Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Iliescu mineriada- Kovesi spune ca infirmarea urmaririi penale a lui Ion Iliescu nu opreste ancheta

Iliescu mineriada- Kovesi spune ca infirmarea urmaririi penale a lui Ion Iliescu nu opreste ancheta

  Publicat: 07 Dec 2007       2528 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a anuntat vineri ca a infirmat solutia de incepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 90 pentru faptele din 13 iunie si ca nu este dispusa sa acopere "erori din activitatea procurorului".

Desfiintare a unui act sau masura procesuala ca fiind nelegala sau netemeinica,
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Calitate procesuala pe care o are faptuitorul odata cu declansarea procesului penal,
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
Calitate procesuala pe care o are faptuitorul odata cu declansarea procesului penal,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Forma a vinovatiei , reglementata in cap. I , t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Legea arata ca fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Infractiune care face parte din grupul de infractiuni contra sigurantei statului,
Conform art.218 Cod Penal, daca faptele prevazute in art. 217 (distrugerea) au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi,
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
"Vreau sa va spun foarte clar care au fost ratiunile actului de infirmare a rezolutiei de incepere a urmaririi penale impotriva invinuitului Ion Iliescu. Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decat atunci cand instantele de judecata vor pronunta hotarari de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotararile dispuse in ultimul timp de instantele de judecata in dosarele mari au indus ideea ca procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitatea necesara. Nu sunt dispusa niciun moment sa acopar erori in activitatea procurorilor. Vreau sa spun adevarul indiferent daca acest lucru ne poate aduce prejudicii de imagine sau nu", a declarat Kovesi
Kovesi a precizat ca infirmarea solutiei de incepere a urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu nu inseamna sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmand sa continue.
Procurorul general Codruta Kovesi a declarat, pe 5 decembrie, ca Parchetul General nu analizeaza solutia in dosarul mineriadei, ci doar verifica legalitatea emiterii actului de procedura penala, din timpul urmaririi penale, in cazul unui invinuit din dosar. Avocatul lui Ion Iliescu a contestat recent actul de procedura penala.
“S-a depus plangere impotriva actului de procedura penala emis in timpul urmaririi penale. Acum analizam daca s-au indeplinit conditiile de fond si forma pentru emiterea lui. Deocamdata avem un caz in lucru care este o disjungere cu privire la anumite aspecte ale mineriadei din 1990. Nu priveste insa intregul dosar al mineriadei, ci este doar o parte care priveste persoanele civile”, a declarat procurorul general al Romaniei.
Procurorul general a mai precizat ca nu vrea ca nimeni din acest dosar sa scape din cauza unor vicii de procedura si a subliniat ca urmarirea penala a unui invinuit nu inseamna neaparat ca acesta este si vinovat.
Ion Iliescu este in continuare anchetat in dosarul mineriadei `90, aflat in lucru la Sectia l de Urmarire Penala si Criminalistica, unde a fost transferat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu mai pot acheta civili. In aceasta cauza, aparatorul fostului presedinte Ion Iliescu, avocatul Ion Neagu, a formulat o plangere impotriva rezolutiei din 2007, de incepere a urmaririi penale a clientului sau. In prezent, plangerea este analizata de conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si va fi solutionata in termenul legal de 20 zile .
Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane .
Fostul presedinte este cercetat in partea disjunsa din dosarul in care generalul (r) Mihai Chitac a fost deja trimis in judecata pentru moartea a patru persoane, in fata Ministerului de Interne, in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Intr-un alt dosar al mineriadei din 1990, fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanitatii, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si distrugere . In aceeasi parte de dosar mai sunt invinuiti Virgil Magureanu - primul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), fostul premier Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu. Miron Cozma figura in acest caz cu statut de martor .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...