din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1706 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Sprijin guvernamental pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare

Sprijin guvernamental pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare

  Publicat: 30 May 2019       736 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Guvernul a aprobat in data de 30 mai 2019 instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru finantarea Programului de investitii, modernizare si dezvoltare a infrastructurii in statiunile balneare sau balneoclimatice.

Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Prevazuta in cap. IV, t. VII, art. 133, C. pen., partea generala, cauza care inlatura consecintele condamnarii si care da dreptul persoanei condamnate de a fi repusa in folosinta drepturilor de care a fost lipsita.
Consimtamantul exprimat de un stat privind numirea unei persoane in calitatea de sef de misiune diplomatica sau de consul al unui stat strain
Prevazuta in cap. IV, t. VII, art. 133, C. pen., partea generala, cauza care inlatura consecintele condamnarii si care da dreptul persoanei condamnate de a fi repusa in folosinta drepturilor de care a fost lipsita.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).

Programul guvernamental are scopul sa stimuleze si sa incurajeze investitiile in unitatile medico-balneare si de recuperare, sa contribuie la crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publica, la crearea de noi locuri de munca, precum si calificarea si profesionalizarea personalului ce activeaza in domeniu .


Bugetul anual maxim al schemei de minimis este reprezentat de echivalentul in lei a 130 milioane de euro, iar bugetul alocat pentru 2019 este de 400 milioane de lei credite de angajament si 80 milioane de lei credite bugetare pentru realizarea de plati in baza angajamentelor legale emise.
Schema de ajutor este valabila pentru incheierea angajamentelor legale pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2022, cu respectarea prevederilor nationale si europene in domeniul ajutorului de stat .
Finantarea se face din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).


Prin Program se poate acorda fiecarui beneficiar o alocare financiara nerambursabila de maxim 200.000 euro, reprezentand maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului.
Obiectul finantarii trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele cheltuieli eligibile:
- lucrari de constructie, extindere si reabilitare de capacitati turistice de alimentatie publica si cazare, precum si a capacitatilor de tratament balnear;
- constructia, extinderea si reabilitarea obiectivelor de sanatate, culturale, sportive si de agrement din statiunile balneare;
- achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medicala specifice tratamentelor balneare;
- constructia, extinderea si reabilitarea de centre de informare turistica si dotarea acestora;
- alte obiective de investitii prin care societatile comerciale contribuie la dezvoltarea statiunii balneare respective;
- cheltuieli cu achizitionarea si derularea de programe de formare si calificare profesionala a lucratorilor in unitati de alimentatie publica si unitatile hoteliere si a specialistilor in domeniul sanatatii, angajati ai beneficiarului si implicati in implementarea proiectului finantat;
- venitul salarial realizat timp de 12 luni pentru fiecare nou loc de munca creat si ocupat de specialisti in domeniul sanatatii, in urma implementarii proiectului pana la valoarea minima a 12 salarii medii brute pe economie, precum si contributiile obligatorii ale angajatorului aferente, conform prevederilor legale in vigoare.
Prin implementarea Programului se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 1300 de beneficiari.


Beneficiarii au obligatia sa mentina investitiile realizate cu finantare prin Program cel putin 10 ani de la accesarea sumelor din acest program; in caz contrar, beneficiarii vor rambursa integral sumele obtinute ca sprijin financiar potrivit legislatiei in domeniul ajutorului de stat .



Citeşte mai multe despre:    Unitati medico-balneare    Schema de minimis    CNSP    Statiuni balneare    Statiuni balneoclimatice    Guvernul Romaniei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministerul pentru Mediul de afaceri a aprobat ajutor de minimis pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor
11 Sep 2019 | 822

Precizarile MFP ref. derularea procedurii de inregistrare on-line a cererilor de acord pentru finantare
28 Aug 2013 | 2262

In programul Rabla vor fi introduse si autoutilitarele de pana la 3,5 tone
01 Jun 2009 | 1444