din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2041 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul Concurentei: Majorarile preturilor la carburanti trebuie afisate simultan pentru ca firmele sa nu se influenteze reciproc

Consiliul Concurentei: Majorarile preturilor la carburanti trebuie afisate simultan pentru ca firmele sa nu se influenteze reciproc

  Publicat: 09 Jul 2019       606 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Consiliul Concurentei sustine implementarea unei reguli prin care toti operatorii sa afiseze simultan majorarile preturilor la carburanti, in anumite zile si la ore stabilite.

O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Confirmare intr-o anumita functie
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Totalitatea bunurilor mobile si imobile, precum si a altor valori cu care un asociat participa la constituirea sau majorarea capitalului social al unei societati comerciale.
Puterile publice existente in stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Autoritatea de Concurenta solicita adoptarea acestei masuri in urma derularii unei anchete sectoriale pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania care a confirmat faptul ca existenta unui lider, care detine aproximativ jumatate din piata, are efect direct asupra modului in care se modifica preturile cu amanuntul la carburanti, acesta fiind, de regula, si initiatorul modificarilor de pret. In acelasi timp, fiecare companie monitorizeaza constant activitatea concurentilor si reactioneaza la modificarile de preturi ale acestora. Astfel, companiile concurente prefera sa adopte un comportament similar cu cel al liderului din punct de vedere al modificarilor de preturi, acestea realizandu-se, de cele mai multe ori, intr-un interval de maximum 24 de ore.


In aceste conditii, concurenta pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania este redusa, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor cu amanuntul la carburanti. Ca urmare, in vederea cresterii concurentei in acest sector, Consiliul Concurentei sustine eleborarea unui act normativ prin care sa se stabileasca numarul cresterilor de pret saptamanale, zilele in care se pot efectua aceste cresteri si ora modificarii, valabile pentru toate companiile de pe piata, pentru reducerile de pret neimpunandu-se nicio restrictie de acest fel, acestea putand fi operate oricand.


In acelasi timp, Consiliul Concurentei solicita adoptarea de urgenta a unui act normativ care sa reglementeze situatia juridica a terenurilor puse la dispozitia unor operatori economici in contextul privatizarii si pentru care nu s-au obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate . Ca urmare, acestia au utilizat terenurile fara ca statul sa primeasca in schimb actiuni sau contravaloarea folosintei/chirie.


Prin acest act normativ, operatorii economici in cauza vor fi obligati sa intocmeasca documentatia necesara pentru obtinerea certificatului de proprietate, in termen de maximum un 1 an de la intrarea in vigoare a legii, valoarea terenurilor urmand a fi inregistrata ca aport in natura al statului la capitalul acelor companii. De asemenea, companiile vor fi obligate la plata catre autoritatile publice a contravalorii folosintei terenurilor pentru perioada de la intrarea in vigoarea a legii si pana la majorarea capitalului social cu contravaloarea respectiva, cat si pentru trecut (perioada de la privatizare pana la intrarea in vigoare a legii), un proiect de lege in acest sens aflandu-se in analiza ministerului de resort.



Citeşte mai multe despre:    Consiliul Concurentei    Preturi carburanti    Privatizare    Certificat de proprietate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1147

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

CONSILIUL CONCURENTEI avertizeaza companiile sa nu abuzeze de pozitia dominanta pe care o au
14 Mar 2020 | 782

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 1088

Consiliul Concurentei a pus in dezbatere Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta de catre asociatiile de companii
29 Oct 2019 | 1041

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1081



Articole Juridice

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior � pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Definirea pietei relevante in cazurile de concentrare economica
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Piata relevanta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Instantele nationale procedeaza la adresarea unei intrebari CJUE numai dupa analizarea necesitatii si pertinentei acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1704/2019

RIL Admis - Decizia ICCJ nr. 7/2019 - Majorarile prevazute in art. 1 alin. (1) din OG 10/2007 au fost si raman incluse in indemnizatia bruta de incadrare si dupa data intrarii in vigoare a Legii 330/2009
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Incidenta regulilor de concurenta in activitatea notariala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie: Decizia nr. 3415 din 30 octombrie 2015

Suspendarea actului administrativ. Conditii.
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2052 din 1iunie 2006, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal