt obiect decat stabilirea unor reguli comune, cum s-a precizat anterior, se refera la categoria documentelor necesare pentru obtinerea dreptului de participare la pietele de energie electrica/gaze naturale. Aceste modificari sunt in numar de trei:


(i) nu mai este necesara traducerea autorizata, ci este suficienta o traducere necertificata alicentei sau a documentului similar care s-a emis de o autoritate publica de reglementare in domeniul energiei ori, dupa caz, de o alta autoritate publica din statul Uniunii Europene, altul decat Romania, in care isi are sediul social solicitantul, care probeaza ca acesta beneficiaza de dreptul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a)(N.B.: potrivit acestei din urma dispozitii, actul normativ se aplica daca operatorul ``detine, in statul in care este inregistrat sediul sau social, o licenta valabila sau alt document similar, in baza carora are dreptul de a desfasura activitatea de furnizare a energiei electrice sau activitatea traderului de energie electrica, emise de autoritatea de reglementare in domeniul energiei sau, dupa caz, de o alta autoritate publica din acel stat``);


(ii) s-a inlaturat conditia prevazuta la art. 6 alin. (1) lit. c) privind declaratia pe proprie raspundere . Astfel, in actuala reglementare,nu mai este necesar ca declaratiasa fieautentificata de un notar public, iar continutul obligatoriu al acesteia a fost abrogat. Cu privire la ultimul aspect, precizam ca reglementarea anterioara impunea ca solicitantul sa declare ca se angajeaza sa respecte normele tehnice aplicabile in SEN si reglementarile comerciale privind pietele de energie electrica din Romania, aprobate de ANRE, precum si orice alte reglementari sau prevederi legale aplicabile respectivei activitati .


(iii) s-a introdus o noua conditie constand in depunerea unei declaratii scrise, in original, pe propria raspundere, a reprezentantului legal/administratorului/directorului general al solicitantului privind cantitatea estimata a fi furnizata in Romania in anul in care se solicita acordarea confirmarii, respectiv pentru anul in care se acorda confirmarea pentru sectorul gazelor naturale, exprimata in MWh.
Citeşte mai multe despre:    Legislatie actuala actualizata energie electrica gaze naturale    Regulament operator furnizor energie trader electrica gaze naturale    Regulament procedura aplicabil gazelor naturale    Acordare confirmare drept de participare pe piata de energiei electrice gazelor naturale

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri