CVPR va reprezenta un document de identificare a cetatenilor straini si apatrizilor de origine romana, indiferent de modul in care acestia sunt identificati, care apartin filonului cultural romanesc si isi asuma in mod liber identitatea culturala romana.
Conform expunerii de motive, documentul Cartea Verde a Romanului de Pretutindeni (CVRP) va fi similar unui pasaport care ofera titularilor posibilitatea de a circula in Uniunea Europeana, a iesi din Romania fara viza, cu conditia sa lucreze in tara noastra, beneficiind de educatie, servicii medicale de urgenta, somaj. De asmenea, persoanele care au un contract d emunca legal, persoanele care vor detine CVRP nu vor mai avea nevoie de un permis de sedere sau de munca pentru straini.
Solicitantul de Carte Verde trebuie sa isi demonstreze legaturile romanesti, sa considere limba romana ca limba materna, are cunostinte despre traditiile si obiceiurile romanesti, face o declaratie scrisa despre afilierea la poporul roman in prezenta unui consul al Romaniei sau a unei autoritati, sau demonstreaza ca unul dintre parinti, bunici sau strabunici au fost resortisanti romani.
Drepturile titularului de Carte Verde sunt: />- exceptarea de la obligatia de a detine permis de munca- angajarea in activitati economice in aceleasi conditii ca cetatenii romani- desfasurarea de studii, studii doctorale sau alte forme de invatamant, precum si cercetare si dezvoltare stiintifica, potrivit legii- acces la toate formele de invatamant potrivit Legii Educatiei, inclusiv solicitarea de burse- acces la serviciile de asistenta medicala in caz de urgenta- intrarea libera la muzee si biblioteci- protectia consulului in situatiile in care ii este amenintata viata sau securitatea
Prin CVRP nu se acorda cetatenie romana titularului si nu este un document care sa ii permita titularului sa treaca granita sau sa se stabileasca pe teritoriul Romaniei.
CVRP are o valabilitate de 10 ani si poate fi reinnoit, perioada prelungindu-se cu inca 10 ani. Aceasta se acorda de consulul din tara respectiva si poate fi acordat si minorilor in cazul in care ambii parinti detin documentul, sau daca doar unul dintre parinti il detine iar celalalt este de acord ca minorului sa ii fie acordata.
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 417 din 10.07.2013 10 Jul 2013 | 1014
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 394 din 01.07.2013 02 Jul 2013 | 784
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 392 din 29.06.2013 01 Jul 2013 | 1825
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 733 din 30.10.2012 31 Oct 2012 | 1781
Sistemul bancar paralel: masuri pentru evitarea unor noi surse de riscuri in sectorul financiar 19 Mar 2012 | 2941
Dispozitii de drept international privat. Dispozitii generale (Art. 2.557 - 2.571 - Noul Cod Civil) Sursa: EuroAvocatura.ro
Principiul Precautiei in dreptul comunitar Sursa: Bogdan-Alex Arghir. Auditor de justitie
MJ: Fisa tehica a Proiectului Codului Civil Sursa: Ministerul Justitiei